Demonstráció a budapesti Nagymező utcai fák megóvásáért

Az Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesület, a Védegylet és a VII. kerületi Barát Utca és Környéke Egyesület (BÉKE) demonstrációt tartott csütörtökön Budapesten mivel kilenc fát akarnak kivágni a Nagymező utcában.

Várady Tibor, a Védegylet munkatársa szerint a VI. kerületi önkormányzat által készített szakvélemény olyan fákat tart kivágandónak, amelyeknek állapota ezt nem indokolja.

A fasort több olyan kerületi és fővárosi jogszabály védi, amelyeket a terézvárosi önkormányzat nem vesz figyelembe - fűzte hozzá.

Az érdekvédő emlékeztetett arra, hogy a mélygarázs beruházójának megrendelésére készített 2004-es szakvélemény sem találta veszélyesnek a fákat.

Hantos Enikő, a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának pénteken beadványt nyújtanak át, amelyben a közigazgatásban országos szinten folytatott alkotmánysértő ügyfél-minősítési gyakorlat kivizsgálását kérik. Megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy május 31-ig még nem vágják ki a fákat, tárgyalnak a fővárosi önkormányzattal és a civil szervezetekkel.

Márton Zoltán, VI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő szerint "az utca közterület, nem hűbéresi viszonyban létezünk, ahol esetleg egyesek, valakik, a hatalomban lévők, a zsozsót, a pénzt kézben tartók eldöntik, hogy ki mehet be az utcába, ki nem, hogy esetleg mit építhetnek itt, vagy mit nem".

A képviselő a demonstráción résztvevőket arra buzdította, hogy alapítsanak civil szervezeteket, gyakoroljanak civil kurázsit, harcolják ki jogaikat.

A terézvárosi önkormányzat csütörtökön közleményben tudatta, hogy felkéri a fővárosi önkormányzatot, hogy a XIII. kerület által a Nagymező utcai fák állapotáról készített tanulmányt, valamint a civil szervezetek által készített szakértői anyagot, mint szakhatóság, a védett fasorok kizárólagos kezelője tekintse át, és az emberi élet védelme érdekében, a helyi érdekeknek megfelelően és általuk elfogadható és megnyugtató javaslatot tegyen a VI. kerületi önkormányzatnak.

 

Mint írták, sajnálattal tapasztalták, hogy kezdeményezésük ellenére a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, valamint az Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédelmi Egyesület képviselőit nem vonta be a szakértői vizsgálatba a XIII. kerületi önkormányzat.

Emlékeztettek arra is, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának szakértői tanulmánya szerint a Nagymező utcában az Andrássy út és a Király utca közötti szakaszon 33 különböző korú, 15 és 90 év közötti fa található. Az állapotfelmérésnél két lehetőséget kell mérlegelni: a fasor közül kilenc platán és egy kőris kivágását, vagy a fasor teljes cseréjét.

 

A 350 férőhelyes mélygarázsról szóló szerződést 2001-ben kötötte meg a beruházóval a terézvárosi önkormányzat. Az építési engedély tavaly vált jogerőssé. A beruházás leállításáért több terézvárosi lakos levélben fordult a kerületi jegyzőhöz, tiltakozásuknak pedig utcai demonstrációkkal adtak nyomatékot.

Mivel a Fővárosi Főügyészség óvást emelt a mélygarázs építési engedélyét jóváhagyó másodfokú határozat ellen, a közigazgatási hivatal első fokon eljáró építési hatóságként a XIII. kerületi jegyzőt jelölte ki az új eljárás lefolytatására.

 (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.