Szombathelyi posztosztogatást támadnak helyi SZDSZ-sek

Elfogadhatatlan, a liberális elvekkel és a jogállamisággal összeegyeztethetetlen, hogy az SZDSZ listáján mandátumot, vagy az SZDSZ felkérése alapján fontos pozíciót kapott helyi politikusok megbízatásukat közpénzből, burkolt jövedelemszerzésre használhassák fel - olvasható szombathelyi liberális politikusok Kóka János pártelnökhöz és az ügyvivői testülethez (üt) írt, az MTI birtokába került levelében.

A Hankó-Faragó Miklós szabaddemokrata országgyűlési képviselő, Horváth Vilmos helyi liberális politikus és Orbán Róbert, a helyi SZDSZ csoport alapító tagja által jegyzett levélben az szerepel, hogy az elmúlt néhány héten Szombathely közvéleményét felkavaró, a liberális eszmékkel és a demokratikus jogállamiság  alapintézményeivel összeegyeztethetetlen dolgok történtek, amelyben szabad demokrata helyi politikusok is fontos szerepet játszottak.

A levél írói beszámolnak az SZDSZ elnökének arról, hogy Szombathely különösen nehéz anyagi helyzetére hivatkozva a helyi önkormányzat márciusi közgyűlésén két iskola bezárásáról, pedagógusok elbocsátásáról döntött, majd az áprilisi közgyűlésen létrehozták a Vagyonhasznosítási és Városgazdálkodási Zrt. elnevezésű, 100 százalékosan önkormányzati tulajdonú céget, amelynek igazgatóságában és felügyelő bizottságában helyet kaptak önkormányzati képviselők is. A levélben nevesítenek szabad demokrata, fideszes és MDF-es képviselőt is.

Az igazgatóság kilenc tagja havonta 180 ezer forintos, a tízfős felügyelő bizottság tagjai pedig havonta 140 ezer forintos tiszteletdíjban részesülnek - szerepel a liberális politikusok levelében. Az aláírók szerint ez a döntés alkalmas arra, hogy lejárassa a politikusokat és az SZDSZ-t, mert a közvélekedés szerint közhatalmi pozícióban lévő városi politikusok saját maguknak és klientúrájuknak juttatnak közpénzeket.

"Mi, a Szabad Demokraták Szövetsége szombathelyi csoportjának alapítói, a párt tagjai felháborodásunkat és tiltakozásunkat fejezzük ki a történtekkel kapcsolatban" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy az ügy olyan felháborodást keltett, amely akár a 2010-es választásokra is hatással lehet.

A liberális politikusok emlékeztetnek: az SZDSZ következetesen képviselt álláspontja, hogy az önkormányzati képviselőkre és a köztisztviselőkre vonatkozóan szigorú összeférhetetlenségi szabályokat kell alkotni. Hankó Faragó Miklós, Horváth Vilmos és a  történtek miatt pártbeli tagsági jogviszonyát felfüggesztett Orbán Róbert javaslatot tesz Kóka Jánosnak és az ügyvivői testületnek arra, hogy az üt és a parlamenti frakció ismét tűzze napirendre a témát és készüljön átfogó, az önkormányzati képviselői jogállást újra szabályozó törvényjavaslat.
"Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az SZDSZ elvi alapon foglaljon állást a kérdésben és az érintetteket a szükséges következtetések levonására szólítsa fel" - olvasható a levélben.

Horváth Vilmos az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: valóban írtak levelet pártjuk vezetésének és szombathelyi tagjainak, de szavai szerint azt nem a nyilvánosságnak szánták, felvetéseikre a párt vezetőitől az SZDSZ belső fórumain kérnek választ, a levélben foglaltakról egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. "Az SZDSZ alapító tagjaiként levelet írtunk a párt belső szervezeteihez és tagságához, amely valaki által sajnálatos módon  kikerült. Ameddig az ügyben érdemi döntések nem születnek kérdéseinkre, addig nem kívánunk az ügyről nyilatkozni" - mondta.

Hankó Faragó Miklós az MTI megkeresésére kedden este arról sem kívánt nyilatkozni, az aláíróként feltüntetett személyek írták-e a szóban forgó levelet.

(MTI)

Hankó- Faragó Miklós
Hankó- Faragó Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.