Ketten építenék ki a vasút rádióhálózatát

Megkapta az ajánlatokat önálló rádiókommunikációs hálózata kiépítésére a MÁV - értesült lapunk. Az állami vasúttársaság és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) közös megbízásáért sorompóba álló két rendszerszállító a GSM-Rail rendszer előre kidolgozott változatai közül ugyanazt a kettőt valósítaná meg. Árajánlataik viszont egyelőre jócskán eltérnek egymástól.

A MÁV szakértői eredetileg 86 milliárd forintra árazták be a magyar vasút teljes törzshálózatát lefedő GSM-R rendszer kiépítését. A tegnapi borítékbontáskor azonban kiderült: a beruházás ennél olcsóbban is megvalósítható. Legalábbis a Kapsch és a Nortel konzorciumának ajánlata szerint. A két cég a mintegy 4359 kilométernyi vonalat kiszolgáló rádiórendszert 264 millió euróért (66 milliárd forintért) építené meg. Az uniós vasutak egységes vonatbefolyásoló rendszerét támogató rádióhálózat szerényebb, 3074 kilométeres változatának kiépítéséért pedig 55 millió euróval kevesebbet számláznának.

Drágább ajánlatot adott be a MÁV-nak a Siemens. A német cég a teljes törzshálózati rádiórendszert 474 millió euróért (118,5 milliárd forintért) szállítaná. Az egyszerűbb, 3074 kilométeres változatot 88 milliárd forintért építené ki.

A beadott ajánlatok önmagukban még nem döntik el, hogy a MÁV és a GySEV végül kitől és mennyiért vásárolja meg új rádiórendszerét. A szállítók árajánlatai és azok műszaki tartalma ugyanis a közbeszerzési eljárás tárgyalásos szakaszában sokat változhat. Ezt megelőzően a gazdasági tárcának még állást kell foglalnia arról is: a GSM-R tenderét lebonyolító MÁV az egyszerűbb és olcsóbb vagy a költségesebb, ám minden igényt kielégítő rádiókommunikációs hálózatról kezdjen-e tárgyalásokat a pályázókkal. Papírforma szerint a közbeszerzés tárgyalásos szakaszának július végére le kellene zárulnia. A vasutasoknak 2010-ben már az új hálózaton kellene rádiózniuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.