Magyarok szállítanák a Lamborghinit

A Bentley és a Lamborghini beszállítóivá is válhatnak a magyarok a Volkswagen-csoport most megnyitott kelet-európai központján át. A VW-csoport első embere tegnap a kormányfővel tárgyalt.

"Ez több mint üzleti kapcsolat, ez már egy nagyon fontos barátság Győrrel, a régióval és Magyarországgal. Olyan partnerség, amelyben a felek képesek úgy a kölcsönös előnyökre építeni, hogy tekintettel vannak a pillanatnyi érdekeken túl a hosszú távú érdekekre." E szavakkal kezdte tájékoztatóját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a Parlamentben fogadta Martin Winternkornt, a Volkswagen-konszern első emberét, aki tegnap megnyitotta a társaság kelet-európai beszerzési központját Budapesten.

A miniszterelnök értékelése szerint "a VW-csoport rendívül jelentős szerepet játszik a magyar gazdaság életében, és ez is egy értékes hozzájárulás ahhoz, hogy az a rendkívül modern technológia, gyártási kultúra, mely megtelepedett, az ne szigetszerűen működjön, hanem magyar közepes vállalkozások sorát kapcsolja az Audi működéséhez".

Különösen a magyar kis- és középvállalkozások szempontjából jelentős a központ megnyitása, melynek van mire építenie, hiszen már jelenleg is 50-60 magyar cég szállít be a Volkswagen-csoportnak évente 200 milliárd forint értékben, és ez a szám tovább nő: a tervek szerint legalább negyven új partnerre számítanak az új központ révén.

Martin Winternkorn arról is beszélt, hogy a beszerzési központ a vállalati stratégiának megfelelően az Audi, a Seat, a Skoda, a Volkswagen mellett a Bentleynek és Lamborghininek és a légi járműveknek beszállító cégüknek is dolgozik majd. A budapesti irodával elsősorban a kelet-európai és magyarországi jelenlétét akarja növelni a cég, melynek a 800 millió eurós magyar beszállítás a konszern teljes beszerzésének 1,3 százaléka.

Arra a kérdésre, hogy miért Budapestet választották, Winternkorn a következőt mondta: - A Duna-parti város a térség központjában van, közel győri, pozsonyi és poznani gyárainkhoz. A hagyományos és jó gazdasági feltétele, a kiépített infrastruktúra is magyar főváros mellett szólt, de a legfontosabb az, hogy itteni partnereink megbízhatóak és jó minőségben dolgoznak, valamint a magas követelményeknek is megfelelő az innovációs képesség. Az új partnereket már bevonjuk következő modelljeink új alkatrészeinek fejlesztési és beszállítói munkájába - mondta a VW elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta: mindig is építtetek az innovációban is megfelelő társakra, akikre már a legújabb kompakt osztályba tartozó modelljüknél is számítanak. Információink szerint többek között a TT szerkezetével azonos új generációs A3-as nyitott változata, valamint a S3-as modell és a Q3-as jelzésű sportos terepjáró kerülhet győri szalagra.

Az ipari automatizálással, hajtómotorokkal foglalkozó olasz-amerikai Ansaldo Sistemi Industriali (ASI) Budapesten nyitotta meg regionális irodáját, ahonnan Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Oroszországot és a volt szovjet köztársaságokat érintő kereskedelmi tevékenységet irányítja - közölte az olasz-amerikai cég az MTI-vel. A régió országaiba az utóbbi évtizedekben mintegy

30 millió euró értékű berendezést szállított az Ansaldo. (MTI)

Martin Winternkorn
Martin Winternkorn
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.