Kegyeletsértésért a Kádár-sír kifosztóinak nem kell felelniük?

Kádár János és felesége sírjának megbontása miatt egyelőre nem érkezett a rendőrséghez feljelentés kegyeletsértés miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Jármy Tibor elmondta, kegyeletsértés miatt csak a hozzátartozók tehetnek feljelentést "magánindítványban", így tehát hivatalból nem indulhat ilyen eljárás. Hozzátette: a nyomozás ezért egyelőre csak rongálás miatt indulhatott el. A nyomozás lefolytatásával egy tíztagú csoportot bíztak meg a rendőrségen - mondta.

A szóvivő tájékoztatása szerint kollégáinak eddig már több nyomot sikerült rögzítenie, ám ennek részleteire nem tért ki. Szólt arról is, a nyomozás során több tanút is kihallgattak, illetve mások meghallgatását is tervezik. Jármy Tibor elmondta, hogy a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetében csütörtökre virradóra megvizsgálták a Kádár János koporsójában lévő maradványokat, és megállapították, hogy több csont, köztük a koponya is hiányzik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják a Kádár János sírjának meggyalázása ügyében folytatott nyomozás állásáról - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán újságírói kérdésre válaszolva. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a kormányfőt a rendőrség tájékoztatta a nyomozás megkezdéséről, illetve annak fejleményeiről. Gál J. Zoltán hozzátette azt is, hogy Kádár János maradványainak visszahelyezéséről a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyeztet.

Éles szavak az orosz kommunistáktól

Élesen elítélte Kádár János néhai magyar vezető budapesti sírjának meggyalázását az orosz kommunista párt (KPRF), párhuzamba állítva azt a tallinni szovjet hősi emlékmű és katonasírok áttelepítésével, és hivatalos reagálást sürgetve Moszkva részéről.

Kádár János sírjának meggyalázása "újabb szem abban a láncban, amelyhez az észt barbárság és a szovjet időszak emlékműveivel kapcsolatos lengyelországi kijelentések is tartoznak" - mondta Ivan Melnyikov első pártalelnök, dumaképviselő csütörtökön az Interfax hírügynökségnek, emlékeztetve, hogy Kádár a fasizmus elleni harc aktív résztvevője volt. Oroszországnak haladéktalanul reagálnia kell - vélte.

Gennagyij Zjuganov pártelnök közleménye szerint a KPRF élesen elítéli Kádár emlékezetének meggyalázását, s követeli a bűnözők felkutatását és megbüntetését. "Európát a vandalizmus hulláma önti el. Észtországban a hatóságok lebontották a szovjet katona emlékművét, kihantolják a felszabadító katonák sírjait. Lengyelországban felhívások hangzanak el a fasizmus elleni harcban elesett szovjet katonáknak állított valamennyi emlékmű eltüntetésére. Most pedig ez a vandál cselekmény történik a magyar főváros központi temetőjében" - fejtegette Zjuganov közleményében.

Sírgyalázók és a "szent föld"

Ismeretlenek szerdára virradóra gyalázták meg Kádár János és felesége síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben: a síremlék márvány fedlapját leszedték, a földet pedig kidobálták. A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. A tettesek a volt pártvezető fémkoporsóján lyukat vágtak, amin keresztül hozzáfértek Kádár János maradványaihoz, s a felesége hamvait tartalmazó urnát is elvitték. A koporsót szerda este hantolták ki, és szállították el a SOTE Igazságügyi Orvostani Intézetébe. Itt egy antropológus és egy igazságügyi orvos szakértő vizsgálta meg a maradványokat.

A temetőben álló munkásmozgalmi panteonra fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". A Magyarországi Munkáspárt 2006 azt közölte; arra kérik a lakosságot, hogy a Kerepesi úti temető bejáratánál egy szál virággal vagy mécses meggyújtásával fejezzék ki tiltakozásukat a sír meggyalázása ellen.

(MTI)

Kádár János feldúlt sírja
Kádár János feldúlt sírja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.