Elloptak három filozófust

Három életnagyságú bronzszobrot loptak el péntekre virradóra a Gellért-hegyi Filozófusok kertjéből, a kár 30 millió forintra tehető - közölte Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója.

Wagner Nándor Filozófusok kertje című szoboregyütteséből három életnagyságú bronzfigurát tulajdonítottak el, Gandhi, Szent Ferenc és Dharma alakját. A rendőrségen feljelentést tettek az ügyben - mondta el a galériaigazgató.

A Filozófusok kertjét tavaly októberben már megrongálták, akkor a szobrok körül álló, nagyméretű bronz ívdarabokból ötöt elvittek, és fűrésszel bevágást ejtettek a bronzszobrokon, hogy gyorsan letörhetők és elszállíthatók legyenek. A tettesek el akarták szállítani a szobrokat, de egy szemtanú megzavarta őket.

A Gellért-hegyi víztározó feletti részen a Wagner Nándor nyolc bronzszobrából álló csoport életnagyságban állított emléket az egész emberiség történetét meghatározó vallásalapítóknak. A vallásalapítókat úgy ábrázolja, amint egymással harmóniában, egyetlen pont, a szoborcsoport geometriai középpontja felé tekintenek. A szoborcsoport a vallások, a kultúrák összebékülésének szimbóluma.

Zsigmond Attila reméli, hogy megtalálják a szobrokat. Mint mondta, a figurák gipszmintái, amelyekről újra lehetne önteni a szobrokat, megvannak, de Japánban találhatók. Wagner Nándor ugyanis élete utolsó éveit japán feleségével a szigetországban töltötte. A szoborcsoport az özvegy ajándéka volt.

A Budapest Galéria igazgatója arról is beszámolt, hogy péntekre virradóra a parlamentnél lévő Károlyi Mihály-szobrot savval öntötték le.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a Gellért-hegyről eltulajdonított szobrok ügyében az I. kerületi rendőrkapitányság lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A budavári önkormányzat közleményben tudatta: egymillió forint  jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.
Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc egész alakú,  bronzból készült szobrát szakszerűen lopták el. Minden jel arra  mutat, hogy a tettesek az akciót előkészítették, a szobrokat  speciális eszközök segítségével távolították és szállították el. Szemtanúk szerint csütörtök este 7 órakor a szobrok még sértetlenül a helyükön álltak - olvasható a közleményben.

A II. kerületi Germanus Gyula parkban is megkísérelt valaki elemelni egy szobrot, de csak a ledöntésig jutott. Tar István Fekvő nő című, féltonnás bronzszobrát csütörtök hajnalban döntötték le, az elkövetők valószínűleg nem vandálok, hanem fémgyűjtők voltak. Az alkotást a Budapest Galéria gondozza, de pénzszűke miatt egyelőre csak elszállítani tudták, helyrehozatalára az idén már nincs remény.

(MTI)

Filozófusok kertje
Filozófusok kertje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.