Stephen Hawking kipróbálhatta a súlytalanságot

A világhírű brit fizikus, Stephen Hawking elhagyhatta tolószékét csütörtökön, és tesztelte magát a súlytalanság állapotában. A szinte teljesen béna, 64 éves tudós egy átépített Boeing 727-200 fedélzetén szállt fel a floridai Kennedy űrközpont repülőteréről, és a gépen néhány percig átélhette a súlytalanságot.

A nemzetközi sajtó nagy érdeklődéssel kísérte a repülést, amely teljes sikerrel végződött. A kísérlet része volt annak a felkészülési programnak, amelyet befejezve a fizikus két év múlva egy űrutazásra akar indulni - vált ismertté az NBC amerikai televízió honlapján megjelent tudósításból.  

"Egyszerűen csodálatos volt"- nyilatkozta Hawking, akit a betegség évtizedek óta tolószékbe kényszerít. A tudóst négy orvos és két ápolónő kísérte el a mostani repülésre. A speciálisan kiképzett pilóták 45 fokos szögbe fordították a gépet, tízezer méter magasra emelkedtek, és így kezdtek zuhanórepülésbe. Ezzel mintegy 30 másodpercig sikerült a súlytalanság állapotát előállítani. Az ellenőrzött zuhanásnak 2500 méter után véget vetettek. Hawking a súlytalanság elérésekor kiemelkedett a tolószékből, és lebegett. A pilóták nyolcszor ismételték meg a mutatványt, így a fizikus összesen négy percet tölthetett a levegőben, kiiktatva a gravitációt.

"Akárhányszor megismételném" - mondta lelkesen az újságíróknak Hawking. Hozzátette: közelebb kerültem az űrutazáshoz, amire igen sokáig vártam. "A repülés a súlytalanság állapotában az első lépés a világűrhöz, és remélem, hogy sok ember követ majd"- hangsúlyozta a sztártudós, aki akciójával fel akarja kelteni az érdeklődést az űrutazás iránt.

"Úgy gondolom, hogy az emberiségnek nincs jövője, ha nem utazik a világűrbe",- idézi a világsajtó a fizikust, aki szerint a klímaváltozás, egy esetleges atomháború vagy a járványveszély kipusztulással fenyegeti a Földön az emberiséget. Hawking 2009-ben a brit milliárdos, Richard Branson által finanszírozott Virgin-Galactic rakétával indul majd az űrkalandra.

Stephen Hawking 32 évesen lett a brit királyi akadémia tagja, 37 évesen kapta meg Cambridge-ben azt a tanszéket, ahol annak idején Sir Isaac Newton is tanított. Világhírűvé az 1988-ban megjelent könyvével vált, amely "Az idő rövid története" címet viseli. A tudóst a fizika popsztárjának nevezik, mert egy Rolling Stones lemeztől kezdve a Simpsons animációs sorozaton át az Enterprise űrhajó című sorozatig igen sok helyen szerepelt, hogy népszerűsítse a tudományt.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.