Katona Zsuzsa

Tavaly december közepén láttam először a képernyőn Katona Zsuzsát, aki többedmagával az M1-en a Kultúrházban beszélgetett Árvai Jolánról, az MTV nagyhírű Fiatal Művészek Stúdiójának tragikusan fiatalon elhunyt egykori vezetőjéről.

Katona Zsuzsa is azok közé tartozik, akit ritkábban látunk a képernyőn, hiszen elsősorban rendező, szerkesztő, forgatókönyvíró. Az idei filmszemlén már bemutatták Az Árvai Művek című filmjét, amelyet az Aster Film a köztévével koprodukcióban készített, s az MTV 2006. augusztus 28-án az M1-en adta le későn éjjel, 23.15-kor. Ki volt Katona Zsuzsa számára Árvai Jolán? Ő azt mondja, hogy mindig felnézett "Jolira", "sokat tanult tőle, mintha a nővére lett volna". Nyolc-tíz évig dolgoztak együtt a Fiatal Művészek Stúdiójában. Árvai hihetetlenül nagyformátumú személyiség volt, tele szeretettel és tenniakarással, ambícióval. Árvai tizenhárom évig állt a Stúdió élén. Sokáig hagyták dolgozni, azt csinált, amit akart, majd a rendszerváltás után neki is nehezebb lett a helyzete.

Katona Zsuzsa az FMS-ben szerkesztő-dramaturgként dolgozott. Legismertebb műsora a Közjáték című sorozat volt, amely a Hankiss-éra alatt készült, s 1992-ban a Film- és Tévékritikusok díját nyerte el. Katona Zsuzsa Kamondi Zoltánnal, Balogh Zsolttal, Sülyi Péterrel, Röhrig Gézával és Jókai Lóránttal dokumentumfilmeket, kisjátékfilmeket, művészfilmeket is készített szerkesztő-dramaturgként az FMS-ben.

Milyen jó lenne még egyszer látni Az Árvai Művek című filmet, amelyben a stúdió egykori tagjai emlékeznek Jolánra és az FMS-re, olyanok, akik ma már mind befutott rendezők... Zsuzsának ígéretet tettek, hogy megismétlik.

Katona Zsuzsa és állandó alkotótársa, Nyeste Péter munkájának köszönhető, hogy a néző is rendszeresen láthatja a Stúdió K-ban a Balla Zsófia vezette Borostyán-estekről készült tévéfelvételeket, amelyekben kortárs költőkkel találkozhatunk. Olyan nagy nevek szerepeltek eddig a sorozatban, mint Székely Magda, Takács Zsuzsa, Lator László Kossuth-díjasok, a közeljövőben láthatjuk Nádasdy Ádám estjét, Térey Jánost és Rakovszky Zsuzsát pedig most "tervezik". Egyébként júniusban Báthori Csabával Székely Magdáról szóló portréfilmbe kezd az Aster Film.

Katona nevéhez fűződik a február óta vasárnaponként jelentkező Kulissza című kortárs művészeti magazin, de a Vigyázz, kész, rajt! című műsor is, amely fiatal, pályakezdő tehetségeket mutat be. Ezt a portrésorozatot tavaly szeptember óta láthatjuk az M2-n szerda délutánonként három órakor. Nyeste Péterrel sikerült fiatal csapatot maguk köré gyűjteniük a munkához.

Mint szó volt róla, a Kulissza felelős szerkesztője és műsorvezetője is Katona Zsuzsa. Február óta megy a műsor vasárnaponként az M2-n, 17.30-kor a MIÉRT? előtt. Múlt vasárnap volt a tizedik adás. A Kulissza, szemben a Kultúrházzal nem napi aktualitások bemutatására törekszik, hanem kortárs művészek műhelytitkait lesi meg, ars poeticájukról, alkotáslélektani titkaikról próbál képet adni.

Április 22-én Bíró Kriszta és Pelsőczy Réka volt a vendég az Örkény Színházban bemutatott Parti Nagy Lajos által írt Ibusár kapcsán. Bíróról nem csupán, mint színésznőről, hanem mint íróról is szó esett, Pelsőczy pedig nemcsak, mint színésznő-rendező, hanem mint fotográfus is megszólalt. Az adást Oláh Kata műsorvezető-szerkesztő készítette. Április 29-én pedig Papp Gábor Zsigmond lesz a Kulissza műsorvezetője és szerkesztője. Akkor Baranyai Levente, Szabó Réka és Egressy Zoltán lesz a vendég a Kulisszában.

Katona Zsuzsa az ELTE magyar könyvtár-esztétika szakán végzett. Az igazi mester itt Balassa Péter volt, akiről filmet is készített Emléktöredékek egy Tanítóról címmel, amelyet nemcsak az MTV, hanem a Duna TV és a Pax TV is bemutatott.

A televíziózásban igazi mestere Katona Zsuzsának Vitray Tamás volt, hozzá járt szerkesztő-riporteri stúdióba másfél évig. Vitrayn keresztül ismerte meg Árvai Jolánt is.

Katona Zsuzsa több mint húsz évig az MTV-nél dolgozott, hét éve "saját lábon áll". Sokáig Mérei Annával készített filmeket, az utóbbi két évben pedig Nyeste Péterrel dolgozik az Aster Filmben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.