Ázsia leggazdagabb asszonya

Tegnap a nyilvánosság kizárásával, de állítólag fenséges körülmények között eltemették Ázsia leggazdagabb asszonyát, Nina Wangot. A különös copfjai miatt a médiában és a közbeszédben csak "Édeskének" nevezett üzletasszony évtizedeken át uralta a lapok első oldalait, s halálában sem cáfolta meg önmagát.

Mivel gyermeke nem volt, óriási a találgatás, ki örökli majd az elképesztő vagyont. Korábban többször tett rá utalást, hogy valamilyen nemes célra szeretné felhasználni mindazt, amit élete során felhalmozott. Most mégis arról beszélt az ügyvédje, hogy egyetlen személy az örökös, de nem mondta meg, hogy ki. A hongkongi lapok tudni vélik, hogy a jövendőmondója lesz a szerencsés - vagy szerencsétlen. A vagyon ugyanis egy tényleges vállalatbirodalom formáját ölti. Értéke 33 milliárd hongkongi dollár, vagyis körülbelül 766 milliárd forint.

Nina és férje az ötvenes évek elején hagyták el Sanghajt, s települtek Hongkongba. Nina 18 éves volt, amikor összeházasodtak. Teddy Wang rafinált vállalkozó volt, aki jó szimattal választotta ki és rakta össze az ügyleteit. Ingatlanspekuláns volt, aki vállalatbirodalma révén a nyolcvanas évek elejére Hongkong egyik vezető üzletemberévé nőtte ki magát. Talán nem véletlen, hogy az ottani alvilági kultúrától nem idegen módszerrel, 1983-ban elrabolták, s az "Édeskének" 11 millió amerikai dollárjába került, hogy szabadon engedjék. 1990-ben ismét elrabolták. Ekkor már hatvanmillió dollárt kértek érte, s bár Nina a felét ki is fizette, Teddy azóta sem került elő. A rendőrség öt embert tartóztatott le. A vallomásokból tudható, hogy Teddy Wangot a tengerbe dobták. A holttest nem került elő, s 1999-ben hivatalosan is halottá nyilvánították. Nina ezt nem fogadta el, annyira nem, hogy az ő haláláról szóló közleményt is Teddy nevében adta ki a vállalat.

Bár Teddy furfangos üzletember volt, a felesége azonban zseniális. A vállalkozást kibővítette, biotechnológiai cégeket vásárolt és alapított Kaliforniában, gyárakat a népi Kínában. Számolatlanul építette a felhőkarcolókat, a bevásárlóközpontokat, az apartmanházakat. Nagy álma volt a Nina Torony, amely a világ legmagasabb felhőkarcolója lett volna, de ez a városi közigazgatás ellenállásán megbukott.

"Édeske" mindenesetre jelenség volt. 150 centi magas, a két hosszú copf, s miniszoknya. Nem említettem, hogy életének 69. esztendejében hunyt el. A lapok sokat írtak magányosságáról, takarékos életmódjáról. A Nina Torony ötletének évében közöltek róla képeket a bulvárlapok, amint New Yorkban sorban állt egy színházjegyért. Olcsó kozmetikumokat használt, ritkán járt fodrászhoz, gyakran evett Kentucky Fried Chickenben. Egy nyilatkozata szerint nem volt ideje elkölteni a pénzét. Átlagban 3000 hongkongi dollárra, vagyis nagyjából 70 ezer forintra tette havi költését, ami valóban nagy visszafogottságra utal egy olyan embertől, akinek 400 vállalata és 200 felhőkarcolója volt világszerte.

Keresztfia vezeti a krematóriumba a gyászmenetet
Keresztfia vezeti a krematóriumba a gyászmenetet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.