Sztrájkolnak a Skoda alkalmazottai

Bérköveteléseik elutasítása miatt ma mind a három műszakban két és fél órás munkabeszüntetéssel tiltakoznak a csehország Skoda gépkocsigyár alkalmazottjai. Emiatt kedden egyetlen új autó sem készül el, a Volkswagen konszernhez tartozó társaság veszteségét mintegy 55 millió koronára (550 millió forint) becsülik.

A sztrájk ideje alatt az alkalmazottak gyűléseken vitattják meg a kialakult helyzetet és az egyik kollégájuknak erre az alkalomra írt protest szongjának eléneklésével tiltakoznak a cégvezetés központi irodája előtt.

Jaroslav Posvik, az üzemi szakszervezeti bizottság elnöke elmondta, hogy a Skoda gyár tavaly rekordnyereséget, 11 milliárd korona tiszta hasznot termelt. Az idei első negyedévben pedig fennállásának legjobb eredményét érte el, 149 926 új gépkocsi eladásával, ami a tavalyi eredményhez képest 15,5 százalékos növekedést jelent.

– Ezekből a nagy bevételekből mi is szeretnénk részesülni, ezért húsz-huszonkét százalékos béremelést, jövőre pedig az infláció mértékének megfelelő további növekedést követelünk. A Volkswagen konszernben mi érjük el a legjobb eredményeket, viszont a fizetéseink a legalacsonyabbak. Tudomásunk szerint Győrött, az Audiban is nagyobbak a bérek, mint nálunk. Ezért nem tágítunk és célunk elérése érdekében további sztrájkok is lehetnek – nyilatkozta lapunknak.

Martin Jahn, a közép-csehországi Mladá Boleslavban levő gyár vezérigazgatója eredetileg legfeljebb hét és fél százalékos bérfejlesztést helyezett kilátásba. Az elmúlt héten már tizenhárom százalékot igért, de csak akkor, ha ezt a ajánlatot azonnal elfogadják. Miután ez nem történt meg, visszatért a hét és fél százalékhoz. Állítólag tegnap zsarolni is  igyekezett a szakszervezetieket, mert olyan célzásokat tett nekik, hogy  a konszern a gyakori sztrájkok és a cseh korona állandó erősödése miatt esetleg áthelyezi a teljes csehországi termelést Kínába vagy valamelyi kelet-európai országba. Mindezek ellenére a tárgyalások hétfő este eredménytelenül értek véget.

A Skoda gépkocsigyárnak jelenleg 27 ezer alkalmazottja van, akiknek az átlagkeresete 22 ezer korona (220 ezer forint). A patinás cég tavaly húsz százalékkal részesedett Csehország kivitelében. Jelenleg Szerbiában, Ukrajnában, Kazahsztánban, Indiában és Kínában működik összeszerelő üzeme, amelyeknek a száma rövidesen az oroszországival bővül.

Tegnap Václav Klaus államfő közgazdászként nem támogatta a sztrájkot, amely szerinte országszerte béremelési követelések láncolatát indíthatja el. – Ez a tiltakozó hullám lefékezheti az ország dinamikus gazdasági növekedését, ami súlyos károkat okozna mindannyiunknak – vélekedett. A cseh szakszervezeti vezetők példátlannak minősítették és elutasították az államfő beavatkozását a bérharcba.

(Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.