Kotroczó Róbert

Nem mindenki tudja, hogy mit is jelent hírigazgatónak lenni. Hogyan jut valaki egy tévécsatorna kulcsfontosságú tisztébe? Milyen lépcsőfokokat kell megtennie ahhoz, hogy az RTL Klub vezetése bizalmat szavazzon neki? Kotroczó Róberttel, az RTL Klub hírigazgatójával beszélgetek.

 

Még az MTV-nél kezdtem a televíziózást, és nagyon sok műfajban kipróbáltam magam. Voltam riporter, szerkesztő, elsősorban a hírműsorokban dolgoztam. De dolgoztam az Esti Egyenlegnél, aztán a Híradónál és különböző EU-s műsorokban is. Mindegyiknek valamilyen módon köze volt magához a hírhez. Később ösztöndíjas és gyakornok voltam a CNN-nél.

Ez utóbbi mikor volt?

Ez még 1996-ban történt, amikor is több hónapot tölthettem el az amerikai hírcsatornánál.

Mondjuk el, hogy mielőtt az RTL Klubhoz került, már látott belülről kereskedelemi tévét, mert az MTV után váltott, és az 1997-ben induló TV2-nél kezdett dolgozni.

Igen, tagja voltam az induló stábnak. Dolgoztam a Naplóban, de képernyőn is voltam. Nos, ami a szakmai előéletemet illeti, a világosítástól a riporterkedésig mindent kipróbáltam.

Magyarán belülről érkezett, nem "ejtőernyős" hírigazgató.

Valóban nem, mert újságíró, és tévés ember vagyok.

A hírigazgatót nem látni a képernyőn. Kotroczó Ágnest viszont igen.

Mindenféle tárgyaláson, de másutt is meg szokták kérdezni, hogy ő vajon a felségem vagy a testvérem. Nos, egyik sem. Ráadásul nem is az RTL Klub riportere, hanem a Független Hírügynökségnek dolgozik, s riportjait a Híradónk szokta leadni. Pécsi riporter, és semmiféle rokoni szál nem fűz bennünket egymáshoz. Nem én "nyomtam be a rokont" - Ági már előttem feltűnt az RTL-nél.

Melyik évben került az RTL Klubhoz?

1999-ben.

Mikor lett hírigazgató?

Nem hírigazgatóként kezdtem, hanem a Jó reggelt! című műsor főszerkesztőjeként. Azért hívtak, hogy ezt a reggeli műsort rakjam össze.

Mit jelentett ez az "összerakás"?

Azt, hogy teljes "arcfelvarrást" kellett csinálnom. Újraszabni a műsort. Másik imidzset teremteni. Érdekes kísérlet is volt ez számomra. Hogyan kell egy kereskedelmi tévé reggeli műsorának az arculatát kikalapálni, és a tartalmát összerakni egy bizonyos célközönség számára.

Előbb körülnézett más nyugati csatornáknál?

Másrészt rengeteg idevonatkozó kutatást áttanulmányoztam, és készíttettem is néhány speciálisat. Már csak azért is, mert szociológiai érdeklődésem folytán ebben már volt némi rutinom. Ebből kiindulva, a nézői érdeklődésre alapozva, és felméréséket böngészve készült a Reggeli és nagyon sikeres lett. Ez volt az az időszak, amikor Alföldi Robi, Szily Nóra, Stohl Andris és Balázsy Panna, na, meg a Padödő-lányok ébresztették az RTL nézőit.

Azt mondta, hogy érdekli a szociológia. Milyen szakon végzett?

A debreceni egyetemen történelem szakon végeztem, most pedig politológiát tanulok az ELTE jogi karán.

Milyen műsorok tartoznak önhöz?

A Híradón kívül a Fókusz, a meteorológiai bejelentkezések, és az Üzenet című kulturális klipsorozat. Időszakonként jelentkezik az Akták című dokumentumműsor is. Később kaptam lehetőséget a csatornától új műsorok létrehozásához, így született a XXI. század és a Házon kívül. Az eredeti kérdésre válaszolva 2000-ben lettem hírfőszerkesztő, majd egy év múlva hírigazgató.

Mennyire szól bele a műsorokba?

A Fókusznak csak a költségvetésére figyelek, a napi tartalmi ügyekben a főszerkesztő, Jakab Ádám dönt.

Megnézi a Híradót, mielőtt adásba megy?

Nem, vagy csak nagyon ritkán. Ha van valami észrevételem, akkor azt adás után beszéljük meg. Saját szakmai és etikai szabályaink betartásán a szerkesztőket is felügyelve nekem kell őrködnöm. És a csatornán belül is "menedzselem" a csapatomat.

Nem hiányzik a képernyő?

Időnként hobbiból készítek egy-egy filmet a XXI. századnak, de nem akarom elvenni a lehetőséget a kollégáim elől.

Médiakritikusok szerint a Híradó bulváros, gyilkossági és baleseti képes krónika, nem is hírműsor. Nekik mit válaszol?

Azt, hogy mielőtt véleményt mond valaki, előbb nézze meg a Híradót! Egyébként számos kutatás kimutatta, hogy rendkívül fontos feladatot látunk el, mert a nézők többsége csak tőlünk tájékozódik és várja, hogy mindennapi döntéseihez segítséget kapjon. Ezek az információk dominálnak az RTL Híradóban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.