Jogerősen pert vesztett a Magyar Nemzet rágalmazás miatt

Jogerősen pert vesztett a Magyar Nemzet rágalmazás miatt Bálint-Pataki Józseffel, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) volt elnökével szemben - tájékoztatta a felperes hétfőn az MTI-t.

A HTMH volt elnöke azért perelte be rágalmazásért a lapot, mert 2005. augusztus 22-én és azt követően is olyan cikkek jelentek meg a Magyar Nemzetben, amelyek Bálint-Pataki Józsefet hírbe hozták egyik volt kolléganőjével, akiről a lap olyan értelemben írt, hogy férjével együtt a román titkosszolgálatnak dolgozott, illetve a HTMH vezetőjével való kapcsolatát arra használta fel, hogy szabotálja a határon túli magyaroknak szánt állami támogatásokat, egyben titkos információkhoz jusson.

A sajtóban hatalmas visszhangot kiváltó kapott cikkekben az is szerepelt, hogy a HTMH volt elnöke nem esett át a nemzetbiztonsági átvilágításon. "A most véget ért jogi eljárás során egyértelműen kiderült, hogy a Magyar Nemzet cikkeiben valótlanságokat közölt, valamennyi, emberi és köztisztviselői hitelemet megkérdőjelező állítása vagy sejtetése minden alapot nélkülözött" - fogalmazott Bálint-Pataki József.

A perben tavaly szeptemberben a Fővárosi Bíróság már első fokon bocsánatkérésre és az első oldalon történő helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet, valamint további kártérítést állapított meg. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla március 28-án hozott jogerős ítéletében ugyancsak bocsánatkérésre, helyreigazításra és 800 ezer forint kártérítésre kötelezte a napilapot, valamint eltiltotta a további jogsértésektől. Bálint-Pataki József elmondta: "a jogerős ítélettel jogi úton elégtételt nyerhettem".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.