Lévai Anikó főztje

Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szakácskönyvet írt. "A konyhaablakból" a címe, holott minden során érezni, hogy nagyobb ablakból nézi a világot, s a szakácskönyv sem szakácskönyv egészen. A receptek mellett eklektikusan sorakoznak gyermekkori emlékek, szépirodalmi olvasmányélmények, néprajzi, kultúrhistóriai párhuzamok, s na jó, néhány sor a férjről, Orbán Viktorról: a kollégiumi és a családi élettől a hivatalos miniszterelnöki utak gasztronómiával kapcsolatos sztorijaiig, cseppnyi, de tényleg csupán cseppnyi politikával fűszerezve. A receptek sem mind Lévai Anikóéi, van közöttük profi szakácskönyvből vett idézet szép számban - ám mindért garanciát vállal: végigfőzte, sütötte valamennyit, sőt, a fotókon az általa elkészített tálak láthatók.

A kiadó Laux József (az egykori Omega- és LGT-dobos) és felesége cége. Laux kora reggel kutyát sétáltat, Lévai Anikó fut. Gyakran találkoznak így, s Laux folyton azt hajtogatta, hogy ő még soha nem adott ki szakácskönyvet, és tudja, hogy Anikó mekkora házat vezet, igazán írhatna egyet. Lévai Anikó viszont azt tudta, hogy nála sokkal beavatottabbak készítettek már elég ilyet, hiszen ott sorakoznak könyvespolcán - valami olyat viszont írna, amelybe ezt is, azt is beletesz. "A férjemnek addig nem szóltam róla, ameddig meg nem volt a koncepció, mert sejtettem, hogy először ellene lesz. Érvekkel készültem..."

És nyert.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a "konyhába szorul", azt feleli: ő neveltetésénél fogva is fontosnak tartja a konyhát, kedveli a főzést-sütést, számára nélkülözhetetlen a terített asztal, náluk nincs állva, futtában elfogyasztott reggeli sem. Álellentét a hagyományos női szerepeket szembeállítani a modern nő igényeivel - össze lehet azokat egyeztetni. "Logisztikai kérdés", idézem, miközben lejegyzem az öt gyerek különóráit: kürt, zongora, foci, atlétika (gátfutás), néptánc. Az igazsághoz tartozik, hogy az öt gyerek (négy lány) közül a legidősebb 18, a legkisebb hároméves, azaz már többen önállóak, valamint szintén logisztikai adalék, hogy szerdánként a férj is besegít, mert Lévai Anikó erre a napra sűrítette óráit a Szent István Egyetemen. Gödöllőn kora estig agrárjogot, a mezőgazdasággal összefüggő pénzügyi és uniós ismereteket tanít.

Lévai Anikó: "Akár hiszi, akár nem, a politika nem téma nálunk, csak akkor, ha lelkileg valami megérint." Mostanában ebből is lehetett elég, jegyezzük meg, de erre csak annyit válaszol, hogy ők is kapnak szép számmal gyalázkodó leveleket, e-mailt, telefont, néha az az érzése, hogy ugyanazok csinálják ide is, oda is... Úgy érzi, az a baj, hogy mint minden, a politika is elgyőzikésedik, az ellentétek pedig olyan területekre is kiterjednek, ahol semmi keresnivalójuk nem lenne. Visszatérve az otthonra, náluk akad elég politikán kívüli beszédtéma, amit az is tanúsít, hogy nemrég Rozi ezzel rohant anyjához a tévé elől: "Igaz, hogy apu korábban miniszterelnök volt?!"

De térjünk vissza ismét a logisztikához. Lévai Anikó édesapja tavaly meghalt, ezért idén az a feladat, hogy édesanyjával együtt a Szolnok melletti tanyát Felcsútra költöztessék. Anikó nemrégiben fejezett be egy másfél éves tanfolyamot, aranykalászos gazda lett, és most éppen azon háborog, hogy egy traktorosvizsga 150 ezer forintba kerül, ám a traktorvezetésre jut a legkevesebb idő, annyi parasztembernek fölösleges ismereteket oktatnak. Ráadásul, ha pótkocsit akar a jármű mögé kötni, márpedig arra szükség van, még egy papír kell hozzá, ugyancsak 150 ezerért!

Lévai Anikó könyve mai bemutatójára valamennyi barátját meghívta. Férje a listát látva megjegyezte, ha mindnek tiszteletpéldányt ad, ki vesz belőle? Az eladott mennyiségre nem akar tippelni, de mosolyogva hajtogatja, hogy nincs jobboldali íz meg baloldali íz, ahogy aztán recept sincs ilyen. Arra azért lehet számítani, mondom én, hogy a jobboldaliak elkötelezettségből, a baloldaliak pedig kíváncsiságból vesznek a kötetből.

Hogy kiderüljön, van azért finomság a politika világában. (T. E.)

\'Logisztikai kérdés\'
\'Logisztikai kérdés\'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.