Sipos Pál

Ő is azok közé tartozik, aki nem látható a képernyőn, de mint az MTV kulturális főszerkesztője meghatározó szerepet játszik a tévé arculatának formálásban. Sipos Pállal beszélgetek.

Bő tíz évvel ezelőtt láttuk szombaton későn esténként a Csak nézünk mint a moziban című műsorban, Erdős Gáborral az oldalán, aki azóta a népszerű Kultúrház főszerkesztője, ön pedig az MTV Kulturális Főszerkesztőségét irányítja. Negyvennyolc éves, végzettségét tekintve bölcsész, magyar-angol szakra járt. Mikor került a tévéhez?

1989 májusában léptem be a Magyar Televízióhoz.

Rögtön kulturális műsorokkal kezdett el foglalkozni?

Nem, az akkori TV2-höz kerültem, amely annak idején all-round televízió volt, mindent tudtam csinálni. Dokumentumfilmeket forgattam, élőadást szerkesztettem, a Napzártában dolgoztam.

Ez utóbbi a rendszerváltás emblematikus műsora volt, kis túlzással egy fél ország figyelte önöket, a késő éjszakába nyúló politikus-szakértő vitákat. Ezek igazi, szép napjai voltak a magyar médiának. A "már nem és a még nem" kellemes állapota volt, ami a hatalom és a tévések viszonyát jellemezte. Maga is így emlékszik?

Nagy korszak volt, igen kedveltem ezt az időt. A korszellemnek megfelelően modern televíziót csináltak a kollegák: Horvát János, Born Ádám, Peták István, Déri János, Román Péter, Kóthy Judit, Sárdi Anna és a többiek.

Láttam annak idején a Diákszigeten is, épp Lajkó Félix színpada körül dolgozott. A közönség soraiban pedig ott állt Karafiáth Orsolya.

Ez úgy történt, hogy 1989-ben egy évig tévéztem, majd ösztöndíjjal kimentem az Egyesült Államokba. Mire visszajöttem, már nem létezett a TV2, ekkor kezdtük el az említett, Csak nézünk, mint a moziban sorozatot, amelyben az előző harminc év filmjeiből válogattunk, és szerzőkkel, színészekkel, kortársakkal beszélgettünk. 1994-től a tudományos oktatási ismeretterjesztő stúdió vezetője lettem.

Azoknak a táborához tartozik, akik manapság nincsenek képernyőn, de munkájukkal erőteljesen meghatározzák a televízió arculatát. Nem tudom, jól látom-e, de az M2 kulturális műsorainak - rossz műszóval élve - zászlóshajója, amely későn éjjel az M1-n is látható: a Kultúrház.

Én is úgy gondolom, hogy a Kultúrház nagyon fontos, meghatározó műsora az MTV-nek. Évek óta nem volt rá példa, hogy ilyen mennyiségben és minőségben szerepeljen kultúra a televízió valamelyik műsorában.

Mi a titka annak, hogy az Erdős Gábor vezette stáb ennyire életképes?

Kiforrott, jó csapat dolgozik, nagyon határozott elképzeléseik vannak arról, hogy mi kerüljön a képernyőre, és ennek korszerű formát tudnak adni. A stáb tagjai különböző korosztályokhoz tartoznak, eltérő kulturális-műveltségi háttérrel érkeztek. Ettől is színes, élvezetes a műsor, noha bírálatokat is kap.

Mi miatt kritizálják őket? Tán nem elég "népfrontosak"?

Amiatt, hogy "nem elég kiegyensúlyozott" a műsor. De melyik tévéműsor lenne képes önmagában a magyar kultúra egészével foglalkozni?

Annak idején megpályáztatták a kulturális műsorokat.

Igen, de nem nagyon látszott bennük a megújulás reménye.

Egyik-másik olyan volt, mint egy filmre vett rádiós Gondolat-jel. Nekem ilyennek tűnt, ha jól emlékszem, a Gang. A Konyakot pedig nem igazán tudtam követni, pedig minden erőmmel azon voltam, hogy megértsem, miről is van szó a műsorban, amely inkább egyfajta kibeszélő-show-nak tűnt.

Végül, a Kultúrház belülről teremtődött meg még Baló György igazgatósága alatt.

Az M2 most már végleg a kultúráé marad? Sehol egy távoli, fenyegető, fekete felhő?

Nem hiszem, hogy lenne ilyen. Az M2 alapvetően a kultúráé, az oktatásé és az ismeretterjesztésé. A csatorna a mára kialakult szerkezetével fontos "rétegigényt" elégít ki.

Ezek a műsorok nem túl költségesek.

Egyáltalán nem.

Mi lesz a színházi közvetítésekkel?

Az MTV-nek igen gazdag az archívuma, s ebből szemezgetünk. Sajnos, például Az ügynök halálát, amelyben Tímár József utolsó nagy szerepe volt, jogi vita miatt nem tudjuk vetíteni, de láthatják a Warrenné mesterségét Mezey Máriával, a Csirkefejet Gobbi Hildával és a Play Strindberget Básti Lajossal. Az ORTT segítségével pedig mai darabokat is feldolgozunk. Óriási a választék.

Sokunk kedvenc műsora, a történelmi ismeretterjesztő MIÉRT?, a megváltozott Záróra, amely embermeséket, portréinterjúkat ad. Ilyen kedvenc a Verssor az utcazajban és a Napló. Egyik jobb, mint a másik. Az előbbi kettőben Veiszer Alinda a műsorvezető, az utóbbit Simon Judit szerkeszti, a Napló pedig Balogh Zsolt rendezői munkáját dicséri.

Kiczenko Judit pedig, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít irodalomtörténetet naprakészen szállítja a Naplóban elhangzó híres idézeteket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.