Tamkó Sirató dimenziói

Dallamos gyermekversei miatt már az óvodában megtanultuk Tamkó Sirató Károly nevét: Bőrönd Ödönje és Tengereczki Pálja mindannyiunk ismerőse. Azt azonban csak az irodalom iránt mélyebben érdeklődők tudják, hogy Sirató a világirodalomba nem e kései gyerekversekkel, hanem az 1936-ban kiadott dimenzionista kiáltványával írta be magát.

 

 

A kiáltványt Párizsban fogalmazta meg és adta ki, olyan világhírű avantgardista társaival, mint Hans Arp, Francis Picabia, Kandinszkij, Marcel Duchamp és még rajtuk kívül vagy húszan. A kidolgozásban vezető szerepet játszott az 1930 és 1936 között a francia fővárosban tevékenykedő Tamkó Sirató.

A dimenzionizmus ijesztő neve ellenére nem annyira bonyolult dolog. Azoknak a húszas-harmincas évekbeli művészeti törekvéseknek az összefoglaló neve, amelyek a művészeti ágak hagyományos dimenzióit lépik át. Ennek része a költészet kihatolása a sorokból (az egy dimenzióból) a síkba (a két dimenzióba), a képversekbe. Vagy a festői alkotások kilépése a vászon síkjából a térbeliségbe. A szobrok megmozdulása, vagyis változása az időben. Tamkó Sirató és társai a művészeteknek e dimenzióbővülésében ismerték fel a saját koruk előrevivő művészi törekvéseinek lényegét, s ezt igyekeztek tudatosítani kiáltványukkal, utat is mutatva a hagyományos (általuk euklideszinek nevezett) művészetekkel meg nem hódított területek (például a kozmosz) felé.

Bár már nem az avantgárd kezdeti idejére esik a dimenzionizmus megfogalmazása, ráadásul az elmélet motorjának, Tamkó Siratónak betegsége (majd hazatérése) miatt széles körökben nem is tudatosult, mégis nagyon fontos összegzésnek tekinthető az izmusok történetében. És fontos magyar tett a világ avantgárdjában. Persze, keveset tudunk róla.

Most azonban kicsit jobban beleláthatunk majd a költőnek ebbe - az avantgárd élvonalában töltött - korszakába. Egyrészt, mert áprilisban megjelennek a kiáltvány születésével és a mozgalommal kapcsolatos Tamkó-emlékiratok a Magyar Műhely és az Artpool galéria kiadásában, másrészt pedig azért, mert ennek örömére előadás-sorozat kezdődött és kiállítás nyílt az Artpool szervezésében. A Paulay Ede utca 60. "alatt" működő P60 pincegalériában a következő hetekben Tamkó Sirató úgynevezett síkversei (tulajdonképpen képversei - például egy neonra írt, de meg nem valósult villanyversének kézirata), és a dimenzionizmus dokumentumai, későbbi követőinek alkotásai láthatók. A ma esti előadó Michel Giroud, francia költő-performer-teoretikus, utána a Tamkó első hazai méltatói közé tartozó Szombathy Bálint következik (március 30.), majd a Tamkó-tanítvány Tóth Gábor (április 4.), végül (április 6-án) a magyar műhelyes Papp Tibor mutatja be az ünnepeltet megidéző performanszát. Jó alkalom a gyerekversszerzőként és műfordítóként ismert költő rejtett dimenzióinak felfedezésére.

Tamkó Sirató Károly Eposz az emberrõl címû síkverse
Tamkó Sirató Károly Eposz az emberrõl címû síkverse
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.