Talajszennyezés a garéi lerakón

A garéi hulladéklerakót sikerült megtisztítani a veszélyes hulladékoktól, a helyben maradt szennyezett talaj mennyiségéről azonban nincsenek megbízható információk - közölte lapunkkal Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. A zöldtárca gazdája - aki a térség lakosságát tegnap egy harkányi környezetvédelmi fórumon tájékoztatta a fejleményekről - azt is elmondta: idén őszre derülhet ki, hogy mennyit kell még költeni a baranyai kárelhárításra.

A garéi veszélyeshulladék-lerakó megszüntetésének folyamatában a szaktárca ellentmondásos szerepet játszott: Pepó Pál korábbi környezetvédelmi miniszter felbontotta az ártalmatlanításra még 1997-ben megkötött első szerződést (a hoppon maradt vállalkozók azóta is perlik a minisztériumot kártalanításért), az általa kiválasztott konzorcium azonban - ha nem is teljesen az eredeti feltételek szerint - a tárca támogatásával elvégezte a munkát. A Pepó-féle megállapodás szerint 14 ezer tonna tetraklórbenzol-tartalmú hulladékot kellett becsomagolni és megsemmisíteni, amit a Geohidroterv-Palota konzorcium néhány hónapos csúszással teljesített. Az ártalmatlanítást a környezetvédelmi alap 2,35 milliárd forinttal (kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában) finanszírozta. A munka tavaly augusztusra fejeződött be, időközben azonban további mintegy 3700 tonnányi veszélyes anyag került elő. A terven felüli hulladék elszállításához a tárca 128 millió forint támogatást adott, a kormány pedig garanciát vállalt a hulladék tulajdonosa, a Budapesti Vegyi Művek által felvett 257 milliós hitel visszafizetésére. Összességében a lerakó megtisztítása több mint 2,7 milliárd forintba került, pontosan annyiba, amennyiért az elsőként megbízott cégcsoport vállalta a feladatot.

A garéi hulladékból mintegy 10 ezer tonna német, 4 ezer tonna osztrák, a maradék magyar égetőkbe került. A lerakó szennyezett földjének egy részét is el kell majd égetni, egy kisebb hányadot veszélyeshulladék-tárolókban helyeznek el, a többit a tervek szerint helyben ártalmatlanítják. Turi-Kovács közölte: a további munkálatok forrásáról még nem döntött a kormány, s egyelőre a talajszennyezés felméréséhez szükséges pénz is hiányzik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.