Képmentő - 1. rész: A Váci utca

Az interneten mutatjuk be a Népszabadság fotótárának kuriózumait
Ha nem ismernének rá a helyszínre: ez itt a pesti Váci utca. Odafönt, a sarokban egy háborús áldozat, a visszabontott 16-os számú épület.

Modern üzletházat emeltek később a helyén, eredetileg az Aranypók számára. Jobb kéz felől a Pesti Színház - éppen 1964-ben kezdték el átépíteni a régi Corso Mozit, még három évig tartott a munka -, balra az azóta jócskán megváltozott boltfüzér. Ott van például a Gondolat könyvesbolt. 1802-től kezdve betűt árultak a kereskedők ezen a helyen, 1929 és 1948 között történetesen Cserépfalvi Imre volt a tulajdonos. A láncolat csak a rendszerváltással szakadt meg.

A mai szem számára persze az utcán álló és zötyögő gépjárművek a legérdekesebbek ezen a képen. A 15-ös busz, az üveges teherautója, a szeneskocsi - ne feledjük: ekkoriban fával, szénnel fűtött a város, mindössze a lakások 1,5 százalékában melegített a gáz -, a magán-Trabant és a vállalati Wartburg. Világvárosinak éppen nem mondható forgalom. Még nyolc évet kellett várni, hogy a százezredik magánautó is gazdára találjon Budapesten.

Az a boldog autótulajdonos azonban már nem hajthatott be a Váci utcába. Sőt számos elődje sem. A Fővárosi Tanács végrehajtó bizottsága még 1964-ben megelégelte ugyanis a közlekedés anomáliáit, és november 21-én, az Erzsébet híd felavatásának napján korzóvá alakította a patinás útszakaszt. (N. K. J.)

Nehéz a közlekedés a belvárosban. A szabálytalanul parkoló jármûvek akadályozzák a tömegközlekedést.
Nehéz a közlekedés a belvárosban. A szabálytalanul parkoló jármûvek akadályozzák a tömegközlekedést.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.