Gyilkos indulatokat kavart az 56-os darab

Gyalázkodó SMS-eket és e-mailek tucatjait kapta 56-os előadása kapcsán a kaposvári Csiky Gergely Színház. Az 56 06 / őrült lélek vert hadak című produkció alkotói és az igazgató ellen egy jogászprofesszor személyiségi jogi per indítását kérelmezte.

Ritkán vált ki komoly indulatokat egy színházi előadás. A legradikálisabbak közé tartozott, amikor a Krétakör Színház Hazámhazám darabjának zsámbéki bemutatóját egy csapatnyi tüntető akarta megakadályozni, kommunistázó és a liberálisokat gyalázó jelszavakat skandálva. Kecskeméten a színpadi vörös csillag miatt jelentették fel a direktort, a Ruttkai Éva Színház Kurvapecér című produkciójának egyik jelenetét pedig egy képviselő tartotta közerkölcsöt sértőnek.

Az elmúlt hetekben a kaposvári Csiky Gergely Színház - amely legutóbb a színigazgatói pályázat fordulatai miatt került be a lapokba - művészei gyalázkodó e-malieket és üzeneteket kaptak. December végén mutatta be a társulat az 56-os forradalom évfordulójára készült, 56 06 / őrült lélek vert hadak című produkcióját, amelynek egyik, Tóth Ilonára utaló jelenete kavarta a vihart. A fiatal medika pere kapcsán ma is kérdés: részt vett-e Kollár István meggyilkolásában. Erről a jelenetről lapunk kritikusa, Zappe László így írt január közepén: "Legerősebbnek a második részt nyitó kórházi jelenetet éreztem, ahol a történelemtől meghajszolt, kimerült emberek, betegek és sebesültek, orvosok és ápolók őrült tettekbe sodródnak. Itt zajlik le egy közismert történet - kiélezett változatban ugyan: a forradalmi hevületű, életmentő munkájuk közben hol a hivatali bürokráciával, hol a röpcédulagyártással küszködő nők halálra ítélnek és megölnek egy ártatlan fiatalembert..."

Az előadás rendezője és egyik szerzője, Mohácsi János lapunknak úgy nyilatkozott: Tóth Ilona történetét döbbenetesen jó témának tartották szerzőtársával, Mohácsi Istvánnal. Nem a történethűség érdekelte őket, hanem az út, amely emberöléshez vezette a medikát. Természetesen eleget tanulmányozták az 56-tal foglalkozó történészi munkákat, például Eörsi László a forradalomról szóló írásait.

A rendező szerint bebizonyosodott, hogy az 56-os darabjukat gyalázók többnyire nem látták az előadást. Ezt egyébként maguk is jelezték leveleikben. Egyesek attól tartanak, hogy a társulat kiforgatja az igazságot és félrevezeti a fiatalokat. Mások azt vetették a Tóth Ilonát játszó színésznő, Gubás Gabi szemére, nem tudja, mivel tartozik "az élők sorából fiatalon, tragikusan távozóknak". A politikai hangvételű levelek a színészeket és a rendezőt a Gyurcsány-kormány kiszolgálóiként tüntetik fel, és hangsúlyozzák: "közpénzből ne csináljanak ilyen szemetet".

A felháborodás előzménye egy, a szélsőséges hangvételéről ismert internetes honlap cikke volt, amely megnevezte, kik a felelősök az előadásért, és magántelefonszámaikat is nyilvánosságra hozta. A cikk írója arra buzdította olvasóit, üzenjenek az alkotóknak. Mohácsi nem zárkózik el a vitától, amely a színház fórumán nyomon követhető. Volt, aki információt kért a darabról, másoknak a szövegkönyvet küldte el.

Úgy tudjuk, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának polgári jogi tanszékét vezető Jobbágyi Gábor arra kéri a Somogy megyei főügyészt, indítson személyiségi jogi pert a színház igazgatója, rendezője és írója ellen. Magas összegű nem vagyoni kártérítést javasol, és azt, hogy a per befejezéséig függesszék fel a darab játszását. Mellékelte hozzá az egyik lap cikkét a bemutatóról, valamint Tóth Ilonáról írt saját könyvét. Állítólag Jobbágyi Gábor nem látta az előadást, információit - úgy tudjuk - több helyről gyűjtötte. Állítólag érvei között az szerepel, hogy 2000-ben a Fővárosi Bíróság semmissé nyilvánította a medika ügyében hozott 1957-es ítéletet, így Tóth Ilonát a darabban emberölést elkövető gyilkosként beállítani súlyos jogsértés, az elhunyt jó hírnevét sértő magatartás, amely közérdekbe ütközik.

Megpróbáltuk megkeresni Jobbágyi Gábort, de nem sikerült őt elérnünk. A Somogy Megyei Főügyészségen azt az információt kaptuk, hogy az ügy a magánjogi és közigazgatási jogi szakághoz került, és ott vizsgálják, van-e alapja a kérelemnek.

Mohácsiék szintén értesültek a beadványról, és kikérték egy jogász véleményét az esetleges per kimeneteléről. A szakértő úgy vélte, a mártírság történetileg változó fogalom, a művészi szabadsághoz tartozik ennek értelmezése. Hozzátette: a Fővárosi Bíróság nem azért mentesítette Tóth Ilona ügyét, mert a medika nem ölt embert, hanem forradalmi és szabadságharcos céljai, eszmeisége miatt.

Egy fél évszázados, nem csituló vita

1956 novemberében a Péterfy Sándor Utcai Kórház volt a fegyvertelen ellenállás egyik központja. Amikor itt lebukott a röplapgyár, és letartóztatták vezetőjét, Angyal Istvánt és közel nyolcvan munkatársát, akkor a kórház Domonkos utcai kisegítő részlegét vezető és a kommunista Angyal Istvánhoz emberileg és gondolkodásmódjában is igen közel álló Tóth Ilona medika vette át a röplapgyártás feladatát. Tóth Ilona a forradalom alatt az Önkéntes Mentőszolgálatban tevékenykedett. A forradalom leverése utáni hetekben emberfeletti munkát végzett. Üldözötteket bujtatott, gyógyított és röplapokat, illegális kiadványokat sokszorosított. Koffeinampullákon élt, gyakorlatilag heteken át nem aludt. A tömeges lebukás után az ellenállók lázasan keresték a közöttük megbúvó besúgókat. A fegyveres ellenállók gyanús személyként bekísértek a kórházba egy Kollár István nevű rakodómunkást, akit egy nála talált igazolvány és fénykép alapján ávósnak véltek. Tóth Ilona és két társa úgy vélték, csak úgy kerülhetik el a lebukást, ha Kollárt megölik. A szakértői vélemények eltérnek abban a tekintetben, hogy Kollár halott volt-e már, amikor Tóth Ilona szíven szúrta, vagy sem, de hogy az emberölésben részt vett, az kétségtelen. Tóth Ilonát 1957 júniusában kivégezték, 2000-ben az ítéletet a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította, mivel Tóth Ilona elítélésére "a forradalommal, illetve harci cselekménnyel összefüggésbe hozott cselekmény miatt került sor". Tóth Ilona személye a rendszerváltás után viták középpontjába került. Az egyik oldalon fölélesztették azt a mítoszt, hogy a per teljes egészében kiagyalt koncepcióra épült, Tóth Ilonának soha semmilyen emberöléshez nem volt köze. Néhány kommunista újságíró és dr. Kende Péter azt az álláspontot képviseli, hogy Tóth Ilona indítékaitól függetlenül gyilkos volt, és semmilyen tiszteletet nem érdemel. Velük szemben állnak azok, akik a rehabilitációs ítélet szellemében azt az álláspontot képviselik, hogy Tóth Ilonának a forradalom mártírjai között van a helye, és a tevékenységéért megérdemli az utókor tiszteletét akkor is, ha az emberölés ténye és az abban való részvétele nem tagadható. (R. S.)

A \'legerõsebb jelenet\' vagy \'szemét közpénzbõl\'?
A \'legerõsebb jelenet\' vagy \'szemét közpénzbõl\'?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.