A Bocskai-korona visszatér?

Bocskai István fejedelem Bécsben őrzött koronájának hazahozatalát kezdeményezi a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat. Szakértők szerint aligha adja ki Ausztria a fejedelem koronáját.

A Bocskai-munkabizottság elnöke, Vitányi István (Fidesz), országgyűlési képviselő tegnap Debrecenben emlékeztetett rá, hogy a megyei önkormányzat nagy figyelmet fordított a Bocskai-szabadságharc és a hajdúk letelepítésének 400. évfordulója megünneplésére.

Szerinte a fejedelemről történő megemlékezéssorozatra az tenné fel a koronát, ha hazakerülne Magyarországra a fejdísz. A mikéntek tisztázására szakértőket kérnek fel. Országgyűlési határozat megalkotását kezdeményezik, és felkérik a kormányt, tegyen lépéseket a korona hazakerülése érdekében. Szeretnék elérni, hogy 2010-ben, a korona Bécsbe szállításának 400. évében Bocskai fejedelem koronája hazakerüljön Magyarországra.

A fejedelem koronája a bécsi Hofburgban található kincstár, a Schatzkammer egyik ékessége, nemcsak történelmi ritkaság, hanem nagy értékű, gyönyörűen megmunkált dísztárgy is. Már csak az utóbbi körülmény miatt sem látnak bécsi szakértők sok esélyt arra, hogy Ausztria eleget tenne egy esetleges magyar "kiadatási" kérelemnek - jelentette bécsi tudósítónk, Szászi Júlia. A Monarchia bukása után Magyarország nemegyszer kezdeményezte történelmi műkincsek és a közös múltból származó dokumentumok hazahozatalát, ám az eredmény - 1926-ban - meglehetősen sovány volt. A történelmi iratokat a bécsi levéltárban őrzik, igaz, azok hozzáférhetőek a magyar kutatók számára. A dokumentumok magyarországi tárolásáról azonban szó sincs, és a témával foglalkozó bécsi szakértők úgy vélik, nagyjából ez várható a Bocskai-korona ügyében is.

A Schatzkammer a bé- csi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) kihelyezett része. Az illetékes részleg vezetője elmondta: a Schatzkammerben őrzött tárgyakat soha nem adják kölcsön kiállításra. Ami pedig az esetleges restitúciót érinti, az a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozik, mint ahogy az utóbbi időkben a minisztérium tárgyalt az egyes állami minisztériumokhoz törvénytelenül került nagy értékű festmények sorsáról is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.