Tízből nyolc: igen

Tíz magyarból nyolc úgy gondolja, hogy az olimpia budapesti megrendezése Magyarország történelmének egyik legnagyobb sikere lenne; a lakosság 77 százaléka támogatja, hogy 2011-ben a magyar kormány és a főváros vezetése nyújtsa be Budapest jelentkezését a 2020-as játékokra. Az emberek 73 százaléka véli úgy, hogy ehhez a parlamentnek már az idén ötpárti konszenzussal el kellene fogadnia egy olimpiatörvényt - állapítja meg a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása, amely a BOM megbízásából készült .

A magyar lakosság 53 százaléka tartja alkalmasnak a budapesti olimpia ügyét arra, hogy a mai politikai megosztottságban nemzeti egységet teremtő téma legyen. A közvélemény-kutatás is azt erősíti meg, hogy az amúgy rossz közhangulat idején is töretlen a magyar lakosság olimpia iránti vágya. Ennél sokkal meglepőbb, hogy - a megszorítások ellenére - a lakosság 61 százaléka adna évi 4000 forintot az olimpia megpályázására és szervezésére a következő 13 évben, míg az adófizetők 47 százaléka fordítaná adója egy százalékát az olimpia támogatására.

A lakosság 75,5 százalékának a véleménye szerint a hazánkban rendezendő olimpia növelné az ország gazdasági, politikai és kulturális súlyát a világban, így hosszú távon biztosított lenne a régiós vezető szerep. (Igaz, a megkérdezettek 56 százalékát nem zavarná, ha Prága megpályázná az olimpiát, Budapest pedig nem.) Nyolcvan és fél százalék szerint a játékoknak köszönhetően javulna a közlekedés, míg 84,5 százalék szerint a budapesti olimpia pozitív hatással lenne a vidék fejlődésére is a növekvő turizmusnak köszönhetően.

A lakosság 78 százaléka ért egyet a BOM-mal abban, hogy a Szabadság-szobor Budapest szimbóluma, ezért az lehetne az olimpia jelképe. (Szonda Ipsos)

l A felmérés időpontja: 2007. február 12-16. A megkérdezettek száma: 2000 fő. A felmérés módszere: telefonos megkérdezés. A megkérdezettek Magyarország 18 év feletti felnőtt lakosságát reprezentálják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.