Elhunyt Havas Ferenc

Hosszas betegség után, péntek este, életének 72. évében, Sopronban elhunyt Havas Ferenc balettművész. Legendás nemzedék tagja volt, több mint ötven főszerepben láthatta a közönség.

A Hattyúk tavában a Herceget alakította, a Csipkerózsikában Desirét, a Rómeó és Júliában Rómeót, illetve Capuletet, a Makrancos Katában Baptistát, a Seherezádéban pedig a Szultánt. Még hatvanöt évesen is színpadra lépett, korosztályából egyedüliként. Moszkvába éppúgy visszavárták, mint Párizsba vagy Londonba. Legendás partnernőjével, Lakatos Gabriellával tizennyolc évig táncolt együtt.

Havas Ferenc 1952-ben végzett az Állami Balett Intézetben, Nádasi Ferenc tanítványaként. Már 1947-ben szerepelt az Operaház gyermek balettkarában, s tanulmányai közben ösztöndíjasként szerződtették. Harangozó Gyula 1953-ban rábízta a Keszkenő című balett férfi főszerepét, s mestereként, művésztársaként tovább alakította fejlődését.

Havas Ferenc 1960 és 1964 között a London Festival Ballet vendégszólistája volt, 1964-ben és 1966-ban pedig a moszkvai Nagy Színházban táncolt Rómeót (partnere volt Raisza Sztrucskova és Kun Zsuzsa). Majd a Grand Ballet Classique de France-nak is állandó tagja 1974-től.

A Kossuth-díjas, kiváló művész 1977-től az Állami Balettintézet balettmestereként, 1985-től pedig a Magyar Állami Operaház vezető balettmestereként dolgozott, az Operaház örökös tagja. Emellett tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, 1999-ben annak docense lett.

A Liszt Ferenc-díjat 1962-ben, a Kossuth-díjat 1965-ben kapta meg, Orosz Adéllal és Róna Viktorral együtt. A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével 1994-ben, a Bartók-emlékplakettel, illetve a Magyar Táncművészek Szövetségének Életműdíjával 1999-ben tüntették ki.

A színpadon és a főiskolán kívül ideje nagy részét gyógyíthatatlan beteg kislánya gondozására fordította. A kislány elvesztése miatt érzett fájdalma az ő egészségét is megrendítette.

A balettművészt a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészekek Szövetsége saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.(Cs. L.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.