Mérleghiányos Happy End, bíróság által felszólított Ezüsthajó

A Happy End Kft. utoljára 1999-ben nyújtott be a cégbírósághoz mérleget, adós maradt az 1992-es, az 1993-as és a 1997-es beszámolóval. Az Ezüsthajó Kft. csak 1998-ban tett eleget a számviteli törvény szerinti kötelezettségének, bár a cégbíróság két alkalommal is felszólította a hiánypótlásra. A bíróságnak végső esetben arra is joga van, hogy a mérleg benyújtását elmulasztó vállalkozást megszűntnek nyilvánítsa.

A lapunk birtokában levő dokumentumok szerint a Happy End Kft. 1992-es bejegyzése óta négy alkalommal mulasztotta el az éves mérleg benyújtását. A Happy End részt vett a Fidesz 1998-as választási kampányában, és a fiatal demokraták hatalomra kerülése óta részese a kormányzati kommunikációnak. A cég milliárdos megrendeléseket kapott többek közt az állami ünnepségek lebonyolítására, és a Happy End nyerte el az országkép alakítására kiírt 4,2 milliárd forintos közbeszerzési tendert is. Wermer András, a cég korábbi vezetője Orbán Viktor nem hivatalos médiatanácsadója, a Fidesz legszűkebb kampánycsapatának tagja. A Happy Endet jelenleg Csépányi Nóra és Thomas Ernst jegyzi.

A vállalkozás az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának adatai szerint 1992-ben, 1993-ban, 1997-ben és 2000-ben sem helyezte letétbe a cégbíróságnál az egyszerűsített éves beszámolót, amelyre a számviteli törvény kötelezi. Egyébként a Happy End általában szerény nyereséget produkált: előbb néhány milliós, míg 1999-ben 27 milliós mérleg szerinti eredményről adtak számot, s a cég csupán 1998-ban jelzett egymilliós veszteséget.

A miniszterelnök közszerepléseit 1999-től megörökítő Ezüsthajó Kft.-t - ügyvezető Várnai Tamás - 1998-ban jegyezte be a cégbíróság, és ez a vállalkozás a céginformációs szolgálat szerint eddig mindössze egyetlen alkalommal tett eleget kötelezettségének. Ez a cég korábban Káel Csaba nevéhez kötődött, aki Wermerrel együtt vezette a Happy Endet. Káel a Bánk bán című filmes szuperprodukció rendezője is. Az Ezüsthajó beszámolójából kitűnik: az 1998-as esztendőben egyetlen fillér bevételre sem tettek szert, miközben különféle célokra - például anyagjellegű ráfordítások címén - körülbelül egymillió forintot költöttek. A vállalkozás vesztesége abban az esztendőben 1,1 millió volt. Azóta viszont az Ezüsthajó nem nyújtott be újabb mérleget, bár a cégbíróság erre két alkalommal - legutóbb alig néhány napja - is felszólította. Az Ezüsthajó megrendeléseiről nincsenek hivatalos adatok, de információink szerint évente 230-250 millió forintba kerül a kormányfő és a miniszterek programjait megörökítő videofilmek elkészítésének és tárolásának költsége.Bánki Horváth Mária, a Fővárosi Cégbíróság vezetője lapunknak kijelentette: konkrét ügyekről nem kíván nyilatkozni. Általánosságban elmondta, hogy Budapesten több mint 160 ezer társas vállalkozást tartanak nyilván, s évente százezer körüli változásbejegyzés iránti kérelem érkezik a cégbíróságra. A kapacitásuk azt viszont nem teszi lehetővé, hogy például a mérleg letétbe helyezésének elmulasztása miatt is eljárjanak. Ilyen esetben a vállalkozást felszólítják hiánypótlásra, kiszabhatnak bírságot, felfüggeszthetik a működését, végső esetben a céget megszűntnek nyilváníthatják. A törvényességi felügyeleti eljárásban csak a mulasztást követő egy évig tehet érdemi intézkedéseket. (L. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.