Behálóz a kormány

Egy második ügyfélkapu létrehozása, és az e-bevallások kiterjesztése szerepel a kormány tervei között. Az illetékesek szerint pár év múlva minden kormányzati ügyet intézhetünk a hálón.

A következő 2-4 évben gyakorlatilag teljeskörűvé válik az államigazgatási ügyek online ügyintézése – mondta Baja Ferenc a kormányzati elektronikus központ vezetője, államtitkár az adóhivatal sajtótájáékoztatóján. Az illetékesek rendkívül siekeresnek ítélték az e-bevallás februári nagyvizsgáját (a múlt héten dömpingben mentek az adatok az APEH-hez): február 15-ig összesen 3,5 millió bevallás érkezett az adóhivatalhoz, a csúcsidőben egyetlen óra alatt hatezer dokumentumot fogadtak. Az APEH-nél immáron több mint hétszázezer vállalkozást tartanak nyilván elektronikus bevallóként.

A teljes kormányzati e-ügyintézéshez azonban további fejlesztéseket is tervez a kabinet: létrehoznák a második ügyfélkaput, de további koreszerűsítésekre szorul az elektronikus kormányzati gerinchálózat, a pénzügyi informatikia, és az úgynevezett állampolgári informatika is. A menetrendről áprilisban tárgyal a kormány, a projektlista ősszel válik teljessé - így egyelőre azt sem lehet tudni, mindez mekkora összeget igényel, bár a szükséges forrás nagy részét uniós programok jelentenék.

Július elsejétől mindenesetre már digitalizálttá tennék a jövedéki adóbevellást. Ez Veres János , pénzügyminiszter szerint néhány tízezer adózót érinthet majd, bár azt a tárca illetékse nem tudta megmondani, hogy minden jövedéki termékkel foglalkozó cégnek kötelező lesz-e az e-adminisztráció, vagy ezt választhatják majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.