Cellatársa szerint Tánczos bevallotta, hogy gyilkos

Tánczos Gábor ítéletén és börtönbüntetésén már nem változtat semmi, még az sem, hogy egy zárkatársának bevallotta tettét. Kertész Ferenc fogvatartott jegyzőkönyvbe diktálta: Tánczos Gábor meg is mutatta rajta, hogyan végzett kilenc éve a körmendi kislánnyal. Tánczos ismét tagad.

A budapesti intézet B objektumának alagsora nem luxushotel, de a két férfi már megszokta a rácsok mögött. Tánczos Gábort, a 29 esztendős "körmendi gyerekgyilkosként" elhíresült fogvatartottat a könyvtárba vezetik. Egy kapcsolattartója azt állította, hogy a negyvenkilenc éves cellatárs, Kertész Ferenc testileg és lelkileg bántalmazta. Tánczos a bv-ben nem emelt panaszt, mégis napvilágot látott az állítólagos szexuális zaklatás és verés. Látlelet is készült, amely megállapította, hogy Tánczoson felfedezhető borda környéki zúzódás.

- Nem hibásak az őrök, de a zárkatársam bántalmazott, és fajtalankodásra kényszerített. Ha szólok, az a baj, ha nem, tovább kínoz. Amennyiben arra a következtetésre jutnak, hogy én vagyok az összeférhetetlen, felkerülök a sokágyasba. Ettől félek, mert aki elhiszi, hogy gyereket öltem, az gyűlöl. A gyerekgyilkosokat itt is megvetik. Amikor Natasha Kampush eltűnt, az osztrák televíziókban a fotómat mutogatták, de a Nikolett-üggyel is kapcsolatba hoztak. A bántalmazásom miatt indított fegyelmi eljárást megszüntették - mondja Tánczos.

- Nem akarok balhét. Amikor elutasították a nyomozás és a bírósági eljárás miatt Strasbourgban tett panaszomat, öngyilkos akartam lenni. Előbb-utóbb szabadulok. Ha minden jól megy, jövőre. Külföldön szeretnék új életet kezdeni, három nyelvet beszélek, viszonylag jól. Senki nem tud kárpótolni a 13 év börtönért. Tudom, mit fog mondani Kertész. Azt, hogy nem igaz az ágyékon rúgás és a verés. Zsarolni fog azzal, hogy bevallottam a gyermekgyilkosságot - közli Tánczos.

A fegyőr helyére kíséri a sápadt fogvatartottat, aki 9 éve nem dolgozik, nem tanul, sőt állítólag még a sétákra sem akar kimenni. Jövőre szabadulhat, ha rendesen viselkedik, de fél emberek közé menni.

Kertész Ferenc rutinosabb rab, már 15. évét nyomja a börtönben, saját kérésére került a nyugalmas alagsori kétágyas zárkába, Tánczos mellé. Korábban már lakott együtt a gyerekgyilkosságért 13 évre ítélt férfivel. Tánczos nem tévedett, a zárkatárs valóban állítja: Gábor gyilkolt, s ezt elmondta neki. A rablásért és más ügyekért elítélt Kertész szerint a verés ürügyén akarta Tánczos eltávolítani őt maga mellől.

- Először akkor kerültem a zárkájába, amikor a strasbourgi panaszát elutasították. Mellé tettek vigyázni rá, nehogy kárt tegyen magában. Időnként lehangolt volt, máskor dührohamokat kapott. Idebenn a bűn a téma, ki miért került ide. Sokszor és nagyon részletesen elmondta a bűncselekményét: azon a tavaszi napon Zsófi, a körmendi kislány, egy barátnőjével beszélgetett az utcán. Gábor már korábban is figyelte a szőke lányt, aki észrevette, és beszólt neki: "Mit nézel, te nagyfejű!" Ettől lett dühös. Amikor a gyilkosságról mesélt, kérdezgettem, és leírtam, amiket mondott. Egy este rajtam rekonstruálta, hogyan vágta el a 11 éves gyerek torkát. Bal karjával lenyomta a mellem, szabad kezével mutatta, hogyan vágott. Azt is mondta, hogy a vérnek legalább 50 centiméterre kellett volna spriccelnie, nem érti, miért nem így történt. Sohasem felejtem el a tekintetét. Őrület izzott a szemében. Amikor a tévében rendőrt lát, köpköd és káromkodik, néha kiönti az ételét, attól fél, hogy megmérgezik. Ha egy újságban vagy tévében kislányt lát, előjönnek a piszkos gondolatai. Van idebent pornólap, de ami abban van, az nem érdekli - magyarázza Kertész, aki Tánczos neki tett vallomását bv-s jegyzőkönyvbe is rögzíttette. Szerinte úgy bánnak az intézetben a körmendi gyerekgyilkossal, mint a hímes tojással, mert a média nagy felhajtást csinál körülötte. A zárkabeli bántalmazás azért sem lehet igaz, mert az őrök asztala pont a cella ajtajánál van, minden pisszenést hallanának. - Én nem bántottam. Egyszerűen így akart elrakatni maga mellől, mert túl sokat tudok - állítja a fogvatartott, aki egy év múlva szabadul, addig is dolgozik, cipőket varr.

Vallott, majd visszavonta

Tánczos Gábor 19 éves volt, amikor előzetes letartóztatásba került, mert 1998. április 1-jén megölte a 11 éves Zsófiát Körmenden. A jogerős ítélet szerint többször megütötte, majd elvágta a torkát. A Vas Megyei Bíróság első fokon 13 év börtönre ítélte. A kés, amivel elvágta a kislány torkát, sohasem került elő. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte, mert egy írásszakértő véleménye szerint a beismerő vallomás kényszer hatására született. Az új eljárásban helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, melynek hallatán Tánczos Gábor elájult. Ügyvédje, dr. Somos Zoltán úgy véli, a mai napig sokan kétségbe vonják mind a nyomozás, mind a jogi eljárás korrektségét. Dr. Somos néhány napja látogatta meg védencét. Táncos Gábor megerősítette, hogy bántották, de nem akar magánvádas eljárást indítani zárkatársa ellen. Nem szeretne ártani magának ezzel, késleltetni az esetleges kedvezményes szabadulását.

A cellatárs a körmendi gyerekgyilkosságról szóló újságcikk-kivágással
A cellatárs a körmendi gyerekgyilkosságról szóló újságcikk-kivágással
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.