Nyolcan a rep-zaj ellen

Ma összeültek a Ferihegy-közeli kerületek és települések polgármesterei, majd közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben követelik: minden érintett, minden lehetséges eszközzel mindent tegyen meg a rep-zaj csökkentéséért, a környéken élőket érő ártalmak mérsékléséért.


Verbai Lajos (Kőbánya), Weinek Leonárd (Zugló), Kovács Péter (XVI. kerület), Ríz Levente, (XVII. kerület), Mester László (XVIII. kerület), Harazin István (Ecser), Gyimesi István (Gyál) és Szlahó Csaba (Vecsés) mindenekelőtt javasolják, hogy a kormány az összes érontett önkrományzatot vonja be a repületereknél kialakítandó zajgátló védőövezetek kijelölésének, hasznosításának és megszüntetésénekszabályairól szól rendelet módosításának előkészületeibe.

A nyolc polgármester jelezte, hogy a zajvédelmi díjat tegyék külön számlára, az összeg nagyságáról tájékoztassák a kerületeket/településeket, és hogy határozottan igénylik: az önkormányzatokat bevonva jelöljék ki azokat az ingatlanokat, ahol passzív zajvédelmet építenek ki. A Budapest Airport Zrt.-től azt kérik, ohogy dolgozza ki a passzív akusztikai zajvédelmi programját, kezdje meg a zajterelő műtárgyak építését; javasolják az éjszakai üzem maximális korlátozását, a kisgépek, helikopterek repülési irányának megváltoztatását az Önkormányzatokkal egyeztetetten.

A repülőtéri zaj- és egyéb környezeti ártalmak folyamatos monitorozása és a változásoknak megfelelő hatékony, gyors intézkedések meghozását szorgalmazzák, hozzátéve: elvárják, hogy a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl Zrt. tegyen meg minden lehetséges intézkedést most és a jövőben is, hogy a környéken élők nyugalmát a repülőtéri környezeti ártalom minél kevésbé zavarja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.