A magyar kapcsolatot vizsgálják a brit állatorvosok

A keddi brit sajtó találgatásokkal van tele arról, okozhatta e „magyar kapcsolat” a kelet-angliai Suffolk grófságban található holtoni farmon tapasztalt madárinfluenza-fertőzést. Annak ellenére ad teret a The Times, a The Daily Telegraph és más újságok a gyanúnak, hogy még hétfőn a mezőgazdaságért felelős minisztérium szóvivője kijelentette: a január 27-ét megelőző három hónapban Magyarországról nem érkezett élő baromfi a szigetországba.

A Bernard Matthews vállalat, amely éppúgy tulajdonosa a holtoni telepnek, mint a sárvári SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt.-nek, előbb sietett hangoztatni, hogy brit kamionok a közelébe nem mentek annak a magyar farmnak, ahol tíz nappal ezelőtt H5N1 vírust mutattak ki a libaállományban. Egyetlen magyar szállnak csak a baromfiinfluenza-fertőzésben nem érintett leányvállalatot nevezte. A The Times értesülése szerint viszont a cég később azt elismerte, hogy magyar kamionok rendszeresen szállítottak a holtoni telepre, ahol közel 160 ezer pulykát kellett levágni. 

A két érintett helyszínen a madárinfluenzavírus hasonló változata okozta a bajt. Bár továbbra is egy vándormadarat tekintenek a fertőzés okozójának, a Bernard Matthews most alaposan átvizsgálja azokat a teherautókat, amelyek mélyhűtött pulykákat fuvaroztak Magyarországról Nagy-Britanniába. Ellenőrzi, vajon nem fordult-e meg kamionja egy másik importőr megbízásából a fertőzött Csongrád megyei libatelepen, illetve elképzelhető-e kapcsolat a Bernard Matthews sárvári üzemével. Felmerült annak lehetősége is, hogy egy kamionvezető vagy egy utas adta tovább a vírust. 

A holtoni telepet legalább egy hónapra bezárták. Brit baromfitermelők aggódnak, hogy a hírek elijesztik a fogyasztókat. A szupermarketek közül egyelőre csak a Tesco jelentett egy százalékos forgalomvisszaesést. Tony Blair kormányfő sietve kijelentette: továbbra is eszik baromfit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.