Bárki által használható biciklik lepik el Párizst

Nyártól kezdve 14 ezer szabadon használható kerékpár áll a párizsiak rendelkezésére, amelyekhez másfél ezer utcai tároló helyen férhetnek majd hozzá.

A Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia lap beszámolója szerint a Lyonban és Rennes-ben már két éve sikeresen működő gyakorlatot nyáron vezeti be a francia főváros. A világ legnagyobb reklámcégeinek pályázata alapján egy francia vállalkozás ajánlatát választotta a városvezetés, az ajánlatot február közepén még a fővárosi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Eszerint július közepétől 14 100 szabadon használható kerékpárt bocsát a nyertes cég a Párizsban közlekedők rendelkezésére, s a kerékpárok számát az év végéig húszezer fölé emelné.

A cég egy amerikai konkurensével szemben évi 2 millió eurót fizet tíz évre a szolgáltatás biztosításáért, cserébe 1600 hirdetési felületet vehet igénybe Párizs-szerte. Ezek bérbeadása a kerékpáros szolgáltatásért fizetett összegnek a többszörösét biztosítja majd a reklámcégnek.    

A biciklik a város területén elhelyezett 1451 automata elektromos biciklitárolóban lesznek hozzáférhetőek és bármelyik hasonló állomáson le lehet majd adni őket használat után. A párizsi városi biciklihasználat fél órán keresztül ingyenes lesz, félóránál hosszabb időre pedig napi 1 euróba kerül, de 29 euróért éves bérlettel bárki bármikor bármennyi időre igénybe veheti a teljesen új kerékpárokat.

Yves Contassot, a Zöldek pártjához tartozó alpolgármester szerint már az teljesen megváltoztathatja a francia főváros közlekedési gyakorlatát és a környezetvédelemhez is nagyban hozzájárulhat, ha csak a párizsiak 10-20 százaléka szokik rá a rendszeres biciklizésre. 

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.