Kinek a zászlaját bontja Gorka?

A jobboldal egységét kifejező Orbán Viktor-tétel szerint egy a tábor, egy a zászló. Ezt azonban egyre többen látnák másként. Mostanság inkább zászlóerdő körvonalai jelennek meg. Kevéssel azután, hogy kirobbant a Schmidt Mária állítólagos jobboldali pártalapítási tárgyalásairól szóló médiabeli szópárbaj, Gorka Sebestyén jelentette be, hogy hamarosan konzervatív pártot alapít.

Ez a kezdeményezés is arra a logikára épül, amelyre sok korábbi Fideszkritika. Nevezetesen: két elveszített parlamenti választás után, akármilyen jól álljon is most a közvéleménykutatásokban, Orbán Viktor nem vezetheti győzelemre a jobboldalt. Gorka szerint a Fideszen belül két jelentős csoport nyújthat alternatívát: Schmidt Mária és Stumpf István körül szerveződhet az egyik, háttérbe szorult volt alapemberek, mint például Pokorni Zoltán, alkothatják egy másik magját. Mindemellett Gorka nem egykori fideszesekre kíván építeni. Csak olyanokra számít, akik érintetlenek maradtak a rendszerváltást követő időszak politikai világától. S bár a biztonságpolitikai szakértőként ismertté vált történész a Kossuth téri radikálisok között is feltűnt, sőt beszédet mondott, állítja, hogy nem erre a körre támaszkodik, hanem a konzervatív szellemi világ később megnevezendő jeleseire.

Ami a Parlament előtti teret illeti: tegnap a Fidesz, a liberális jogvédő Helsinki Bizottság és Gusztos Péter szabad demokrata képviselő egyaránt azt kérte, hogy számolják fel a Parlament körüli kordont. Az igazságügyminiszter, Petrétei József a maga részéről azt válaszolta, hogy neki erre nincs hatásköre. A rendőrség vezetői egyelőre nem reagáltak. Gergényi Péter, Budapest főkapitánya korábban azt nyilatkozta, hogy a parlament zavartalan működésének biztosítása érdekében szükséges ideig tartják meg a védőrendszert.

Ez a párt nem az a párt
Gorka Sebestyén szervezetet alapít

Gorka Sebestyén
Gorka Sebestyén

"Valószínűsíthető, hogy a 2010-es választások előtt alakul egy mérsékelt jobboldali párt. De ez a párt nem az a párt" - kommentálták lapunknak konzervatív politikusok azt, hogy Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő a Klubrádió keddi élő műsorában egy új jobboldali párt létrehozását jelentette be.

A politikai formációt a Fideszszel szemben határozta meg Gorka, ezért "első hallásra" úgy tűnhetett: ez az a párt, amelynek szervezésével a Magyar Nemzet néhány hete Schmidt Máriát vádolta meg.

Gorka Sebestyénnek más jobboldalipárt-alapítási szándékról is van tudomása: a Klubrádióban három "határozott alakot öltő" fideszes érdekcsoportról beszélt. Szerinte "a Fideszből ki akarnak hasítani egy új pártot". Orbán és Simicska Lajos nevéhez köthető az egyik csoport, a másik a Schmidt Mária-Stumpf István vonal, a harmadik - a legkevésbé erős - Pokorni Zoltán köre. Gorka nevek említése nélkül beszélt arról, hogy "meghatározó jobboldali értelmiségiek" keresték meg a pártalapítás gondolatával. Fideszes politikusok biztosra veszik: egyetlen meghatározó konzervatív személyiség sem csatlakozik a most alakuló formációhoz. "Ehhez Schmidt Máriának nem lehet köze" - tették hozzá.

Gorkát a Medgyessy Péter múltját vizsgáló parlamenti bizottság delegálta (volna) szakértőnek. De csak "külsős" lehetett, mert nem jutott át a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Az NBH közölte: személye nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A biztonságpolitikai szakértő, a Fejlődő Demokrácia és Biztonsági Intézet igazgatója Nagy-Britanniában született, de a rendszerváltás óta Magyarországon él. Az Antall-kormány idején állami feladatot látott el. Publikált a Magyar Nemzetben, a Hír TV-nek több ízben nyilatkozott a terrorizmussal kapcsolatban.

Kossuth téri triumvirátus 2006. szeptember 23-án - Gorka Sebestyén, Molnár Tamás és Takács András
Kossuth téri triumvirátus 2006. szeptember 23-án - Gorka Sebestyén, Molnár Tamás és Takács András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.