"Nem árt, ha Orhan Pamuk vigyáz magára"

A Hrant Dink neves újságíró elleni merénylet ügyében felbujtással gyanúsított török férfi fenyegetésnek tűnő üzenetet intézett szerdán Orhan Pamuk Nobel-díjas török íróhoz.

"Nem árt, ha Orhan Pamuk vigyáz magára" - kiáltotta oda újságíróknak a radikális nacionalista Yasin Hayal, miközben bevezették Isztambulban egy bírósági tárgyalóterembe.

Hayal bevallotta korábban, hogy ő volt a felbujtó a múlt héten az örmény etnikumhoz tartozó Hrant Dink meggyilkolásának ügyében, sőt azt is, hogy ő látta el fegyverrel és pénzzel a gyilkos merénylet végrehajtására vállalkozó ifjút. Ogun Samast, iskolából kimaradt, állástalan fiatalember szerdán négyoldalas írásos beismerő vallomást tett az ügyben az ügyészségen - jelentette a török Anadolu hírügynökség. Samast leírta vallomásában, hogy a Hayaltól kapott megbízás alapján ő lőtte le az örmény nemzetiséghez tartozó török újságírót. Vallomása szerint Hayal azt mondta neki, hogy Dink "hazaáruló és megsértette a török népet". (A rendőrségen Samast már korábban beismerte bűnét.)

Dink a kétnyelvű (török és örmény nyelven megjelenő), Agos című lap szerkesztője, a törökországi örmény közösség befolyásos közéleti szereplője volt. Azzal haragította magára a török nacionalistákat, hogy népirtásnak nevezte azokat a tömeges gyilkosságokat, amelyeket a török hatóságok követtek el az örmények ellen az első világháború éveiben. Mivel e népirtás elismerése bűncselekménynek számít Törökországban a török büntető törvénykönyv 301-es cikke szerint, Dinket többször is bíróság elé állították a "török nép megsértésének" vádjával.

Dinkhez hasonlóan Orhan Pamuk is többször állt már török bíróság előtt az örmények ellen elkövetett tömeggyilkossággal kapcsolatban tett nyilvános kijelentéseiért, és őt is nemegyszer életveszélyesen megfenyegették, ami miatt fontolgatja az ország végleges elhagyását. Erőteljes nemzetközi nyomás hatására ejtették ugyan a Pamuk ellen emelt vádakat, de nem tartalmi, hanem formai okokra hivatkozva.

Éppen szerdán, de még Hayal fenyegetőnek tűnő figyelmeztetése előtt jelentette a CNN Türk televízió, hogy a török hatóságok különleges őrizetet rendeltek ki Pamuk mellé. Az író korábban mindig visszautasította a neki felajánlott különleges személyi védelmet, ezúttal azonban nem tiltakozott ellene. Kevéssel Dink keddi temetése után elutazott Ankarából a kairói könyvvásárra, s ekkor már testőreitől körülvéve jelent meg a török főváros nemzetközi repülőterén.

(MTI)

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.