Digitális Akadémia: javított kiadás

Ezentúl fix költségvetéssel működik a Digitális Irodalmi Akadémia. A járulékterhek változása miatt azonban mostantól nem fizetnek elő újságokat a tagok számára. A költségtérítésre más megoldást keresnek.

A Digitális Irodalmi Akadémia ettől az évtől kezdve a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működik. Radics Péter, a szervezet munkatársa elmondta, a változás azzal jár, hogy stabilizálódik az intézmény helyzete. – Eddig minden évben a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatunk alapján jutottunk hozzá a fenntartáshoz szükséges pénzhez – mondta lapunknak. – A héten az Oktatási és Kulturális Minisztérium illetékesei megerősítették, hogy ezentúl fix költségvetéssel dolgozhatunk.

A Digitális Irodalmi Akadémiának jelenleg 66 tagja van. Az 1998-ban létrehozott intézmény célja, hogy a XX. század második felétől alkotó legkiválóbb magyar írók és költők műveit hozzáférhetővé tegye a világhálón. Kilenc éve a Kossuth-díjasok és Babérkoszorúval kitüntetettek közül választották ki az alapító művészeket. Azóta a tagság minden évben egyszer összeül, és egy új tagot választ.

Jelenleg harminchét élő tagja van a testületnek. Tavaly hunyt el Bella István, Faludy György, Somlyó György, Sütő András, Határ Győző és Lázár Ervin.

Ebben az évben 160 millió forinttal gazdálkodik az intézmény. Ebből 130 milliót osztanak el a tagok között, a többi a honlap működtetésének és a művek digitalizálásának forrása.

Az akadémia havi fix összeget fizet a szerzőknek azért, hogy műveiket rendelkezésre bocsátják. (Azaz nem életjáradékot kapnak, mint a nemzet színészei vagy sportolói, hanem a műveik felhasználási jogának ellenében jutnak pénzhez.) Eddig egy évről évre megújított szerződés alapján a mindenkori minimálbér négyszeresét kapták kézhez. – Mostantól végre határozatlan idejű szerződést köthetünk velük – magyarázta Radics. – A jelenlegi minimálbér négyszerese havi 262 ezer forint. Az idén ezt az összeget utaljuk majd nekik, a továbbiakra pedig kidolgozunk egy indexálási rendszert.

Tavalyig a tagok internetezési költségeit az akadémia állta, előfizetett nekik egy napilapra és négy folyóiratra is. Az ez után fizetendő járulékok azonban túlságosan drágává tették, ezért a szervezet más megoldást keres a költségtérítésre.
Jelenleg a 66 tag körülbelül 1200 megjelent művéből 700 digitalizált változatát lehet megtalálni az irodalmiakademia.hu  címen. Az eddig a Neumann János Digitális Könyvtár keretében működő intézmény honlapja
egy idő óta nem bővül. Nincsenek meg rajta például a legutóbb taggá választott Oravecz Imre művei, és például Esterházy Péter 18 digitalizált könyve között nincs ott sem a 2000-ben megjelent Harmonia Caelestis, sem a 2002-es Javított kiadás.

– A Harmonia digitalizálása készen van – mondta Radics Péter. – De már csak akkor kerül föl, ha kora tavasszal elkészül új honlapunk, amely a mostaninál sokkal dinamikusabb és használhatóbb lesz. Terveink szerint az év végére 1100 művet olvashat majd a jelenlegi havi 15 ezernél remélhetőleg sokkal több látogatónk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.