Megölték a törökországi örmény kisebbség szószólóját

Többször fenyegették meg az elmúlt években Hrant Dink török-örmény újságírót. Ma délután egy ismeretlen tettes több lövéssel megölte az Európában kitüntetett, hazájában viszont börtönre ítélt közírót isztambuli irodája előtt.

Az első jelentések szerint egy tizennyolc év körüli fiatal férfi adott le több,források szerint összesen négy lövést az Agos című hetilap szerkesztőségét elhagyó újságíróra. Hrant Dink azonnal meghalt, ahogy munkatársai tájékoztatták a török sajtót. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Hrant Dink meggyilkolása "Törökország békéje és stabilitása elleni támadás". Hozzátette, hogy a rendőrség két embert már őrizetbe vett az ügyben.

A CNN Türk információi szerint Dink a nacionalista körök egyik legfőbb ellensége volt Törökországban, és korábban számtalan életveszélyes fenyegetést kapott. Hrant Dink az Agos című hetilap főszerkesztőjeként dolgozott, mely török és örmény nyelven jelenik meg. Dink tavaly Hamburgban megkapta a Henri Nannen díjat az örmény kisebbség és a sajtószabadság védelmében tett erőfeszítéseiért.

Az örmény származású Dink felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Brüsszel által kritizált "törökellenes cselekményeket" szankcionáló törvények alapján. Aki a bíróság szerint az ország érdekeit sértő kijelentést tesz, az szabadságvesztéssel fizethet szavaiért. Ezen paragrafus alapján fogták perbe a tavaly irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott Orhan Pamuk isztambuli írót is. Míg Pamuk elítélését az igazságügyi miniszter megakadályozta, addig Dink hat hónapos börtönbüntetését helyben hagyta a török legfelső bíróság.

Az oszmán birodalom végnapjaiban, az első világháború idején mintegy másfélmillió örményt öltek meg Törökországban, jelentős részüket olyan sivatagos területre üldözték, ahol szomjan haltak. A modern Törökország a mai napig nem ismeri el a népirtás tényét, és aki ezt a megnevezést használja, az börtönre számíthat.

Az EU megdöbbent

Döbbenetét fejezte ki Hrant Dink örmény nemzetiségű török újságíró meggyilkolása miatt Olli Rehn, az országért felelős európai biztos pénteken Brüsszelben. Elítélte a gyilkosságot az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja és több brüsszeli civil szervezet is. Rehn biztos közleményében emlékeztetett arra, hogy Dink a kifejezési szabadság egyik élharcosa volt Törökországban. Meggyilkolását kegyetlen, erőszakos akciónak minősítette, és sürgette a bűntény mielőbbi kivizsgálását, a bűnösök bíróság elé állítását.

Jan Marinus Wiersma, az EP szocialista frakciójának alelnöke képviselőtársai nevében szintén felháborodását fejezte ki, és a hidegvérű merényletet a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette. Sürgette a török újságírókat, hogy mutassák ki, nem hajolnak meg a megfélemlítés előtt. Üdvözölte egyúttal a kormányfő kötelezettségvállalását a gyilkosok megbüntetésére.

Tüntetések Törökországban

Törökországban tüntetéseket váltott ki Hrant Dink örmény nemzetiségű török újságíró meggyilkolása, míg Európában, Örményországban és az Egyesült Államokban számos sajtó- és emberi jogi szervezet elítélte a történteket.

Több ezren vonultak pénteken Isztambulban arra a helyre, ahol meggyilkolták Hrant Dinket. A tiltakozók akadályozták a közúti forgalmat, miközben az elhunyt fényképét emelték magasra és a szólásszabadságot éltették. Az isztambuli tüntetés kormányellenes felhangot kapott.

Ankarában hétszázan vettek részt emberjogi szervezetek és a szakszervezetek megmozdulásán. Yusuf Alatas, az Emberi Jogok Társaságának (IHD) török elnöke kijelentette, hogy "mindannyian örmények, franciák, kurdok és törökök vagyunk. Éljen a népek testvérisége!"

A New Yorkban bejegyzett Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) adatai szerint az elmúlt 15 évben 18 török újságírót öltek meg hivatásával összefüggésben. Ezzel Törökország a nyolcadik legveszélyesebb hely az újságírók számára.

 (Forrás: CNN Türk, Spiegel Online, MTI)

Hrant Dink letakart holtteste a szekesztõség épülete elõtt
Hrant Dink letakart holtteste a szekesztõség épülete elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.