"Egosurfer" a világhálón - az internetes betegségek

Mark Griffiths szenvedélybetegség-kutató az utóbbi évekre jellemző rossz szokások kialakulását tanulmányozta, s arra jutott, hogy minden viselkedési formából válhat ilyen betegség, s könnyen rabjává válhat valaki például az elterjedt, ártatlannak tűnő, mindennapos világhálós szörfözés is.

A New Scientist című angol tudományos folyóirat kigyűjtött az angliai Nottingham Trent egyetem kutatójának tanulmányából egy tucatnyi újsütetű világhálós szenvedélyt, amelyek elnevezése gyakorlatilag lefordíthatatlan.
Íme néhány példa:

Wikipediholic - a Wikipedia hatalmas világhálós lexikon, amelynek szerkesztése, javítgatása is szenvedéllyé válhat. Dan Cosley pszichológus (Cornell egyetem, USA) 2400 olyan személyt talált, akik több, mint 4.000 szócikkbe javítottak bele. A rekordot valószínűleg egy kutatási berendezésekkel foglalkozó kanadai kereskedő, Bryan Derksen tartja, aki egyedül 70.000 alkalommal nyúlt már bele a Wikipedia tartalmába.

Egosurfer - a világhálón barangoló embernek az a fajtája, akit betegesen érdekel, hogy saját ego-ja mennyire van jelen a világhálón. Ilyen az újságíró, aki állandóan a keresőgépeket kérdezi, hogy cikkeit hányadik helyen állnak a népszerűségi listán, vagy a naplóíró, aki betegesen számolja olvasóit.

Photolurking - ezek a szenvedélyes fénykép-nézegetők, például másoknak a világhálóra kitett esküvői fotóin révedezve álmodoznak. Haliyana Khalid és Alan Dix viselkedéskutató (Lancaster egyetem, Nagy-Britannia) számtalan ilyen embert talált.

Cyberchondriac - a magában minden betegséget felismerő hipochonder világhálós megfelelője. Képtelen elszabadulni az egészségügyi témájú honlapoktól.

Crackberry - modern menedzser, aki családtagja temetésén is csak azt nézi, hogy mobiltelefonjára nem érkezett-e mail az Amerikában népszerű BlackBerry mobilos levelezőrendszerről.

Infornography - amikor valaki betegesen habzsolja és szórja az információt.

Google-stalker - aki állandóan kutatgat a Google keresőben ismerősei után, akikről sok mindent meg lehet tudni a hálón anélkül, hogy kockáztatni kellene a személyes találkozást. Első randevú előtt-után is szeret tájékozódni...

Blog streaking - a bloggerek (internetes naplót írók) betegesen kitárulkoznak a hálón, olyan személyes részleteket elárulnak, amelyeket nagy tömeg előtt aligha mondanának ki hangosan. Pam Briggs pszichológus (Northumbria egyetem, Nagy-Britannia) azon a véleményen van, hogy az arckifejezések és a testbeszéd hiánya miatt esnek szóbeli túlzásokba az emberek. Szerinte a világhálós viselkedés visszahat a személyesre, és az illetők egyre inkább mernek különcködni a weben kívül, a valós életben is - olvasható a New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.