Wass Albert és Antonescu: kitiltott édestestvérek

Wass Albert író, valamint a háborús bűnösként elítélt és kivégzett Antonescu marsall, Hitler szövetségese között nincsen semmi különbség. Erre a végkövetkeztetésre jutott Nicolae Baciut, a Maros megyei Kulturális Hatóság főigazgatója. - Wass Albert nevét, akárcsak Antonescu marsallét, kitiltottuk városainkból. Mindkettőt halálra ítélte a népbíróság emberiség elleni bűneik miatt - nyilatkozta Baciut, aki próbálta megakadályozni, hogy Marosvásárhelyen a kanizsai Kamaraszínház előadja Wass Albert egyik drámáját egy vándorprodukció keretében.

A társulat egyhetes turné keretében mutatja be Erdélyben a Wass-darabot. Romániában erőteljes sajtókampányt gerjesztettek a nacionalista erők a turné és kezdeményezői, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) ellen. Ciprian Minodor Dobre, Maros megye prefektusa intézkedésre szólította fel a bukaresti belügyi tárcát, mivel a Wass-turné "lábbal tiporja a román törvényeket", ráadásul "fasiszta, rasszista és idegengyűlölő" szerző munkáját mutatják be.

Romániában 2003 óta törvény tiltja az emberiség elleni bűnöket elkövetők népszerűsítését, erre hivatkozva követelte több román közéleti szereplő is a Wass-turné megakadályozását.

Nicolae Baciut annyit elért, hogy Marosvásárhelyen az előadásra nem az előzetesen beharangozott Mihai Eminescu Ifjúsági Házban került sor. Ezek után január 11-én este Kolozsváron is csak egy magyar líceum dísztermében lehetett bemutatni a produkciót. A Hősök Kultusza Egyesület az ügyészségtől azt követeli, tiltsák be az EMI-t.

Nicolae Baciut elismeri ugyan, hogy a Wass-darabban "semmiféle törvénytelenség" nem mutatható ki, azonban hozzáteszi, hogy egy kormányrendelet, valamint egy későbbi törvény is egyértelműen tiltja a háborús bűnösök dicsőítését. A Maros megyei prefektus viszont nem érti, hogy a megyei tanács elnöke, Lokodi Edit miként adhatta bérbe a vásárhelyi Kultúrpalota egyik termét a "háborús bűnös darabjának a bemutatására".

A Gardianul napilap értesülése szerint a Kolozs megyei ügyészség jelenleg felülvizsgálja a Népbíróság 1946-os halálos ítéletét, amelyet Wass Albertre távollétében mondtak ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.