Privátban tanárok

Adatbázisok segítik a magántanár-választást, de túl sok a tényező, amit figyelembe kell venni. Sokat pedig nem is tud azonnal kiszűrni a válogató.

Doroghy Sanyika soha nem figyelt oda órán, inkább ezer más dologgal bosszantotta tanárait, bukásra is állt mindenből. Nyilas Misi korrepetálta délutánonként, mert ő jó volt latinból és számtanból, arról nem is beszélve, hogy nem utasíthatta vissza a felkérést, amire tanára jelölte ki - Móricz Zsigmond kisdiákja két forintot kapott egy hónapra, hogy segítse haszontalan, lemaradott társát. Ezért egész délután ott kellett ülni, és gyakoroltatni. Szegény Misi azt sem tudta, hogyan fogjon hozzá, mert ő még semmit nem tanított senkinek, főleg nem ilyen mulya fiúnak.

A regény születése óta eltelt 86 év, az oktatás számtalan reformja után a magántanárokra még mindig ugyanakkora - ha nem nagyobb - szükség van. A képzettségük azóta is nagyon változó: rengetegen választják pénzkereseti lehetőségnek a szabadabb oktatást. Az "önjelölt" és hivatásos tanárok - sok pénzért vagy kevesebbért, főállásban vagy kiegészítésként - vállalnak óraadást.

Akadnak pedagógusok, akik délelőtti iskolai óráik után délután még vállalnak pénzért tanítványokat. Van olyan is, aki nem is tanít máshol, csak otthon. Az egyetemek hirdetőfalain is sok hallgató keresi a lehetőséget a pluszpénzre, sokszor már első évben vállalkoznak rá, hogy átadják a tudást, amiben még csak pár órával járnak előbb. De az sem ritka, hogy valaki egy középfokú nyelvvizsga megszerzése után úgy érzi, hogy képes a nyelvre tanítani másokat.

Számos tudományág képviselői színesítik a palettát. Az elmúlt években adatbázisok jöttek létre, ahol témák szerint keresheti a tanulni vágyó a számára megfelelő oktatást. Aki szeretne, olyan lapon válogat, ahol csak diáktanárok segítik a felkészülést. Ők általános iskolásokat vagy kisgimnazistákat tanítanak szívesen: annak is megvan az előnye, korban közelebb állnak a kicsikhez, ráadásul valamivel olcsóbbak is. (Egy 45 perces óra 1500 forint körülbelül.) Máshol a hagyományos iskolai tantárgyak korrepetitoraitól kezdve az egyetemi szaktantárgyakig rengeteg téma ismerői megtalálhatóak. Az egyik fórumon még anatómiatanár is hirdeti magát: angolul is szívesen ad órákat, de csak középiskolás szintig. Szintén ezen a fórumon olvasható, hogy ismerkedési tanácsadást tart egy férfi óránként háromezer forintért csak férfiaknak. Mindenki azt oktatja, amiben igazán jó (vagyis remélhetőleg azt).

Rá kell jönni, hogy a vásárolható tanárok közül kiválasztani a megfelelőt nem könnyű. Mik a szempontok? Legyen megbízható, szimpatikus, a tanuló értékelje a tudását. Még ezeknél is fontosabb a rugalmas időbeosztás és a megfizethető órák.

Nem elhanyagolható szempont az óra helye és a plusz szaktudás sem. Nem biztos, hogy minden esetben elég, ha a tanárnak van affinitása ahhoz, amit tanít. Ez nem mindig olyan tudás, ami átadható. Pedagógiai érzék meg szóba sem kerül. (Bár annak az iskolai tanárok egy része is híján van.) Pont emiatt több internetes adatbázis fényképpel és hosszabb-rövidebb bemutatkozó levéllel közli a oktatók sorát, hogy ne legyen zsákbamacska a választás. Ezek az oldalak csak hirdetéssel foglalkoznak, regisztrációkor nem kérdezik, hogy van-e képzettsége az oktatóknak.

A legtöbb közvetítő felület - hirdető újság, plakát, internetes oldal - díj fejében tesz közzé hirdetéseket. Az online adatbázisokban való megjelenés ára öt- és tízezer forint között mozog évente. A hirdetési újságok sokkal drágábbak: havonta 30-40 ezer forintba is kerülhet egy 8-10 szavas reklám. Szakkönyvekben 250 ezer forintot is elkérnek egy oldalért. Talán emiatt annyira népszerű a villanyoszlopokon és hirdetőtáblákon való cetlizés.

Egy kis "körültekintéssel" többnyire elkerülhetők a többletköltségek: terembérlés, utazás, telefonszámla, továbbképzés, internetköltség, könyvpark. Adóról és tébéről nem is esik szó. A tanár jobb szeret házhoz menni, közel a lakásához. Telefonon a diákok hívják inkább, a számlát adó oktató meg ritka, mint a fehér holló.

Jónásné Dezső Gabriella tizennégy éve vállalja főállásként kisdiákok magánoktatását magyar nyelvből és irodalomból. A főiskola után már felnőtt fejjel elvégezte az egyetemet is. Hozzá a tanulók korrepetálásra, középiskolai előkészítésre, a bukás megelőzésére, és tehetséggondozásra járnak. - Az a tapasztalatom, hogy csak plusztudásért fizetnek a szülők - mondja a tanárnő. - Sokan szeretnének tanácsot kérni, hogyan lehet a leghatékonyabban rávenni a gyereket a tanulásra. Szerintem a megbízhatóság és az alapos, következetes munka vezet célra. Mindenkiből ki lehet hozni a kettest, ha bukásra áll, de a gyereken szeretem látni, hogy ő is akarja - jegyzi meg hozzá a magyartanár. - Néhányan azért választanak minket, mert a férjem matematika szakos, így egy helyen két tárgyból is kapnak segítséget. Van egy saját könyvtárunk, ahol az öszszes gyakori kötelező olvasmány elérhető, és a szaklapokat is rendszeresen olvassuk. Számlát mindig adok, így a költségem jóval több, de megéri, mert ez is a megbízhatóság része. Viszont nem hirdetünk az interneten - nem is nagyon használom a számítógépet, mert szerintem nem pótolja a kézírást -, az a legjobb, ha a diákok annyira elégedettek, hogy egymásnak ajánlanak minket - teszi hozzá mosolyogva.

Sokan sürgetik a jó és látványos eredményt, a szülők nem akarnak sok pénzt költeni, és ha a gyerek pár héten belül nem hoz jobb jegyeket, elköszönnek a tanártól. Pedig az eredmény sokszor csak hónapokkal később mutatható ki.

Többféle diák létezik, nem mindenki Doroghy Sanyika. Olyan is akad, aki felvételire készülne fel, és az iskolai gyakorlást nem tartja megfelelőnek, vagy szeretne valami mást tanulni, mint amire az intézményes oktatásban van lehetősége. Némely körökben egyenesen sikk magántanárhoz járni. A felnőttek között főleg a nyelvoktatás népszerű: munka mellett sokan csak a magánórákat tudják vállalni.

Akinek pedig egyáltalán nincs ideje, lehetősége vagy kedve az utazgatásra, az választhatja a weboktatást is. Ilyenkor a számítógép előtt ülve, webkamera segítségével, interneten keresztül hallgathatja és láthatja a tanárt egyszerre több tanuló is. Saját kamerájuk és mikrofonjuk segítségével pedig bekapcsolódhatnak az órába maguk is. Ez a XXI. század új oktatási formája: a tanterem a virtuális tér, amelyben a tudás villámgyorsan száguld. Ha a tanulónak van online bankszámlája, amin keresztül elutalja a tandíját, meg se kell moccannia. (Egy 45 perces óra ára 1500 forint, ha csak egy tanuló van a kábel végén.)

Jónásné Dezsõ Gabriella felnõtt fejjel végezte el az egyetemet a plusz tudásért
Jónásné Dezsõ Gabriella felnõtt fejjel végezte el az egyetemet a plusz tudásért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.