Legyél te is sovány hercegnő

Gregor Anikó ötödéves szociológushallgató ágyán véletlenül együtt hevert a Hercegnők című gyerekmagazin és a Cosmopolitan. Miután mindkettőbe beleolvasott, megdöbbenve konstatálta: alig van köztük különbség.

- Már a címlap struktúrája is egyforma: az egyiken Oroszlán Szonja bikiniben, a másikon Ariel, a kis hableány, szintén fürdőruhában. Alattuk pedig a két szlogen: "A világ első számú magazinja fiatal nőknek", illetve "Legyél te is hercegnő!". A Cosmóban a strandtáskadivatot mutatják be. A kislányoknak tanácsot adnak, hogyan készítsenek maguknak csinos strandtáskát - sorolja Gregor Anikó.

Meglátása szerint a gyerekeknek szóló újságok többsége képileg és szövegében egyaránt a tradicionális nőképet sugallja. A Dörmögő Dömötör egyik meséjében az anyuka főzés közben várja a hazaérkező gyerekeket. Amikor felmerül a kérdés, vajon megtarthatják-e a gyerekek az utcán talált kiscicát, a válasz: "Várjuk meg apátokat, majd ő eldönti!"

- Ha a gyerekeknek szóló újságok továbbra is az "apa dolgozik, anya főz" családmodellt kultiválják, akkor a gyerekek még akkor is ezt fogják mérvadónak tartani, ha otthon egy szabadabb családszerkezetet látnak. Hogy sejtéseit bizonyítsa, Anikó óvodásokkal készített interjúkat. A gyerekek magától értetődően társították a nőkhöz a házimunkát és a gyereknevelést. Néhány gyerek azonban megértően viszonyult ahhoz, hogy férfiak "nőies" munkát végeztek.

Az interjú legizgalmasabb részében Anikó kislányokat kérdezgetett arról, szerintük ki és miért szép. A legtöbb lány Barbie-t vagy valamelyik népszerű Disney-hősnőt nevezte meg mint szépségideált. Arra a kérdésre, vajon szeretné-e őket a szerelmük akkor is, ha kövérebbek lennének, hétből öt kislány nemmel felelt.

- A kislányoknak négy testalak közül kellett választaniuk: ezek egyre vastagabbak voltak, a legvékonyabb viszont már-már betegesen sovány. Először arra a formára kellett rámutatniuk, amelyikben felismerik önmagukat, majd arra, amilyenek lenni szeretnének. Hétből hatan vékonyabbak szerettek volna lenni, holott mindegyikük normál testalkatú volt - összegez Anikó, aki szerint már a gyerekek is úgy gondolják, az ideális nő egyszerre jó anya, fantasztikus háziasszony, sikeres dolgozó.

Gregor Anikó óvodásokat kérdezett
Gregor Anikó óvodásokat kérdezett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.