Bezár a Mustang marcali farmergyára

Csaknem négyszáz ember kerülhet utcára Marcaliban, miután felszámolja az ottani farmergyártást a Mustang Rt. németországi anyacége – leginkább a magas termelési költségekre hivatkozva.

Pár hónapja már szóba került, hogy a Marcali egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító Mustang Marcali Rt. bezár, de arra gondolni sem mertünk, hogy erre ilyen hamar sor kerülhet – mondta Sütő László, a somogyi kisváros polgármestere. Információi szerint hivatalosan a héten esedékes üzemi tanács ülésén jelentik be a hírt, ami 371 dolgozót érint majd.

 

A Mustang marcali üzeme fénykorában napi ötezer farmert előállítva, évi 200-300 millió forintos nyereséget is elért. Időközben azonban háromezerre csökkent a termelés volumene, így romlott az üzem gazdaságossága – számolt be a polgármester arról, miért is veszíti el a kisváros az évi 25-28 millió forintnyi helyi adót fizető, és több közügyben korábban jó szponzornak bizonyult vállalkozóját.

A német Mustang GmbH. 1991-ben vette meg a hajdani Május 1 Ruhagyár marcali egységét, amely saját és megrendelt márkájú nadrággyártásra specializálódott. A marcali üzem aztán elkerülte a textilipari válság miatti gyárbezárásokat, és jó ideig profitálni tudott a multik olcsóbb munkaerőt kereső kelet felé vonulásából. Az ezredforduló környékén, amikor az anyacég bezárta portugál és lengyel gyáregységeit, egy ideig ez a sors fenyegette a marcali érdekeltséget is, aztán mégis a megtartása, sőt a fejlesztése mellett döntöttek. Három éve kifejezetten biztató hírnek számított, hogy önállósult a marcali farmergyár, a bérmunkáról önálló termelésre váltva. Akkoor ezt a lépést azzal indokolták, hogy szükség van a piaci igényekre gyorsan reagáló, minőségi munkát végző saját termelőbázisra. Nem sokkal később azonban megnőttek a termelési költségek és ismét napirendre került az üzem felszámolása, amit eddig sikerült elkerülni. Mára a német cég az utolsó saját gyártókapacitásai bezárása mellett döntött, aminek a szentpétervári után most áldozatul esik a marcali üzem is.

A termelés leállításának pontos ideje még nem ismert – közölte érdeklődésünkre Birgit Rose, a Mustang Marcali Rt. vezetője, aki az anyacég lépését azzal indokolta, hogy magasak az árak és az adók hazánkban. Hozzátette: követni kívánják azt a piaci tendenciát is, amit a hasonló németországi cégek már megtettek, miszerint az összes ruhaipari terméküket olcsóbb keleti bérmunkával állítják elő. A modelleket továbbra is ők alkotják meg, majd az ár és minőség függvényében döntenek arról, mely – mostanság tunéziai, törökországi – cégeket választanak partnerül a termékek legyártására. Elmondása szerint a magyarországi termelés felszámolásáról hozott végső döntésben szerepet játszottak az októberi budapesti tüntetések is, de azt hozzátette: alapvetően nem ezen múlott, hogy a bezárás mellett határoztak. Ez a lépésük nem befolyásolja a termékeik jövőbeni piaci jelenlétét hazánkban – tette hozzá.

Mint kiderült, a marcali üzemet – az önkormányzat közbenjárására is számítva – szeretnék minél előbb értékesíteni olyan vállalkozásnak, amely segíthet a munkahelyek megtartásában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.