Piccolóból új Pinceszínház

Megszűnt a Piccolo Színház és újranyit a Pinceszínház a ferencvárosi Török Pál utcában. Szeptember táján véletlenül tudta meg a Piccolo Színház igazgatója, Béres Mártonné és a művészeti vezető, Miklós Tibor, hogy megszűnik a Fenyár Kht., amely a teátrumot is működtette - meséli Miklós Tibor.

Béres Éva hívatlanul bement ugyanis egy IX. kerületi testületi ülésre, ahol épp azt tárgyalták: jogutód nélkül szüntetik meg a közhasznú társaságot. Ennek oka a kht-k megszűnéséről, átalakulásáról szóló júliusi rendelet. A kerület a megszüntetést választotta, és a Piccolót, valamint a nyári játékokat a Ferencvárosi Művelődési Központnak (FMK) adta.

Miklós Tibor mindezt úgy élte meg, taccsra tették őket, hiába volt sikeres a Rock és Musical Színházuk, hiába igazgatta Béres Éva példásan a kht.-t. (Ez utóbbit se politikus, se művész nem kérdőjelezte meg a IX. kerületben.) Most a társulat kerületet, önkormányzatot keres, amely vállalná a létezésük minimális támogatását. A Budapesti Kamaraszínház vezetője, Szűcs Miklós első szóra befogadta őket az Orgyilkos című produkcióra a Tivoliba, és két darabjukat továbbra is játsszák a Pataky Művelődési Házban. Ahogy látta, Zubornyák Zoltánnak, az FMK igazgatójának művészeti programja sem lesz olcsóbb egy fillérrel sem, mint az övék volt. Miklós szerint Zubornyák ügyesen kihasználta a helyzetet, és pályázat nélkül jutott színházhoz. Jó szívvel emlékezik Benkó Sándorra, aki mindig kiállt mellettük, akárcsak a Nyári Oszkár vezette Karaván Művészeti Alapítvány.

Január elsejétől kapott helyet az új művészeti koncepció a Török Pál utcában. A Piccolo tábla helyére újra kiakasztották a Pinceszínház feliratot. Tegnap Zubornyák Zoltán bemutatta a régi-új stábot. Maradt az Éjszakai Színház, a Karaván, az ötvenéves Benkó Dixieland Band klubja. Az új művészeti vezető Gárdos Péter rendező lett. Újdonság lesz a Dinnyés Dániel vezette délutáni zene.

A Pinceszínház első bemutatója egy felújítás: Jordán Tamás önálló estje, a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben. Márciusi premier Pogány Judit produkciója arról a férfiról, akit 1979-ben végeztek ki kettős gyerekgyilkosságért. Az évad utolsó premierje Cserhalmi György Petri pörköltje című előadása.

Megkérdeztük Zubornyákot, miért váltak meg a musicalrészlegtől. Az igazgató szerint a százszékes színházterem alkalmatlan nagymusicalek bemutatására, jóval megfelelőbb erre a Pataky Művelődési Ház. Ajánlotta a társulatnak az FMK-t, amelyet egy mikrotársulat, egy helyi musicalegyüttes fogadott csak el. (Miklós Tibor szerint sosem kaptak ilyen ajánlatot Zubornyáktól.) Drágállotta a zenés darabok jogdíjait, a látogatottságot és a bemutatók számát is. (Miklós úgy gondolja, a jogdíjak nem magasabbak a prózainál, a látogatottságuk 85-95 százalékos volt.) Mindenesetre az új vezető a tisztább profilban gondolkodik, meg a költségtakarékosságban. Ez utóbbit például úgy érhetik el, ha a Pinceszínház gazdasági ügyeit a művelődési központ intézi, amelyhez amúgy is hét intézmény tartozik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.