Bécsben műjég, az Alpokban (eddig) műhó

Ausztriában, a téli sportok alpesi fellegvárában istencsapással ért fel a hóhiány. A bécsiek még csak elvannak valahogy, az osztrák fővárosban műhóval, illetve -jéggel pótolják a tél rekvizitumait.

 

 

A Práter Jezsuitamező-dombjánál például mesterségesen behavazott ródlipálya várja a szánkózás szerelmeseit, január második felében pedig újfent megnyitják a városháza előtti 4400 négyzetméteres műjégpályát, amely március 4-ig fogadja a népszerű keringők dallamára siklani és piruettezni kívánó amatőr szólótáncosokat és párokat.

Bécs persze egyébként sem szűkölködik vendégekben, már más a helyzet azokon a vidékeken, ahol az idegenforgalom a téli sportokra épül. A legtöbb sípálya egészen szilveszterig fűzöld színben "pompázott", a felvonók, kötélpályák kabinjai bénán függtek a máskor oly népes lejtők felett. Csak az új esztendő első meteorológiai jelentései hoztak némi reményt a már katasztrofális bevételkieséstől tartó hegyvidéki étterem- és szálláshely-tulajdonosoknak. Mindenekelőtt a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartományban vált be a meteorológusok ígéretes prognózisa: az újévre virradó éjszakán még 1800 méter magasságban is eső esett, ám ez a csapadék tegnapra kiadós havazássá változott, a hóhatár "lejött" 1000 méterre. Mára már 30-40 centiméteres havat jósolnak, ami 1500 méteres szint fölött akár méteresre is nőhet. Christian Schützinger, a Vorarlberg Tourismus igazgatója egy lapinterjújában kifejtette, hogy bár a karácsony és az újév közötti szép idő is vonzott vendégeket, mégis csak a síelés mentheti meg a régió jó hírét. Javult a hóhelyzet a Magyarországhoz közelebb eső osztrák tájakon is. Stájerország északi részén és Kelet-Tirolban friss hótakaró borítja a hegyoldalakat, és a hőmérsékleti előrejelzések alapján ez valószínűleg meg is marad. Alsó-Ausztriában ugyancsak kiadósan jutott a téli égi áldásból. Ami azért is jó, mert a hóágyúkkal mesterségesen behavazott pályákon keményebb a talaj, és súlyosabbak a balesetek. Az osztrák hegyi mentők emellett az ittasan ródlizás veszélyeire is felhívják a figyelmet, az ÖAMTC autóklub pedig ismételten és intenzíven kezdte szorgalmazni a hóláncok bekészítését a csomagtartóba.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.