Pikáns búcsú a Tocai-tól

Meddig képes eljutni egy (volt) olasz Tocai-termelő a nedű érdekében? Akármeddig. Ha kell, saját mennyasszonyát, feleségét, lányát is feláldozza. Ezt tette Friuli tartomány több mint kétezer Tocai- termelője, az őket tömörítő Friulvini szövetség tagjai, akik képes naptárnak ajánlották fel nőrokonaikat.

Januárban az egyik bortermelő felesége mutogatja formás combját egy udinei rendszámú motor ülésén. Februárban félmeztelen hölgyek és kisportolt felsőtestű fiatalemberek készítik elő a szőlővel teli dézsákat, márciusban mélabúsan nézi a hordókat egy könnyed kis virágos topba és lenge szoknyába öltözött szép signora....egészen júliusig, amikor egy lavór felett a lábacskáját hagyja csókolgatni.

Egykor Vergilius szőlőtermésztési tanácsait és a borbibliákat tartották a polcon az észak-kelet olasz termelők, 2007-ben saját barátnőjüket és feleségüket nézik a falon tizenkét hónapon keresztül, és nem tudják, min élvezkedjenek jobban: a szomszéd termelő menyasszonyának idomain vagy a kövérkés szőlőszemeken, szeretett Tocaijukon, amelyet örökre elveszítettek.

Nosztalgia-falinaptárt jelentettek meg az üzleti érzék hiányában sohasem szenvedő Tocai–termelők, akik az európai bíróság nekünk kedvező döntése után egyedül a bor nevét nem tüntethették fel a naptáron. Az elmúlt ősszel tartott utolsó (gyász)szüret után ezekkel a művészi és kacér fényképekkel ismét búcsúztatni kívánták a drága nedűt, és a naptár pénzgyűjtésre is kellett, mivel a termelők még mindig bíróságon harcolnak. A Tocai már nem létezik, de a friuli fehér bornak még nincsen új neve: a termelők által javasolt Friulanót az agrártárca nem fogadta el.

A falinaptár egyébként óriási divat Olaszországban: saját naptára van nem csak minden csinos színésznőnek és sportolónak, de a háziasszonyok szövetségének is (a képeken a háztartásbelieken csak kötényke van), az egyik leghíresebb az olasz csendőrség naptára (egyenruhában) és 2007-re naptárat jelentetett meg XVI. Benedek is. A tizenkét felvétel a vatikáni kertekben sétaló pápáról készült.

Nézze meg a naptárat!

Róma

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.