Nyáron kezdődik a Szabadság híd felújítása

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a főváros a Szabadság híd felújítására. Budapest legkeskenyebb dunai átkelőjén több mint 5600 négyzetméteren kicserélik az aszfaltot, rendbe hozzák a villamospályát, valamint felújítják a vízvezetékeket. A majdnem másfél évig tartó munkák csaknem ötmilliárd forintba kerülnek.

A Szabadság híd felújítása a 4-es metró Fővám téri állomásának építéséhez kapcsolódik; az átkelőt várhatóan 2007 augusztusában zárják le, és 2008 végén adják át ismét a forgalomnak. A korábbi tervek szerint már a jövő héttől megindult volna a rekonstrukció, a metróállomás építésének késése miatt azonban ez a beruházás is csúszik. Mint arról beszámoltunk, a Fővám téri állomás tervére csak most ősszel bólintott rá a IX. kerület. A metróépítők ugyan már korábban tudták, hogy a városrész a nagyjából kétmilliárd forinttal drágább megállóváltozatra üt majd pecsétet, de csak a hivatalos döntés után foghattak hozzá az új tervek elkészítéséhez.

A rekonstrukció után továbbra sem szűnik meg a villamosközlekedés, vagyis a 4-es metró elkészültétől függetlenül a 47-49-es járatok is arra haladhatnak. A híd utoljára 1984-ben esett át nagygenerálon, akkor lett a korábbi szürke helyett zöld színű.

A Lágymányosi híd kivételével mindegyik budapesti átkelő megérett a felújításra, legkevésbé a Margit híd évek óta tervezett rekonstrukciója nem halogatható tovább. A főváros tervei szerint erre az M0-ás északi hídjának elkészülte, vagyis várhatóan 2008 augusztusa után kerülhet sor. (S. G.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.