Fidesz: nem valósulnak meg a felsőoktatási beruházások

A jövő évben is folytatódnak a felsőoktatási beruházások, új egyetemi épületek és megújuló kollégiumok várják a hallgatókat - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A Fidesz szerint vagy nem fognak megvalósulni a minisztérium által megnevezett PPP-s beruházások, vagy ha igen, akkor az egyetemek emiatt kénytelenek lesznek majd felélni vagyonukat.

Mint a minisztérium közleményében olvasható, az egyetemek, főiskolák legfontosabb alaptevékenysége csak akkor lesz hatékony, ha a tanulási környezet is a lehető legjobb állapotban van, ezért az a cél, hogy korszerű, jól felszerelt előadókban, méltó körülmények között tanulhassanak, kutathassanak a diákok. Mint felidézik: állami pénzből épül a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola új könyvtárépülete, Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskolán pedig egy 100 férőhelyes főiskolai kollégiumot alakítanak ki. A minisztérium hozzájárul a Jászberényi Sportcsarnok megépítéséhez, ennek fejében a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai kara használati jogot szerez a sportcsarnokban. Jövőre pedig megkezdődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciójának tervezése is.

A magántőke bevonásával zajlanak a PPP-programok: új diákotthonként elkészül a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri tanszállodája és diákotthona 320 férőhellyel, a Budapesti Műszaki Főiskolán 400, a bajai Eötvös József Főiskolán 140, az egri Esterházy Károly Főiskolán 144 férőhellyel, a Tessedik Sámuel Főiskola békéscsabai tagozatán 90, a Nyugat-Magyarországi Egyetem székesfehérvári tagozatán 70 férőhellyel és három budapesti egyetem együttesen 860 kollégiumi férőhellyel gyarapodik a kapacitás. Tehát 2007-ben 1.704 férőhellyel több lesz. Az elmúlt két és fél évben a PPP-programok keretében 6.724 új kollégiumi férőhelyet adtak át. 2008-ban további 2.372 új kollégiumi férőhelyet vehetnek igénybe a diákok.

Folyik a meglévő kollégiumok rekonstrukciója is a PPP-program keretében: az elmúlt másfél évben öt intézménynél történt rekonstrukció, ami 4.475 férőhelyet érintett, jövőre további nyolc intézménynél 5.033 férőhelyet korszerűsítenek. 2007-ben öt felsőoktatási intézménynél összesen 8.073 férőhely rekonstrukciója kezdődik meg, ezeket 2008-ban adják át. A PPP-program harmadik eleme az oktatási-kutatási épületek építése, illetve rekonstrukciója. Az elmúlt két évben hat intézménynél történt új építés (könyvtár, oktatási központok, nagyelőadó), illetve két helyen a meglévő épület rekonstrukciója. Jövőre újabb hat intézménynél adnak át új épületeket, illetve korszerűsítik a meglévő szárnyakat; ezek: a Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem Fogorvosi Kar, az Esterházy Főiskola, az ELTE-Trefort kert, a Nyugat-magyarországi Egyetem győri továbbképző, illetve székesfehérvári kara. Szintén 2007-ben - 2008-2009. évi átadással - folytatódik a munka a Semmelweis Egyetem Általános Orvoskari új épületénél, az Eötvös József Főiskolánál, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály kari épületének rekonstrukciójánál, a Károly Róbert Főiskola rekonstrukciójánál, a Szent István Egyetem központi épületénél és a nyíregyházi főiskola oktatási tömbjénél. Sikeres közbeszerzés esetén szintén jövőre indul a kivitelezés a Moholy-Nagy Egyetemnél, a Miskolci Egyetem Zenepalotájánál, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Karánál, és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Karán, a Budapesti Műszaki Egyetem lágymányosi oktatási épületénél és a Szolnoki Főiskola új campusán a tiszaligeti területen.

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa úgy reagált a minisztériumi közleményre: "úgy tűnik, a minisztérium, a költségvetésben szereplő számok és a kormány hosszabb távú elképzelései nincsenek összhangban egymással". Hiszen miközben az oktatási minisztérium nagy ívű beruházásokról beszél, eközben azt látjuk, hogy a 2007-es - de ha a fejezeti köteteket is megnézzük, a 2008-2010-es - évben sincs fedezet már a PPP-s programok keretében felépült kollégiumok és más épületek finanszírozására, a működtetés és beruházási költségek törlesztésére - mondta. Emlékeztetett rá: "a Draskovics Tibor vezette államreform-bizottság anyaga arról ír, hogy a PPP-s beruházásokat újra kell gondolni, a magántőkés beruházásokra ebben a formában nincs pénz, ebben a formában ezek finanszírozhatatlanok lesznek".

A minisztérium vagy nem mondott igazat, és semmi nem fog megvalósulni a PPP-s beruházásokból, vagy meg fognak valósulni, de olyan áron, hogy működésképtelenné válnak az egyetemek - jelentette ki. Szavai szerint, ha megépülnek ezek a beruházások, az egyetemek kénytelenek lesznek élni a felsőoktatási törvény nyújtotta lehetőséggel, hogy szabadon felhasználhatják a meglévő vagyonukat, ez pedig a vagyon feléléséhez fog vezetni. Olyan áron épülhetnek tehát kis számban új kollégiumok magántőkés beruházás keretében, hogy eközben az egyetemek fel fogják élni a ma még meglévő vagyonukat. Az egész folyamat vége pedig az lesz, hogy kevesebb férőhely lesz, mint amennyi volt a program indulásakor - mondta. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.