Mese a Horizontális Hernyóhengerről

Egy Combino elvitte Gombóc Artúrt egy édességboltba, a dagadt madár pedig hálából elnevezte a villamost Horizontális Hernyóhengernek.

Gombóc Artúrral, Ugrifülessel, a nagy Ho-ho-ho Horgásszal és Süsüvel búcsúzik legkisebb utasaitól Aba Botond, a BKV januárban távozó vezérigazgatója. A vesztét okozó, nem éppen meseszerű Combino-történet most igai varázslattá válik; a villamos néhány napra átalakul karácsonyi gyermekjárattá. A budapesti apróságok Csukás István legújabb meséjét, a Horizontális Hernyóhengert hallgathatják meg az író elbeszélésében december 22-én és 23-án az egyik ünneplőbe öltöztetett, meseihlető Combinón, amelyik kétóránként fordul majd a Moszkva tér és a dél-budai végállomás között.

A gyerekek már szombaton megismerkedhettek az egyelőre holtvágányon veszteglő sárga Hernyóval a Moszkva téren. Feledtették a csípős időt a peronon sétáló óriás plüssfigurák, Csukás mesehősei. A mese-Combinón most nem karszalagos kalauzok ijesztgették őket, a közös fotózás Csukás István megelevenedő mesehőseivel igazi élmény volt számukra. Az író mindenkit „vendégül látott”, a villamos elülső szegletében mosolyogva írta be nevét kicsinyeknek a helyszínen megvásárolt mesekönyveibe. (Az rejtély, hogy az alkalmi BKV-s könyvstandon A téli tücsök meséi, A házőrző macska, a Keménykalap és krumpliorr vagy a Süsü, a sárkány klasszikusai közt miként bújhatott meg például a 77 magyar népmese mintájára íródhatott Lajos Mari–Hemző Károly: 99 új nyalánkság, vagy Stahl Judit Végre otthon című szakácskönyve.)

Csukás István nagy villamosutazó volt – meséli. Amikor 18 évesen felkerült Budapestre, az összes járaton végigutazott többször is oda-vissza, hogy megismerje ezt a számára akkoriban elképzelhetetlenül nagy világot. Már csak nosztalgiából is remek ötletnek tartja a mesevillamost, amivel a gyerekek más szemmel láthatják a várost, amiben élnek. Karácsonyra elvarázsolják nekik a Moszkva teret, a nagykörutat, a mesehernyó megszokott tájon nem megszokott utazással repít. És persze öröm, hogy saját mesekönyvei, figurái ehhez csak hozzáadhatnak valamit, s így a könyv is közelebb kerül a gyerekekhez. Mint talán a legújabb Pom-pom meséje, amit élőben olvas majd fel a kicsinyiknek. Gombóc Artúrt a nagy sárga Combino repíti ide-oda, mígnem elviszi legkedvesebb helyére, az édességüzletbe. A keserű, az édes, a gömbölyű, a kocka, a töltött, az idei, a tavalyi és a ki tudja még hányféle csokoládé imádója pedig hálás neki, s névvel illeti: így lesz ő, a nagy sárga villamos a Horizontális Hernyóhenger.


  • A mesevillamos népszerű járat lesz: a jegyek elővételben már elkeltek, egy-egy járaton legalább százötven gyerek hallgathatja majd a legújabb fabulát, s nézegetheti a villamosablakokat díszítő plakátokat, melyeken egy-egy kerület kisdiákjai rajzolták fel, mit jelent az ő és városrészük életében a villamos. „Ha jön az ellenőr, felmutatom a bérletem vagy a jegyem” – írják az egyiken a leghétköznapibb mesét rákospalotai iskolások.

Csukás István a Mese-villamoson
Csukás István a Mese-villamoson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.