Elítélték a Globex volt vezetőit

Első fokon 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi  Bíróság Vellai Györgyit, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját szerdán. A másodrendű vádlott, Vajda László, 1 év 8 hónap letöltendő börtönt kapott, a többi vádlott felfüggesztett büntetést, illetve megrovást. Mivel a büntetésbe az előzetesben töltött időt beszámítják,  ezzel az ítélettel az első- és a másodrendű vádlottnak sem kell  börtönbe vonulnia.

Ítéletet hirdettek a többmilliárdos sikkasztás vádjával indult Globex-ügyben a Fővárosi  Bíróságon. Az ügyészség Postáné Vellai Györgyikét, valamint a Globex Holding egykori elnök-vezérigazgatóját, Vajda Lászlót több mint  hatvanrendbeli sikkasztással, illetve csalással vádolta. A vádlottak kisbefektetőknek, valamint a soproni, a budapesti XI. és XII.  kerületi önkormányzatoknak összesen hatmilliárd forintnyi kárt  okoztak.

Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd  1993-ban holdingot is létrehoztak, a cégcsoport luxusházak  építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével  foglalkozott. Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, és az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után  sem fizettek, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott  értékpapírokat is. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem  voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések  visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál  történtek és a sajtóben megjelent híresztelések vezettek.

1998. október 28.: A rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek  tulajdonában lévő ingatlanokat. A céget korábban a gazdasági  helyzetével, illetve az ellene indult felszámolási eljárással  kapcsolatos sajtóhírek okán már kétszer felhívták, hogy tegyen  eleget az értékpapírtörvényből adódó rendkívüli tájékoztatási  kötelezettségének, de nem reagált. A rendőrség tőkebefektetési  csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes  ellen.

1999. január 19.: Miután január 7-én a Pesti Központi Kerületi  Bíróság kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Vajda László, a Globex  Holding tulajdonosa és Vellai Györgyike, a cég vezérigazgatója  ellen, a német hatóságok Münchenben őrizetbe vették a hónapok óta  szökésben lévő két vezetőt.

1999. március 29.: A müncheni tartományi felsőbíróság  engedélyezte a Globex Rt. két vezetőjének kiadatását a magyar  hatóságoknak. Az Interpol munkatársai április 14-én hozták haza  őket, előzetes letartóztatásukat 17-én rendelték el szökés,  elrejtőzés veszélyére való hivatkozással.

2001. február 21.: A rendőrség lezárta a Globex-ügy vizsgálatát.  A Fővárosi Főügyészségen 15 gyanúsítottal szemben éltek  vádemeléssel, az okozott kárérték eléri a hét milliárd forintot.  Vajda Lászlót tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen  kezeléssel, Vellai Györgyikét ezen felül 528 rendbeli sikkasztással  és magánokirat-hamisítással is gyanúsította a rendőrség.

2001. augusztus 1.: A Fővárosi Bíróság megszüntette Vajda László  és Vellai Györgyike 1999 januárja óta tartó letartóztatását,  egyúttal elrendelte szigorított házi őrizetüket. A lakhelyelhagyási  tilalmat fenntartották, így a Globex két volt cégvezetője nem  hagyhatta el Budapest területét.

2002. június 3.: A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Globex-per.  Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyike, aki a Globexen belül a  döntéshozó volt, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett  a másodrendű vádlott Vajda László, további 8 vádlott egy-egy vádpont  kapcsán állt a bíróság előtt. Az ügyészség szerint a vádlottak az  1990-es évek második felében több mint 6 milliárd forint kárt  okoztak.

2004. augusztus 13.:  Sopron számára lezárult a több éve tartó  Globex-ügy, a város büdzséje 1,08 milliárd forinttal gyarapodott. (A  soproni önkormányzat egy korábbi üzletrész adás-vételéből származó  követelését adta el. Sopron még 1997-ben 3,4 milliárd forint értékű  értékpapír vagyon kezelésével bízta meg a Globexet, amelynek a cég  csődjekor nyoma veszett. A nem teljesített szerződések fejében kapta  meg a város a Globex hagyatékként a Hotel Rózsadomb valamivel több,  mint 50 százalékát.)

2006. november 9.: A Fővárosi Főügyészség börtönbüntetést és a  közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt Postáné Vellai  Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a  cégcsoport egyik tulajdonosára a négy és fél éve tartó Globex-ügy  büntetőperének a Fővárosi Bíróságon megtartott tárgyalásán. A  vádbeszéd szerint a vádlottak 1996 és 1998 között értékpapírok  kibocsátása, portfoliókezelés, illetve más ügyletek kapcsán sok száz  kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több, mint 6  milliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és  tőkebefektetési csalást követtek el. Az ügyész a harmadtól a heted  rendű vádlottig próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, a nyolcad  rendűre felmentést, míg a kilenced és tized rendűre pénzbüntetés  kiszabását kérte. Enyhítő körülményként említette az idő múlását -  az ügy csaknem tíz éve folyik, a vádlottak négy és féléve állnak  büntetőeljárás alatt, ennek java részét letartóztatásban, illetve  fogságban töltötték. A főügyészség Postáné Vellai Györgyike  elsőrendű vádlottat, a cégcsoport volt vezérigazgatóját összesen 62  rendbeli sikkasztással, 3 rendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá  tőkebefektetési csalással, illetve magánokirat-hamisítással, Vajda  László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 61  rendbeli sikkasztással, továbbá tőkebefektetési csalással vádolta.

2006. november 16.: A védőügyvéd az elsőrendű vádlott  felmentését kérte a többmilliárdos sikkasztás miatt indult  Globex-ügyben a Fővárosi Bíróságon. Érvelése szerint a 90-es évek  közepén még sikeres céget gáncsoskodó riválisai és a hatósági  "eljárásdömping" nyírták ki. A nyomozóhatóságok és a nyomozás során  felkért szakértők szakmailag teljesen alkalmatlanok voltak a  gazdasági folyamatok megítélésére, az új szakértők és a védelem  bebizonyította a vád alaptalanságát.

A Globex ügy vádlottjai - senkinek nem kell börtönbe vonulnia
A Globex ügy vádlottjai - senkinek nem kell börtönbe vonulnia
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.