Lassítja az EU a török tárgyalásokat

A 35 csatlakozási tárgyalási fejezet közül nyolcnak a felfüggesztésében értettek egyet hétfő estére az EU-tagállamok – az Európai Bizottság éppen ezt a szankciót javasolta Törökországgal szemben.

Az EU ugyanis továbbra is elégedetlen Ankarával, amiért feltételekhez kötné egy kikötője és reptere megnyitását (görög) Ciprus előtt. A tagállamok ugyanakkor e sorok írásakor továbbra is vitáztak azon: szabjanak-e határidőt a törököknek a teljes együttműködésre. Ha ezt ők elmulasztanák, akkor - elsősorban ciprusi és görög szorgalmazásra, főleg francia és osztrák egyetértéssel – további szankciókkal sújtanák őket. Az előttük most zárva tartott nyolc fejezet összefüggésben van az EU vámpolitikájával, azaz a ciprusi kérdéssel is. A törökökkel szimpatizáló országcsoport a britek vezetésével számukat háromra akarta szűkíteni.

A törökökkel folytatott csatlakozási tárgyalások tavaly októberben kezdődtek, s így is lassan haladtak. Várhatóan tíz-tizenöt évnél hamarabb nem is fejeződnek be, s – az ilyesfajta tárgyalások során először – nem feltétlenül vezetnek majd Ankara tényleges uniós tagságához. Egy-két tagállam eleve nem menne ilyen messzire a 70 milliós, muzulmán lakosságú ország vonatkozásában.   

2005 júliusában írta alá azt a jegyzőkönyvet, amely kiterjeszti az EU-val fennálló vámunióját a 2004-ben csatlakozott tíz új országra, köztük a görögök lakta Ciprusi Köztársaságra, amelyet Ankara nem ismer el. Törökország nem hajlandó alkalmazni a megállapodást Ciprusra, és csak azzal a feltétellel nyitná meg  kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt, ha megszűnne a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elleni nemzetközi embargó, ezt viszont egyelőre Nicosia blokkolja.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.