Chalga | Sabir

2006 őszén jelent meg a Chalga zenekar bemutatkozó lemeze, a Sabir. A zenekar városi folkzenét játszik: a kelet-európai, mediterrán és balkáni népi zenei hagyományokat ötvöz a város népzenéjével, a jazzel, a rockkal. A zenekar nagyszabású lemezbemutató koncertet tart a Fonóban január 18-án, este 8 órakor. Vendégként - mint ahogyan a Sabir című lemezen is - Kostyák Előd (M.É.Z.) fog csellózni.


Az egymástól távolálló stílusok fúziója mellett a zenekar egységes zenei képet alkotott a különböző népek zenéjének közös nevezőre hozásával. Így férnek meg egymás mellett - sokszor egy kompozíción belül is - a moldvai, a csángó, a magyar, a bolgár, a makedón és a görög szigetek népzenéi, a szúfi zenei parafrázisok, és így alkotnak egységet az improvizatív és a kötött formák is.

A lemez címe, a Sabir (vö.: lingua franca) is egyértelmű utalás a különböző nyelvi és kulturális elemekből építkező nyelvre. Persze egy ilyen „zenei program” szülhet jó és rossz, ízléses és ízléstelen zenét is. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a közérthetőségre, a kompozíciók átgondoltságára és a zenei témák izgalmasságára és szépségére, bármit is jelentsen ez …

A zenekart jelenleg egy átgondolt „érési” folyamat után olyan zenészek alkotják, akik eddig is a népzene, a rock és a jazz határterületein mozogtak, ilyen területen szereztek képzettséget (LFZE jazz-tanszak, különböző nép- és világzenei formációk, például Méta, Rece-fice, Makám, Nomada), ez a tapasztalat és a stiláris áthallások szeretete sűrűsödik ebbe a lemezbe.
A zenekar tagjai: Tiszavári Ágnes (ének), Horváth Móni (szaxofonok, fuvola, vokál), Kuczera Barbara (hegedű), Zagyva Tamás (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Szegedi Csaba (derbukák, riq, bendir), Bencze Sándor (djembe, derbuka, cinek)

A zenekar következő koncertje: január 18-án 20.00 órától a Fonóban.

Sabir
Sabir
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.