Magyar Hírlap: távozott Para-Kovács és Tóta W. is

Újabb két publicista távozott a Magyar Hírlaptól. Para-Kovács Imre saját blogjában jelentette be, hogy kibékíthetetlen koncepcionális ellentét mutatkozott közte és Gazsó L. Ferenc főszerkesztő között, ezért december elsejétől távozik a közepet jobbról célzó napilaptól. Mint írja, "a liberális és baloldali újságírók kiszorítása után egy kényszeresen és tehetségtelenül középre fogalmazó valami jön létre, ami nem független lesz, hanem szagtalan és értelmetlen".

A "közepest jobbról közelítő munkatársaknak" sikeres további munkát kívánt Tóta W. Árpád is. Ő szintén a blogján jelentette be a szakítást. E szerint "nem azzal szűnt meg az együttműködés, hogy Tóta úr, maga egy szoci pártkatona, hanem azzal a mondvacsinált okkal, hogy »mér ír máshova is, he«." (Tóta az Index újságírója, az volt akkor is, amikor még a korábbi lapvezetés felkérte, hogy írjon kéthetente a Hírlapba is.) Tóta az erről kialakult vitában a blogján utóbb azt jegyezte meg: "ha a Hírlap vezetése azt az üzenetet továbbítja, hogy Tóta úr, a cikkei szerintünk ócskák, összecsapottak és vonalasan kormánypártiak, és ezért a jövő héttől Kocsis L. Mihállyal helyettesítjük - azzal semmi gond. De itt totális politikai tisztogatás történt, ami nyilvánvalóan azzal jár, hogy a lap elveszti eddigi nyitottságát."

Az elmúlt egy hónapban távozott a Magyar Hírlaptól Szombathy Pál főszerkesztő, Farkas György és Popovics Gizella főszerkesztő-helyettesek, F. Tóth Benedek, a kulturális rovat vezetője, R. Székely Júlia és Bártfai Gergely főmunkatárs, valamint Megyesi Gusztáv is jelezte, hogy nem publikál tovább a lapban. Érkezett Zelei Miklós, az új főszerkesztő, Gazsó L. Ferenc korábbi szerzőtársa és Péntek Orsolya a Magyar Nemzettől. Széles Gábor laptulajdonos - aki korábban meghirdette a Hírlap átpozicionálását balról jobbra - az első elbocsátásokat anyagi okokkal és a várakozásoktól elmaradó példányszámmal indokolta.

Megkerestük a Magyar Hírlap főszerkesztőjét is a lapnál kialakult helyzetről. Gazsó L. Ferenc kérdésünkre válaszolva óvott a helyzet dramatizálásától. Az új főszerkesztő elmondta, hogy nem az eltávolítandók listájával érkezett az újsághoz, sőt, az ő szemében a szerkesztőség valamennyi munkatársa tiszta lappal indul. Tóta W. Árpád esetében sem tartalmi kifogásokról volt szó, hanem arról, hogy összeférhetetlennek tartja, ha egy szerző két helyre - ez esetben az Indexnek és a Magyar Hírlapnak - ugyanabban a műfajban ír cikkeket. Para-Kovács Imrét arra kérte, hogy ne csak publicisztikával foglalkozzon, hanem a valósággal is, írjon tehát tényfeltáró riportokat, akár a vidéki életről is. A szerző ezt nem fogadta el, amit ő nagyon sajnál.

Gazsó L. Ferenc ettől az esettől függetlenül is azt szeretné elérni, hogy - mint lapunknak nyilatkozva fogalmazott - a Magyar Hírlap munkatársai a hatalomtechnokraták által tematizált világot ne részesítsék előnyben cikkeikben a valósággal szemben.

Úgy tudjuk, a szerkesztőségben további változásokra számítanak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.