Merkel Ankarát leckézteti

Szokatlanul határozottan figyelmeztette Angela Merkel német kancellár Ankarát: amennyiben Törökország nem hajlandó kompromisszumra Ciprussal kapcsolatban, az súlyos következményekkel járhat az ország uniós csatlakozási tárgyalásaira nézve.

 

 

Az EU és Törökország megállapodása szerint Ankarának az év végéig meg kellene nyitnia kikötőit és repülőtereit a ciprusi áruk előtt (cserébe az uniónak fel kell függesztenie a Ciprus török részét sújtó bojkottot), de az ezzel kapcsolatos megbeszéléseket a finn soros elnökséggel - részben a görög kormány nyomása miatt - a törökök vasárnap lemondták.

A Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjújában a kancellár asszony reményét fejezte ki, hogy "nem ez lesz Erdogan török miniszterelnök utolsó szava". Merkel arra kérte Ankarát, hogy ne hozza az EU-t ilyen bonyolult helyzetbe - és közvetve utalt rá, hogy ez akár a csatlakozási tárgyalások befagyasztásához is vezethet. (A CDU elnökeként Angela Merkel nem támogatta a török EU-tagságot, de kancellárként vállalta a korábban megkezdett irányvonal folytatását, ám továbbra is meg van győződve róla: a teljes jogú tagság helyett mindkét fél érdekeit jobban szolgálná egy úgynevezett különleges partnerség - a tud. megj.)

Merkel "kihagyott lehetőségnek" nevezte, hogy Erdogan nem ér rá találkozni a november végén Törökországba látogató XVI. Benedek pápával sem, és figyelmeztetett: a szerdán nyilvánosságra kerülő török országjelentés meglehetős hiányosságokat tár fel, amelyekről mindenképpen tárgyalni kell majd a török vezetőkkel.

Az interjút egyébként a német EU-elnökség kapcsán adta a kancellár asszony, és rögtön óvott is a túlzott elvárásoktól. A német elnökség fő célkitűzései a közös európai energiapolitika, a klímapolitika és a bürokrácia csökkentése lesz - vagyis az EU közelebb hozása az állampolgárokhoz. Az euró után szükség van új "jelképekre" is: ilyen lehet a közös európai külügyminiszter személye és akár - a későbbiekben - egy közös európai haderő.(I. E.)

Meghalt Bülent Ecevit

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bülent Ecevit volt török kormányfő. Ecevitet egy ankarai kórházban érte a halál, ahol májusban történt agyvérzése óta ápolták. A szocialista politikus öt alkalommal vezette a török kormányt, és 1974-ben ő adott parancsot Ciprus megszállására. Miniszterelnöksége alatt fogadták el Törökország uniós csatlakozási kérelmét 1999-ben. Támogatta, hogy az Egyesült Államok felhasználjon egy törökországi légi támaszpontot észak-iraki berepülésekhez, és hozzájárult stratégiai állami cégek - a távközlési és légi közlekedési vállalat - privatizálásához. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.