Doktornak mondta magát

Sorin Antohi történészprofeszszor, a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) történelemtudományi tanszéke vezetőjének esete nem mindennapi. A kiváló műveltségű, elismert és köztiszteletnek örvendő tudós szeptemberben egy bukaresti napilapnak küldött vallomásában közölte, hogy 19 éves korától, Valentin fedőnévvel a hírhedt román Securitate ügynöke volt, amelynek rendszeresen jelentéseket írt.

A román tudományos világot megdöbbentette az őszinteség, s bár a történészt néhányan elmarasztalták, a legtöbben hajlottak arra, hogy a történteket a diktatúra egyik tragikus, elkerülhetetlen borzalmának tekintsék. A dolognak annyi következménye lett, hogy Antohinak ki kellett lépnie az államfő által a kommunizmus visszaéléseinek kivizsgálására létrehozott bizottságból.

Az elmúlt napokban azonban a professzor újabb botrány főszereplője lett. Kiderült ugyanis, hogy Sorin Antohi nem rendelkezik doktori címmel sem, pedig a CEU honlapján közzétett önéletrajzában az áll, hogy 1995-ben a jászvásári egyetemen szerzett doktorátust.

A bukaresti oktatási tárca vizsgálata feltárta, hogy Antohi 1990-1995 között Alexandru Zub jászvásári történészprofesszor doktorandusza volt, valamennyi vizsgáját letette ugyan, de a disszertációját soha nem nyújtotta be, következésképpen azt meg nem védhette. Antohit a szaktárca 2000-ben kizárta a doktori képzésből. Ennek nyomán romániai egyetemeken nem taníthatott, mint ahogyan sem docensi, sem professzori címet nem kaphatott.

Érdekes módon, éppen az egyetemről történt kizárásának évében vált a CEU professzorává, ahol már 1997 óta tanított, s ahol később doktorátusvezetői minősítést is nyert. Irányítása alatt tehát a CEU-n többen szereztek doktori címet a történelemtudományokban.

A tudós a botrány nyomán, a hét végén benyújtotta felmondását a CEU-nak, s az egyik bukaresti napilapnak azt nyilatkozta, hogy egyelőre - sok tévedésének vezeklése végett - visszavonul a közéletből és a tanítástól is. Más baja nemigen eshet. Hiszen a hamis adatközlést Magyarországon követte el, ezért pedig Romániában nem vonható felelősségre.

Maradtak azonban a doktoranduszai, akik döbbenten állnak a kialakult helyzet előtt. Nekik új professzort kell majd keresniük, aki munkájukat irányítja. Még náluk is rosszabb helyzetben vannak azonban azok, akik Antohi vezetésével szereztek doktorátust, s ez utóbbiak közül egyesek ma éppen a CEU-n tanítanak. Számukra cseppet sem világos, hogy ez esetben saját doktori címük érvényes-e, vagy sem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.