Lincselés után: józan hangok és uszítás - dosszié

Beszámolók, elemzések, kommentárok az olaszliszkai lincselésről, amely felkavarta a közvéleményt.

BESZÁMOLÓK

Október 16.

Halálra verték a gázoló sofőrt - Lincselés Olaszliszkán
Kicibálták autójából, majd agyonverték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán vasárnap délután azt a sofőrt, aki előzőleg elütött egy tizenegy éves kislányt.
Kompoltiné Jakab Ilona a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense tudósítónknak elmondta, a gyerek az első információk szerint nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.
Egyéb forrásból megtudtuk, a középkorú férfi a faluban vendégeskedő gyermekeivel indult hazafelé, amikor a kisebb baleset bekövetkezett. Részletek egyelőre nem ismertek, annyit tudni, hogy a történteket látva a több tucatra tehető tömeg kirángatta az autóból az egyébként Tiszavasváriban élő sofőrt, akit aztán agyba-főbe vertek. A feldühödött sokaság rúgdosni kezdte a gépjárművezetőt, akit olyan súlyosan bántalmaztak, hogy belehalt sérüléseibe. Egyes információk szerint a történtek idején az áldozattal együtt a járműben tartózkodott két kiskorú gyermeke is.
A rendőrség megkezdte a vizsgálatot, tegnap estig több gyanúsítottat is kihallgattak, akik köre valószínűleg bővülni fog. A sofőr a lányai életét féltette
"Az MTV tudósítása szerint a földön fekvő autós kérlelte a rá támadókat, hogy a lányait ne bántsák. A 14 és 5 éves lány egy közeli házba menekült, ahonnan egy ismerős vitte el őket - akit szintén megfenyegettek, amikor autójával a lányokért ment. A televízió szerint a két lány sértetlen, de sokkos állapotban vannak."

Hiába próbálták megállítani a lincselést
Tudósítónk jelentése az olaszliszkai tragédiáról
Szemtanúk szerint a feldühödött hozzátartozók nem bántották volna a férfit, ha látják, hogy a gyereknek nincs baja. A 11 éves kislány bátyja, valamint másik rokona azonban azt hitték, hogy a gyerek az autó alatt fekszik, holtan. Az egyik szomszéd a Népszabadságnak azt mondta, hogy ebben a családban már egyszer történt közlekedési tragédia. Akkor az egyik mostani gyanúsított testvérének gyerekét gázolták halálra. Mint megtudtuk, a helyszínen összegyűlt, mintegy ötven fős csoportosulásban volt, aki higgadtságra intette a többieket, de nem hallgattak rá."Adakozás
Az áldozat munkahelye, a tiszavasvári Kabay János Általános Iskola kedden reggel a Tiszavasvári és Vidéke Takarékszövetkezetben számlát nyitott Szögi Lajos gyermekeinek megsegítésére. A számlaszám: 68700016-10136757

Október 17.

Félelem, menekülés, megerősített rendőri jelenlét Olaszliszkán - Gyertyák a gyilkosság színhelyén
"A vasárnapi lincselés utáni feszültség miatt olaszliszkai cigány családok kerestek menedéket közeli falvakban, de fenyegetve érzi magát az a család is, amelyhez az áldozat igyekezett. A meggyilkolt pedagógus iskolája gyűjtést indított a család javára." Részletek>> Nem csak a lincselők cigányok, de a gyerekek biztonságba helyezője is - Gyertyagyújtás, megemlékezés és fenyegető levelek Olaszliszkán
"Gyertyát gyújtottak az olaszliszkai gyilkosság helyszínén az áldozat hozzátartozói. Fenyegető levél szólítja a cigányokat a falu elhagyására. Cigány asszonytól kértek és kaptak segítséget a meglincselt ember lányai.... Gombos Andrea elmondta: Tolcsvára tartott hazafelé, amikor meglátta a földön fekvő férfit és az utcán álldogáló tömeget. Ekkor találkozott az áldozat sokkos állapotban felé futó gyerekeivel, akik arra kérték, hogy segítsen rajtuk. A két lányt beültette a saját autójába a vele együtt utazó gyereke mellé, majd mobiltelefonon megpróbálták elérni a gyerekek édesanyját, nagyszüleit - sikertelenül. Ezután az asszony felhívta az egyik olaszliszkai ismerősét, akinek a házában meghúzódhatott az áldozat két gyereke. Pórék onnan vitték el őket. Az asszony közben a földön fekvő férfihoz ment és megnézte a pulzusát. Állítása szerint a brutálisan összevert tanár akkor még élt. Hívta a mentőket, akik azt válaszolták, hogy az egyik járművük már úton van." Részletek>>

Október 18.

Az özvegy a liszkaiakkal nem beszél
Rendőrök vigyázzák a falut a lincselés után - gyertyát gyújtottak a romák is

"Szögi Lajost szerették, tisztelték a tanítványai. Meghallgatta a gyerekeket, segített nekik, ha bajban voltak, és tudott velük nevetni. Ezt Halász László, a Kabay Általános Iskola igazgatója mondja, aki húsz évet dolgozott együtt elhunyt kollégájával.
- Az a fajta ember volt, aki a légynek sem tudott ártani. Példás családi életet élt - tárja szét tehetetlenül a karját Halász László, aki hozzáteszi: egy gyanakvó ember - érezve a veszélyt - talán elhajtott volna, s ha már biztonságban tudja magát és családját, értesíti a rendőröket."
...
Olaszliszkán az utcabeli romák nem titkolják: félnek, bosszútól tartanak. Még tegnap is gyakran felelevenítették a vasárnap délután történteket.
- Az volt a baj, hogy Kitti a baleset után beszaladt a házba, így a csattanás után a helyszínre érkezett férfiak nem látták őt sehol, ezért a tömegben lévők közül néhányan elvakult dühükben nekiestek a szerencsétlen sofőrnek - mondja egy idős asszony.

Október 19.:

Előzetesben az olaszliszkai gyanúsítottak
Szombaton egy órakor temetik Szögi Lajost a tiszavasvári temetőben. A földrajztanár meglincselésével gyanúsított három embert előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, egyikük fellebbezett, ám ő is rács mögött marad. Olaszliszkán a roma gyerekek közül sokat nem engednek óvodába és iskolába a szüleik. Frikker Györgyné iskolaigazgató úgy véli, a jövő hét elejére normalizálódik a helyzet.
Sok felajánlás érkezett az ország minden tájáról arra a számlára, amelyet az iskola, ahol Szögi Lajos tanított, az áldozat családjának megsegítésére nyitott. Az összegek néhány ezer forinttól a milliós tételig terjednek.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi, hogy október 21-én - az Olaszliszkán halálra vert pedagógus temetésének napján - minden közoktatási intézmény tűzzön ki gyászlobogót. A szakszervezet kéri: aki segíteni szeretne az elhunyt családján, az erre szánt összeget utalja át a PSZ 11707024-20464084-es számú szolidaritási számlájára.

OKtóber 20.:
Civilek tiltakoznak az olaszliszkai lincselés áldozatának temetésekor
Civilek országos tiltakozási akciót kezdeményeztek az olaszliszkai lincselés áldozatának temetése napján; arra kérik a jóérzésű embereket, hogy Szögi Lajos tiszavasvári tanár szombati temetési gyászszertartása kezdetekor, 13.00 órakor egy percre álljanak meg a közterületeken, s így tiltakozzanak a brutalitás ellen - közölték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezők.

Október 21.:

Sajtóvizsgálatot sürget az OCÖ - Ma temetik az Olaszliszkán agyonvert édesapát
Közjogi méltóságokhoz, pártokhoz és többek között a kisebbségi ombudsmanhoz fordul panaszával az Országos Cigány Önkormányzat. A roma testület szerint az olaszliszkai tragédia kapcsán egyes sajtóorgánumok uszító magatartást tanúsítottak.

Október 22.:

Mise az olaszliszkai lincselés áldozatának emlékére Máriapócson
Görög katolikus szentmisét és gyertyagyújtást tartottak az olaszliszkai lincselés áldozata, Szögi Lajos emlékére Máriapócson, Magyarország nemzeti kegyhelyén szombaton. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros bazilikájában a szent liturgián kiengesztelésre és megbékélésre szólítottak fel közös imájukban a cigány önkormányzatok és szervezetek.

Október 24.:

Eltemették Szögi Lajost - Több mint ezren vettek végső búcsút a meglincselt tanártól
Az Olaszliszkán egy kislánynak könnyű sérülést okozó autóbalesete után brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos temetésére szombaton feketébe öltözött Tiszavasvári: a közintézmények és a magánházak homlokzatán fekete zászlók lobogtak, az utcákon pedig már órákkal a gyászszertartás előtt megindultak a temető felé a 44 éves tanártól végső búcsút vevő családtagok, barátok, tanítványok és kollégák.

OKtóber 27:

Olaszliszkai romák öngyilkossági kísérlete
Az olaszliszkai lincselés két előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja öngyilkosságot kísérelt meg. Tudósítónk Olaszliszkán járva megtudta: a faluban több napja beszélnek az öngyilkossági kísérletekről, néhányan azt hitték, hogy ezek során a két férfi súlyos sérüléseket szenvedett, egyikük kómába esett. Részletek>>

Október 30.:

A Jobbik a halálbüntetésért - Olaszliszkán
A tragédia helyszínén nem esett szó "cigánybűnözésről"

"A büntető törvénykönyv szigorításáért, a halálbüntetés visszaállításáért demonstrált szombaton a Jobbik Magyarországért Mozgalom - civil szervezetekkel együtt - a 37-es számú főút Olaszliszka melletti szakaszán, majd a faluban. A megmozdulásra több száz ember érkezett a borsodi településre hatvan-hetven autóval és körülbelül ötven motorkerékpárral. Félpályás útlezárással lassították a forgalmat, majd végigvonultak Olaszliszkán, és virágot helyeztek el ott, ahol október 15-én gyermekei szeme láttára meglincselték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt. A falu e romák lakta részén a demonstráció idején a Jobbik által mozgósított embereken kívül senki nem mutatkozott." Részletek>>

November 2.
Fenyegető levelek Olaszliszkán
"
Az elmúlt napokban névre szóló fenyegető leveleket kapott több olaszliszkai roma azok közül, akik a több mint két hete történt lincselés helyszínének közelében laknak." "Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke bejelentette: Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul a romák iránt felerősödött indulatok lecsillapítása érdekében." Tiszavasváron "a Fradi a helyi együttes ellen lépett pályára ezer néző előtt, s a mérkőzés bevételét Szögi Lajos családjának ajánlották fel." Részletek>>

RIPORT (Október 28.):
Kácsor Zsolt: Temetés után
"- Többen azt javasolták, hogy az iskolánkból csoportosan menjünk el különbuszokkal Olaszliszkára, és ott is gyújtsunk gyertyát - magyarázza -, de én azon az állásponton voltam, hogy Lajos szörnyű halálából nem szabad romaellenes fegyvert kovácsolni. Ki a megmondhatója, hogy kik és miféle céllal csapódtak volna hozzánk abban a faluban? Nem tehettem ki a tantestületet annak a szégyennek, hogy egy vállalhatatlan tüntetésbe keveredjünk.
Az iskolaigazgató határozott nemmel válaszol arra a kérdésre, hogy az iskolában tanuló cigány diákokat érték-e atrocitások az elmúlt napokban.
- Ahhoz képest, hogy milyen abnormális borzalom történt, az emberek többsége józanul kezelte a helyzetet - mondja. - Igaz, hozzánk is eljutottak olyan hírek, hogy sokan boszszút akartak állni az olaszliszkai cigányokon. Mások szerint meg Tiszavasváriban szigorítani kellene a romáknak juttatott segélyezés rendszerén. Sőt még azt is megkérdezték tőlem, hogy ezután baseballütővel oktatjuk-e a roma gyerekeket. De az indulat nem megoldás semmire. Nem lehet szegény Lajos halála miatt az egész cigányságot megbüntetni." Részletek>>

November 13.:
A kihallgatások vezettek a negyedik olaszliszkai gyanúsítotthoz

"Az adatgyűjtés során a három előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított (id. H. Dezső, Sz. András és H. Dezső) mellett J. Gusztávval szemben is felmerült a gyanú, hogy részese volt a tanár brutális meggyilkolásának. A férfit a rendőrség a rendelkezésére álló adatok alapján most őrizetbe vette, és javaslatot tesz előzetes letartóztatásba helyezésére."

November 14.:
Tiszavasvári aláírásgyűjtés az erőszak ellen
"Országos aláírásgyűjtést kezdeményez Tiszavasvári önkormányzata nevében Rozgonyi Attila polgármester, hogy október 15-ét - azt a napot, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára agyonverték Olaszliszkán - nyilvánítsák az erőszak elleni küzdelem napjává. Mint mondta, céljuk az, hogy az ország vezetői az erőszak, a brutalitás elítélésén túl tegyenek hatékony lépéseket az okok megszüntetésére, a törvényhozás pedig szigorítsa meg az erőszakot büntető törvényeket."

November 29.:
Újabb három gyanúsított
"A rendőrség tanúvallomások alapján jutott el a napokban egy 16 éves fiatalemberhez, továbbá egy 35 éves nőhöz és egy 31 éves férfihoz: mint megtudtuk, kezdeményezik mindhármuk előzetes letartóztatását."

Közúti tragédia Olaszliszka árnyékában

November 30.:
Miért hajtott tovább a gázoló?
Egy roma asszonyt halálra gázolt, majd - rendőrségi tanúvallomása szerint - a környező házakból kiszaladó emberek reakciójától félve továbbhajtott egy autós a Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályiban szombat este. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

Folytatódik az olaszliszkai ügy vizsgálataElőzetes letartóztatásba helyezték az új gyanúsítottakat

December 9.:
Segítség Szögiéknek
Gyűlnek az adományok arra a számlára, amelyet az Olaszliszkán egy októberi balesetet követően agyonvert tiszavasvári tanár, Szögi Lajos családjának megsegítésére nyitottak.

December 15.:
Olaszliszka: a rendőrségi szóvivő szerint nem szándékos gyújtogatás történt
Kompoltiné Jakab Ilona rendőrségi szóvivő a Klubrádiónak azt nyilatkozta, hogy "az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint nem szándékos gyújtogatás történt Olaszliszkán".

December 16.:
Az óvodások szkinhedesdit játszanak
Nem tudják eldönteni az olaszliszkaiak, hogy az október 15-ei gyilkosság miatt zaklatják-e a helyi romatelep lakóit, avagy helyi ellentétek borzolják a kedélyeket. 

December 18.:
A szakértő különösen kegyetlennek minősíti az olaszliszkai lincselést  
A most elkészült szakértői vélemény szerint különös kegyetlenséggel ölték meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán október közepén két gyermeke szeme láttára a tiszavasvári Szögi Lajos tanárt - olvasható a Borsod online (Boon) internetes honlapon.

2007. január 9.: Olaszliszkán meg szűnt a nonstop rendőri jelenlét - Életfogytiglant kaphatnak a gyilkosok

Január 17. Olaszliszkai baleset - hazudtak a fiúk?

"A különös körülmények között Olaszliszkán történt autóbaleset az eddigi vizsgálat szerint nem "ámokfutás volt" - írta a Magyar Hírlap. "


XXXXXXXXXXXXXXXXX - - - XXXXXXXXXXXXX
VÉLEMÉNYEK, KOMMENTÁROK

OKtóber 16.:
Kolompár Orbán: Nem romaügy, ami Olaszliszkán történt - Horváth Aladár: a törvény mindekire vonatkozik
"Nem romaügy, ami Olaszliszkán történt - nyilatkozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfőn. - Ez nem egy romaügy, gyilkosság történt, ez egy bűnügy" - hangsúlyozta az OCÖ elnöke. Közölte: az OCÖ kedden nyilatkozatot ad ki az ügyben.
A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár közleményt adott ki. Horváth Aladár hangsúlyozta: A magyar törvények mindenkire egyformán érvényesek, nemtől, kortól, szociális helyzettől és etnikai hovatartozástól függetlenül. "Mi, romák és nem romák, hazánk nyugalma és békéje iránt elkötelezett állampolgárok felhívással fordulunk minden polgártársunkhoz, az ország felelős intézményeihez, hogy következetesen szerezzünk érvényt a magyar jogállamiság normáinak, az erőszakmentesség írott és íratlan szabályainak" - írta. Részletek>>

Tamás Tibor: Lincselés és bénító erőszak
"Nem cigány ügy, ha ezen bárki olyasmit értene, hogy az erőszakos huliganizmus cigány jellegzetesség. Teljes félreértés azonban e cigány vezető részéről, ha egyáltalán nem akar foglalkozni a borsodi tragédia nyomán a cigányságra is vetülő árnyékkal. A közvélemény ugyanis ezt egyértelműen cigány ügyként azonosítja, és erre válaszolni kell. Mindenekelőtt úgy, hogy elsősorban a cigány értelmiségiek ítélik el, ami történt, és utasítják el egyértelműen az olaszliszkai lincselést, és általában is az erőszakot." Részletek>>

OKtóber 17.:
A Jobbik "gyökeresen új romapolitikát" követel - Magyar Hírlap: a Jobbik uszít
"A Jobbik az olaszliszkai tragédia után kiadott közleményében "gyökeresen új szemléletű és szisztematikus módon megvalósított romapolitikát" követelt.
A Magyar Hírlap keddi szerkesztőségi cikke hosszan reagál a Jobbik közleményére, mivel, mint írják, úgy látják, hogy "akadnak majd, akik ezt a tragédiát saját politikai promóciójukra akarják felhasználni." "Szerintünk a Jobbik uszít, és gálástalanul rájátszik a társadalomban létező előítéletekre, félelmekre" - írja a magyar Hírlap.
Kedden a Jobbik egy újabb közleményt adott ki, amelyben közölték: elfogadhatatlannak tartják Horváth Aladárnak, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének azon nyilatkozatát, miszerint az olaszliszkai lincselés közönséges bűncselekmény lett volna." A lincselést nem követheti újabb önbíráskodás - Az emberi jogi bizottság tagjai az olaszliszkai tragédiáról
"- Az első szó ezután a tragédia után az együttérzésé. Mindannyian mélyen együttérzünk a gyászoló családdal - fogalmazott Gusztos Péter szabad demokrata politikus, az emeberi jogi bizottság tagja. - Várható azonban, hogy sok indulat irányul most az elkövetők személyén túlterjedve a cigányság egészére. Félek, hogy elszabadulhatnak ezek az indulatok. Márpedig mindenkinek tudnia kell, hogy önbíráskodni senkinek semmilyen körülmények között nincs joga - mondta a szabad demokrata politikus.
Balog Zoltán az emberi jogi bizottság fideszes elnöke a lényeget illetően egyetértését fejezte ki képviselőtársával, de hozzátette: a politkusok felelőssége, hog elgondolkodjanak mainál sokkal hatékonyabb cigánypolitika szükségességéről."

Rab László: Erőbeszéd fent és erőszak lent
"Ha az erő kezd dominálni azokban az élethelyzetekben (is), amelyekben nekünk magunknak kellene föloldanunk a konfliktusokat, akkor minden bizonnyal elveszünk. Nem lehet minden faluba, minden útkereszteződésbe rendőröket állítani. A helyzet az, hogy az elvont, imaginárius (elképzelt) erővel játszó és kacérkodó politikus képtelen fölmérni szavai súlyát. S attól félek, az sem izgatja különösebben, hogy a rafinált körmondatokból kilúgozódó uszító szavak az „itt mindent lehet” érzésével keveredve önálló életre kelnek. S az erő gondosan kiagyalt metaforái helyett a hétköznapi konfliktusokban az öklök, a rúgásra lendülő lábak viszik a prímet. Azokkal szemben pedig, láthatjuk az olaszliszkai esetet, mindnyájan védtelenek vagyunk." Részletek>>

Lévai Katalin: Szólaljanak meg a roma vezetők - Megdöbbentette az olaszliszkai gyilkosság az Európai Roma Fórum vezetőjét "Itt egy közösségnek kell magára találnia, az erőszakot kell elutasítania kollektíve egy közösségnek, mert az erőszak most egy nem romát ért, és ugyanígy érhet bárki mást bármikor. Azt nem szabad elfogadni, hogy ilyen erőszakos cselekedetek egyáltalán legyenek.
Azt szeretném már hallani, hogy valaki ebből a roma közösségből elítéli azt, ami Olaszliszkán történt, mert ez ad reményt a változásra. Ilyen hangokat még hallottam. Sehol nem láttam-hallottam, hogy ebbe a közösségbe tartozó, netán egy olaszliszkai mondta volna, hogy 'nem, itt most álljunk meg, és soha többet ilyen ne forduljon elő'. Elsősorban nekik kell erre rájönniük." Részletek>> Higgadt tájékoztatást kérnek a sajtótól roma médiaműhelyek
"Az Olaszliszkán történtekkel összefüggésben azt kérik a magyar sajtótól roma médiaműhelyek, hogy továbbra is ragaszkodjanak a pontos és higgadt tájékoztatáshoz - közölte a Rádió C."

Október 18.:

Füzes Oszkár: Nincs és lincs
"A valóságos lincselés önmagában rettenetes, de van még ennél is rettenetesebb: nyomtatott vagy sugárzott kocsmai indulatot gerjeszteni, lincselésre uszítani egy egész közösség ellen. Húzd rá!?" Részletek>>

Czene Gábor: Ürügy cigányellenes hadjáratra?
"Tény, hogy a Magyar Nemzetben 'csont nélkül' jelennek meg rasszista kijelentések az ügy kapcsán, az egyik szerző pedig valósággal felszólít az önbíráskodásra, amikor így ír: 'A mi jogainkat ugyanis senki sem fogja megvédeni. Csak mi. És ha Olaszliszkán ezt is megússzák a cigány lincselők, akkor velünk van baj.' A Jobbik a 'cigány etnikumot indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozó törvények és rendeletek azonnali megváltoztatását követeli'. " Részletek>>

Jogvédők: elítélik a lincselést, tiltakoznak az uszítás ellen Bíróság előtt áll az a három olaszliszkai férfi, akiket a vasárnap történt bűncselekmény elkövetésével gyanúsít a rendőrség. Megdöbbenését fejezte ki a lincselés miatt a Raoul Wallenberg Egyesület. A Kurt Lewin Alapítvány és a Cigány Fiatalok Kulturális Egyesülete tiltakozik a Magyar Nemzet cikkei miatt. Részletek>>

Mi és az erőszak
Fennkölt elveket hangoztatunk - hogy minden nép egyenlő, hogy az erőszak helytelen -, mégis újra meg újra kiderül, hogy néha (bármely népből jövünk) képtelenek vagyunk uralkodni magunkon.
Az ember tehetetlen dühöt érez, amikor hallja, hogy egy autó elé kifordul egy gyerek, elesik, mire rokonai kiráncigálják a sofőrt és agyonverik. Érezzük, hogy a tehetetlen dühtől gyorsabban dobog a szívünk, dobogni kezdünk a lábunkkal, ujjainkkal, esetleg rácsapunk egy párnára, könnyek szöknek a szemünkbe. Hemingway-ről mesélik, hogy volt egy pofozózsák a szobájában, s ha feszült volt, azt verte. Rimbaud szülei veszekedés közben felváltva egy ezüst kelyhet vágtak a konyha kövéhez, a költő egyik éles gyerekkori emléke az volt, ahogy a kehely cseng és bong. Névtelen emberek sokasága használ különböző levezető technikákat ösztönösen.
Amerikában Robert McFarlane a hatvanas évek óta szülői központokat (parenting center) hoz létre alapítványával, ahol a szülőket a haraglevezetés technikájára oktatja. (Hasonló célból indította a hetvenes években a co-counseling, társ-támogatás mozgalmát Harvey Jankins Amerikában, majd Angliában John Heron). E központok tevékenységét statisztikai kutatásokkal is vizsgálták: a fekete (és szegény-) negyedekben, ahol a szülőket megtanították az erőszakmentes kommunikációra, jelentősen csökkent a fiatalkori és felnőttkori bűnözés.
Nyilvánvaló, hogy a különböző történelmi korokban másként ítélték meg az erőszakhasználatot a családon belül és kívül. Tudjuk, hogy az erőszakos bűnelkövetők kilencven százaléka gyerekkorában családon belül erőszaknak volt kitéve. Az, hogy az erőszak használható eszköz, gyerekkorban épül be a fejlődő (és az erőszak miatt a fejlődésben részben megakadó) személyiségbe. De nem elég ezt újra meg újra elmondani. Nem elég sopánkodni és a helyes elveket ismételgetni, mint valami mantrát.
Mostantól talán oda kéne figyelni a lélektani szempontokra és az erőszakmentes kommunikáció elveinek (köztük a biztonságos indulat-levezetés technikáinak) tanítására is a szegénység és kirekesztettség elleni küzdelemben, a roma integráció intézményrendszerének kialakítása során.
Kozma György író levele

Október 19.:

A másik úton - lejegyezte: Matkovich Ilona
"Mi a Csereháton nagyon hasonló problémákkal küzdünk. Néha úgy érzem, hiába választottam a férjemmel azt a másik utat, amelyet a többségi társadalom a maga számára kikövezett. A mi utunk-e ez egyáltalán? Hiszen mi a sajátjaink tudatlanságával is birkózunk. Mire volt jó most például olyan cigányt megszólaltatni a tragédiával kapcsolatban, aki azt mondta: nem kár a magyar emberért. Állítom, hogy mi cigány emberek, nagyon sokan másképp gondolkodunk, és szégyenkezünk, amikor cigány ember ilyen kijelentést tesz. Nem tudom, mikor fogja így elfogadni a többségi társadalom, hogy a cigányt nem feltétlenül az jellemzi: lop, csal, hazudik, és nem szeret dolgozni. Szerintem, mindenki azt hozza magával, amit a családjában látott." Részletek>>

Setét Jenő: A bűn azé, aki elköveti!
Gyermekes cigány apaként úgy érzem, magam is vezethettem volna azt az autót október 15-én, Liszkán, s ez esetben most engem gyászolna a családom s az együtt érzők - írja cikkében a Roma Polgárjogi Alapítvány igazgatója. Részletek>>

Lévai Katalin: Vádirat
Olaszliszkán példátlan tragédia történt.
Minden részvétem és együttérzésem a gyászoló családé. Vádolom az elkövetőket...
és azokat, akik végignézték a gyilkosságot és nem keltek az áldozat védelmére...
Vádolom azokat, kik a bűncselekményt egyszerűen a "cigánybűnözés" kategóriájába sorolják...
Vádolom a mindenkori magyar kormánypolitikát...
Vádolom azokat, akik a populista demagógia, az ellenséges hangulatkeltés eszközeivel az országban ébren tartják az erőszak kultuszát...
Vádolom azokat, akik hallgattak és hallgatnak most is, ahelyett, hogy segítenének a bonyolult társadalmi kérdések tisztázásában...
A történtekre van magyarázat, de felmentés nincs.
A teljes szöveg>>>

Horváth Aladár: "az ország békéje, nyugalma van veszélyben"
Az olaszliszkai esetet semmivel sem lehet magyarázni, az önbíráskodás teljességgel elfogadhatatlan - mondta a Magyar televízió Nap-Kelte című reggeli műsorában Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. - Lehet keresni az okokat, de ha megértjük is a hátteret, az sem indokolhatja ezt a nagyon súlyos bűnesetet. Részletek>>

Október 26.

Ligeti György: Megbeszéletlenségeink
"Van olyan civil szervezet - nem írom le a nevét, túl olcsó reklám lenne -, mely nem indít próbapereket a romák ellen gyalázatosan uszító lapok ellen, és nem szervez tiltakozó akciót sem, viszont meghívja az ország összes újságíróját tavasszal induló tréningjére, mely segít a toleranciát erősítő közbeszéd megerősítésében, a különböző társadalmi problémák sztereotípiáktól mentes kommunikációjában."
Részletek>>

Október 27.:
Czene Gábor: Önakasztás
 
Nincs épelméjű ember, akinek ne okozott volna gyomorgörcsöt az a szörnyűség, ami Olaszliszkán történt. A cigányellenes népharag viszont véletlenül sem tekinthető jogos felindulásnak. Rasszizmus ez, amely jó alkalmat talált arra, hogy egy mindenkit megrázó, romák által elkövetett bűncselekmény nyomán a felszínre törjön.
Részletek>>

Október 31.:
Horváth Aladár:  Fenyegetés, provokáció, rettegés
"Ha egy kisebbség úgy érzi, nem védi meg a törvény, a jogállam, önmagát fogja megvédeni. De ugyanez adódhat a többség részéről is, ha azt érzi, hogy a kisebbségével szemben kell megvédenie önmagát. És az önbíráskodás pokoli helyzetet eredményez. Márpedig a határvonal nem a cigány és a nem cigány emberek között, hanem a jogállamiság hívei és ellenségei között húzódik. " Részletek>>

November 9.:
Tamás Tibor: Az olaszliszkai tragédia és a Magyar Nemzet - A legenyhébb szó: felelőtlenség
"A Magyar Nemzet 2006-ban képtelen tisztességes hozzáállásra olyan súlyos ügy ügy kezelésében, mint az olaszliszkai lincselés. Tragikus „félreértés” történt az Orbán-kormány idején, amikor gyakorlatilag kivégezték a Magyar Nemzetet mint polgári napilapot, és olyan emberek kezébe juttatták, akik egy felelősségének tudatában lévő sajtóban legfeljebb egy kocsmai törzsasztalnál szövegeznék pár száz emberhez eljutó röplapjaikat." Részletek>>

November 11.:
Félelmek, előítéletek és ideológiák fogságában
"Az olaszliszkai brutális bűncselekmény olyan indulatokat kavart, amelyek lecsillapításához kevés volt az elmúlt néhány hét. A Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében a Deák Ferenc Közéleti Klub fórumán pénteken sokan próbáltak választ találni arra, mi állhat a halállal végződő önbíráskodás hátterében."

November 13.:
Rész és egész
Az olaszliszkai hír önmagában is elég ahhoz, hogy minden hazai sajtóorgánum címoldalára kerüljön. A helyzet jellegéből fakadóan voltak, akik azonnal a cigányság egészére vetítették ki a brutalitást, voltak, akik cigánymentalitásról beszéltek, és voltak, akik pont azt bizonygatták, hogy ez nem etnikai kérdés (Horváth Aladár: Fenyegetés, provokáció, rettegés, október 31.), mivel a társadalom bármely rétegéből követhetnek el ilyen cselekményt.
Nem gondolnám, hogy ezzel kapcsolatban egzakt véleményt lehetne kialakítani, vagyis egyik álláspontot sem lehet abszolút igazságként elfogadni, mivel mindegyik tartalmaz részigazságot. Éppen ezért érdemes ezeket megvizsgálni, hogy ezzel is megpróbáljuk értelmezni a megmagyarázhatatlant. Elsőként azt az álláspontot venném szemügyre, miszerint ez - a felfokozott indulatból történő agyonverés - nem etnikai jelenség, amit - értelemszerűen - elsősorban roma értelmiségiek, illetve különböző roma szervezetek vezetői hangoztatnak. Ebben igazuk is lehetne, amennyiben nem lenne része a roma kultúrának egy igen jellemző sajátossága, mégpedig a gyermekekkel való bánásmód. Romológián is tanítják, s a tapasztalat is ezt támasztja alá, hogy egy cigány családba születő gyermekre fiú esetében királyfiként, leány esetében pedig királylányként tekintenek, és ennek megfelelően is bánnak velük. Vagyis a hagyományos cigány családoknál gyakorlatilag mindent a gyerekekre hagynak, szinte mindent szabad nekik, ebből fakadóan az ilyen típusú közösségekből hiányzik a gyermekek következetes - adott esetben szigorú - fegyelmezése.
Azokban a nyugati demokráciákban, ahol a túlzott liberális szemlélet szerint a gyermeket semmilyen formában sem szabad testi fenyítéssel illetni, mára szembesültek azzal a problémával, hogy az így felnőtt nemzedék folyamatos beilleszkedési problémákkal küzd, pl. nem fogadja el az iskolában a tanárt tekintélynek. Természetesen különbséget kell tenni az ok nélküli bántalmazás, családon belüli erőszak és a következetes fegyelmezés között. A fent taglalt liberális szemlélet viszont kiönti a fürdővízzel a gyereket is, ugyanis amennyiben szülőként életünk minden területén ragaszkodunk bizonyos erkölcsi és morális értékekhez, nem beszélve a hatályos jogszabályokról, s ezt szeretnénk csemetéinkbe is beplántálni, óhatatlanul konfliktus alakul ki a szülő és gyermeke között, ahol a szülő akarata kell hogy érvényesüljön. Közhely, de súlyos igazság, hogy a gyermeket a jóra kell megtanítani, mivel rosszat tenni magától is tud! Vagyis a fegyelmezés nélküli, illetve ad hoc módon (érzelmi alapon) történő fegyelmezéssel felnövő gyermekből nagy eséllyel lesz indulat által vezérelt ember.
Mint már utaltam rá, ez a nevelési szemlélet sajnos a cigányság nagy részére jellemző, s ebből következik, hogy a roma emberek indulatosabbak, érzelmeiket hangosabban, illetve tettleg is hamarabb kifejezők. Ezt mind a gyermek- és ifjúságvédelemben, mind a szociális területen és mind a pedagógiában dolgozók tapasztalatai is alátámasztják. Meglátásom szerint felelős roma vezetőknek ezzel is foglalkozniuk kellene, nem csak azzal, ha okkal vagy ok nélkül sérelem éri a romákat!
Viszont az az álláspont is tarthatatlan, sőt kifejezetten rasszista, miszerint ez a jelenség csak a romákra jellemző. Aki ilyet állít, tudatosan hazudik! Ezt az álláspontot képviselő embereknek teljesen fölösleges bizonygatni a romák emberi értékeit, a roma kultúrának sok szép elemét, illetve a roma emberek által létrehozott össztársadalmi értékeket. Ettől reményt keltőbb egy döglött lóval imadélutánt rendezni (sajnos).
Szilágyi Sándor
újságíró, Miskolc

November 16.
A hírverseny sem indok az etnikai kártya kijátszására - Rácz Attila, a RomaPage felelős szerkesztője  a NOL fórumán
"
Médiatörténeti szempontból továbbra is jelentős visszalépésnek tartom, hogy a brutális bűncselekményről szóló beszédmódot kezdettől fogva döntően meghatározta a gyanúsítottak vélelmezett származása; s hogy egyébként mértékadónak tartott/hitt médiumok szították tovább – szalagcímeikkel, összeállításaikkal, publicisztikáikkal – az amúgy is elharapódzott szélsőségesen cigányellenes indulatokat" - tisztázta álláspontját vendégünk.

November 25.
Szervezett roma kivándorlás?
- Kolompár Orbán: Politikai célok érdekében próbálják lejáratni a cigányságot
"Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke tegnapi tájékoztatóján kijelentette, hogy az olaszliszkai tragédia utáni 'médiahadjárat' a közmegítélés szempontjából legalább ötven évvel vetette vissza a cigányságot. Az OCÖ elnöke név szerint B. Zsoltot, a Magyar Nemzet újságíróját említette, aki - mondta - élen járt az uszításban, és ezzel szakmailag is hiteltelenné vált."

December 9.:
Czene Gábor: Cigánykerék
"Értelmiségi fórumokon rendre a médiát teszik felelőssé. Így azonban csak részigazságokat boncolgatunk. Nem ártana persze, ha némelyik habzó szájú kolléga hanyagolná a szakmát, de azt azért nem lehet állítani, hogy a sajtó egésze hadjáratot folytat a romákkal szemben. A média éppúgy nem egységes, ahogyan a cigányság sem az.
Az újságíróknak tényleg óriási a felelősségük abban, hogyan tálalják az eseményeket, de magukat az eseményeket nem az újságírók találják ki. Néhány roma közszereplő viszont mintha cenzori hajlamokat dédelgetne. Valahogy úgy képzelik, hogy cigányokat csak pozitív szereplőkként vagy jogsértések áldozataiként szabad megjeleníteni. Miért is? Azzal érvelnek, hogy a sajtó máskülönben akarva-akaratlanul az előítéleteket erősíti, a szélsőjobb kezére játszik.
Kiszámíthatatlan és veszélyes út ez, jobb lenne, ha nem próbálnánk ki, hova vezet. Külön médiakurzusokat lehet szervezni (és szerveznek is) arról, hogy a hírekben mikor, milyen összefüggésben bír jelentőséggel a származás. Jószerével minden eset más, de általános elvként talán elfogadhatjuk, hogy a hiteles tájékoztatást nem lehet úgynevezett magasabb szempontokkal felülírni.
Pontosabban: lehet, csak nem érdemes. Visszaüt."

December 20.:
Félelem és erősödő gyűlölet - Cigánypolitikai jelentés az elmúlt négy évről

December 21.:
Vitafórum Czene Gáborral
, a "Cigánykerék" című írás szerzőjével

December 29.:
Horváth Aladár: Gyermeki huncutságok
"Levelünkre az Elnöki Hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője, Kumin Ferenc úr válaszolt. A rövid válaszlevélből megtudhattuk, hogy "a köztársasági elnök úr és hivatala éppúgy elítéli a faji diszkrimináció minden formáját, miként az önbíráskodást, egy védtelen ember kegyetlen, lincselésszerű meggyilkolását is". Innentől kezdve komoly okunk van félni."

Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Olaszliszkán virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a tragédiára, 2006. október
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.