Lőtérzaj keseríti a lakókat Szolnokon

Csattanás, éles hang, a keverék kutya szűkölve kaparássza az ajtót. Lőnek. Szolnokon vagyunk, a Véső utcában, kint a városszélen, egy kertes családi házas, nyugodt övezetben.

Azaz: csak nyugodt volt.

Néhány évvel ezelőtt ugyanis, az utcabeliek szomszédságában lévő, addig alig zajos lőtér életében új fejezet kezdődött, miután a kis kaliberű, úgynevezett 0,22-es sportfegyver mellett immár 38-as speciális és 9 milliméteres kaliberű fegyverekkel is gyakorolhatnak, versenyezhetnek az MTTSZ Szolnoki MÁV lövészklub tagjai. A változtatás megzavarta a környéken élők mindennapjait, s kérésükre több alkalommal is szakértők vizsgálták meg, átlépi-e a megengedett határértéket a hang erőssége. Átlépte. Ennek ellenére a lőtér továbbra is szabadon működik.

- Tisztában voltunk vele, hogy egy lőtér van a telkünk közelében. Évekig nem is zavart minket, hiszen nemigen hallottunk zajt - meséli Palotainé Fábián Aranka, aki férjével és idős szüleivel szinte kőhajításnyira lakik a sportteleptől. Néhány éve azonban nem csak a lőgyakorlatok száma szaporodott meg a telepen, hanem a puska- és pisztolyropogás erőssége is nőtt. Az itt lakók szerint ennek oka, hogy itt folyik a biztonsági őrök kiképzése is, akik az általuk védett bankokban, intézményeknél nemigen használják a fegyvereiket.

A lakók nem nyugodtak bele abba, hogy egyszer a békés hétvégi ebédjüket, máskor a kerti munkát zavarja a puskaropogás. Ezért feljelentést tettek a szolnoki jegyzőnél, aki a városi rendőrkapitányságra utalta át az ügyet. Két, egymással ellentétes határozat született az ügyben: az első fokú csak a kiskaliberű, 0,22-es lőfegyverrel engedélyezi a sportlövészetet. Ezt a határozatot a sportklub megfellebbezte. A másodfokú döntés már szabad teret ad a nagyobb kaliberű fegyverek használatának, igaz, korlátozza azt. Alkalmanként ugyanis a 38-as speciális kaliberű fegyverekből összesen legfeljebb 510 lövést lehet leadni, míg a kilencmilliméteresekből csak ötvenet.

A Véső útiak nem értik, miért épp ilyen számokat határoztak meg a korlátozásban.

Bagi László, a lőteret működtető lövészklub elnöke azt mondja: valóban túllépik a megengedett zajszintet, erről azonban nem tehetnek - a nagyobb kaliberű fegyverek erősebb hanghatást váltanak ki. Hozzátette: engedélyek birtokában gyakorolnak, s nem lépik túl a megengedett lövésszámot. A rendőrség egyébként kötelezte őket arra, hogy a lőgyakorlatokat, versenyeket három nappal korábban jelezzék.

- Szerintünk ez az előírás indokolatlan, hiszen nem követtünk el törvénysértést, úgy jártunk el, ahogyan azt számunkra előírja a másodfokú határozat - mondja Bagi László, aki szerint az lenne a megoldás, ha be tudnák fedni a huszonöt méteres lőteret. Ehhez azonban legalább tizenötmillió forintra volna szükség. A klubtagok összegyűjtenek annyi pénzt, amennyiből az engedélyes terveket el tudják készíteni, a kivitelezéshez támogatókat keresnek. A lövészklub elnökétől megtudjuk: a lövészversenyek számát évi négyre csökkentették.

A Véső úti családi házak lakóinak azonban mindez nem elegendő. Ingatlanaik értékét jelentősen csökkentette a zajos környezet. Azt is megunták, hogy fellebbezéseikkel nem érnek el semmit, s a zajszint túllépését nem követi semmiféle retorzió. Lenkovics Barnabáshoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak jogorvoslatért. Az ombudsman válasza szerint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló rendelkezés kimondja: mindenkinek joga van arra, hogy magán- és családi életét, otthonát és kapcsolattartását tiszteletben tartsák. Az Emberi Jogok Európai Bizottsága kimondta: a súlyos környezeti ártalmak beavatkozást jelentenek valakinek a magánéletébe. Lenkovics Barnabás levelét azzal zárja: tájékoztatást kért az országos rendőr-főkapitánytól a hasonló panaszokkal kapcsolatos tapasztalatokról, megoldási lehetőségekről, és felkérte őt a szolnoki ügy kivizsgálására is.

Edzés közben - jobbra Bagi László, a lövészklub elnöke
Edzés közben - jobbra Bagi László, a lövészklub elnöke
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.